Андрю Хърбърт Нол (Andrew Herbert Knoll)

Андрю Хърбърт Нол (Andrew Herbert Knoll)

Всеки ден буквално сме облъчени с факти за живота на тиктокъри, випове и всякакви звезди, които живеят като че ли само да присъстват в живота на медиите. Оказва се, че има хора, които са с блестящи умове, но остават някак скрити за широката общественост. В същото време са водещи имена в света на науката. 

Представяме ви Андрю Хърбърт Нол (Andrew Herbert Knoll). Той е повече от изключителен специалист в сферата на науките на земята. Нол е професор по естествена история и професор изследовател на науки за Земята и планетите в космоса в Харвардския университет. Ученият се интересува задълбочено от еволюцията на живота, промените през годините в околната среда и земната повърхност, както и връзките между двете. Прави проучвания в сферата на архайската и протерозойската палеонтология и биогеохимия. И не само това!

 

Образование и първи стъпки в науката

Андрю е роден на 23 април 1951 в West Reading, Pennsylvania, САЩ. Той получава бакалавърска степен по геология от Lehigh University през 1973 г. и докторската си степен, също по геология, от Харвард през 1977 г. В същото време става магистър по изкуства, Harvard University, 1974 и доктор по философия, Harvard University, 1977.

След пет години работа във Oberlin College, Нол се завръща в Harvard като доцент по биология през 1982 г. 

Титлите му са безброй и едва ли има друг учен, който в наши дни се е реализирал в толкова много научни направления едновременно. Нека да изброим само някои от тях:

  • професор по биология, 

  • уредник на Ботаническия музей, 

  • професор по земни и планетарни науки, 

  • ръководител на катедра по организмова и еволюционна биология, 

  • член на комисията по планетарна биология, 

  • член в Борда за космически науки на САЩ, 

  • член на Борда на Националния изследователски съвет по науки за Земята, 

  • член на Управителен съвет на Националния исторически музей на САЩ, 

  • асоцииран редактор в научни издания по палеобиология, екология, палеогеография и др. 

В същото време през годините е бил е сътрудник на Американското геоложко дружество, Американската академия на изкуствата и науките, 1987 г., Гугенхайм, 1987 г., Американската асоциация за съвети по наука.

В еволюционната биология е известен, че внедрява термина "мегатраектория".

 

Живот, отдаден на науката

Професионалните научни интереси на Андрю Нол са безспорни. Учудващо е, че успява да създаде семейство. За личния му живот се знае твърде малко – сключва брак с Марша Крейг (Marsha Craig) на 22 юни 1974 г. Те имат две деца Kirsten C. и Robert A. Но пък в същото време публикациите на професора са толкова многобройни, че компенсират наличната информация за частния му живот.

 

A Brief History of Earth: Four Billion Years in Eight Chapters

Едва ли всеки един от нас си задава какво е ставало с нашата планета милиони години назад и как се е променяла… Но ето че един професор посвещава живота си на това. Неговата книга A Brief History of Earth: Four Billion Years in Eight Chapters от 2021 година по невероятен начин ни връща назад. С нея правим с нея истинско пътешествие във времето. Научаваме за неща, които не сме подозирали, за невероятни развойни тенденции в света на живата и мъртвата природа. В своята книга професорът разказва историята на нашата планета и организмите, които я обитават. И то по такъв начин, че четивото  не отстъпва по мащабност и забавление на холивудските блокбъстъри. А невероятните сюжетни обрати често са по-завладяващи от популярен фентъзи роман. Въз основа на десетилетия теренни изследвания и най-новите постижения на науката, известният биолог, геолог, палеонтолог Андрю Нол представя на читателите подробна биография на Земята. Една истинска епична история, обхващаща четири милиарда години. 

 

Voyage of Time – филм с много истини

Професор Нол е научният съветник във филма „Пътуване във времето.“ И това не е случайно.

Терънс Малик (Terrence Malick), известен още с филмите The Thin Red Line  и The Tree of Life, прекарва голяма част от живота си в размишления за произхода на живота и как той ни влияе днес. Всички негови поетични мисли и размишления, намират кулминация в документалния му филм „Пътуване във времето. Той е автор и художествен директор. 

Но работи – познайте с кого? Точно с професор Нол! 

С дейното му участие той създава невероятна лента за 14 милиарда години история на Вселената. Ако професорът му дава научните измерения на проблема, то Малик претворява по необичайно във визуален смисъл тази история като я разказва по много различен начин.

От 2016 година на екраните се появява документален филм, различен от всеки друг. Той е космическо преживяване, което празнува историята, представя провокиращи мисли въпроси и предизвиква саморефлексия...

 

Любопитството е двигател към науката

В интервю за участието му във филма „Пътуване във времето.“ Андрю Нол споделя, че едно от най-важните неща, които всеки - гимназист, студент или човек трябва да има, е чувството за любопитство. Без любопитство никога не сме научили нищо за света.... 

Филмът на двамата мечтатели е покана за любопитство. В подкрепа на невероятните истини във филма  професорът с екип създава образователен уебсайт. Ако на някой зрител филмът му изглежда малко абстрактен, то на уебсайта, видни учени: астрофизици, палеонтолози или геолози обясняват това, което човек не разбира.

Уебсайтът дава опция да се стине отвъд абстрактната философска гледна точка, която Малик представя директно, към по-научната основа, която филмът създава. 

Voyage of Time е в два уникални формата: 

  • Life's Journey, 90-минутното преживяване, озвучено от Кейт Бланшет,

  • The IMAX Experience, 45-минутно IMAX приключение за публика от всички възрасти, разказано от Брад Пит.

 

Мисии до Марс или пътешествието продължава

За професор Нол мисиите до Марс са нещо повече от научна работа. За него те са вдъхновяващо приключение в бъдещето. По тази причина той участва в няколко екипа на НАСА като консултант за  експедициите на червената планета.

За всеотдайната си научна работа е награден през 2018 г. с 

отличието Guggenheim Fellowship – международна награда по биология. А 2022 година печели Crafoord Prize in Geosciences.

Оказва се, че в различни сфери на живота неговите изследвания имат огромна роля.  Андрю Хърбърт Нол е широкоспектърен учен, който проектира живота на човечеството с поглед към бъдещето и здрава връзка с миналото.

 

Автор: Мирослава Петърчева

http://sunrises-mira.blogspot.com/

Източници:

Andrew Knoll, http://www.nasonline.org/member-directory/members/53716.html

Andrew Herbert Knoll, Biology professor, https://prabook.com/web/andrew_herbert.knoll/317737

Hsiao, Cassandra, Voyage of Time: Q&A with Harvard Professor Dr. Knoll, lead scientific adviser, October 6, 2016, https://highschool.latimes.com/orange-county-school-of-the-arts/voyage-of-time-qa-with-harvard-professor-dr-knoll-lead-scientific-adviser/

https://www.youtube.com/watch?v=o_n3qzF7hfw

Voyage of Time, https://www.imdb.com/title/tt1945228/



Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 22 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Кубрат Пулев доминира и победи Анджей Вавжик

Кубрат Пулев доминира и победи Анджей Вавжик

Електронни спортове
Разбери как в няколко стъпки можеш успешно да напишеш резюме

Разбери как в няколко стъпки можеш успешно да напишеш резюме

Изкуство