Скулптура на Антон Урдажиев "Мравката Наим": Символ на Силата на Духа

Скулптура на Антон Урдажиев "Мравката Наим": Символ на Силата на Духа

Мравката

 

Една от най-забележителните черти на мравките е тяхната сила. Те могат да повдигат и носят тежести до 50 пъти по-големи от собственото си тегло. Това се дължи на тяхната специфична и уникална мускулна структура и ефективното използване на лостовия механизъм в телата им. Те са миниатюрни създания с колосална сила. 

 

Точно тази неимоверно голяма сила е причината скулпторът Антон Урдажиев да посвети своята нова творба на спортистът Наим Сюлейманоглу и да създаде скулптурата “Мравката Наим”. 

 

Наим Сюлейманоглу, известен като "Джобният Херкулес" е един от най-великите щангисти на всички времена. Роден на 23 януари 1967 година в с. Птичар, Момчилградско (България). Той оставя незабравима следа в световната тежка атлетика със своите изключителни постижения и невероятна сила.

 

 

"Мравката Наим": Силата на духа, вдъхновила скулптурата на Антон Урдажиев

 

Наим Сюлейманоглу, известен още като "Джобният Херкулес" и малката, но изключително силна мравка, споделят нещо повече от своята физическа сила. Те са символи на упоритост, решителност и способността да преодоляват препятствия, които изглеждат непреодолими. Този паралел е вдъхновил и авторът Антон Урдажиев да създаде изключителната скулптура "Мравката Наим” с внушителнитните 3 метра височина, съчетаваща дърво, камък и части от стари мотоциклети.

 

 

 

Наим Сюлейманоглу: Легенда в тежката атлетика

 

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 година и още от ранна възраст показва изключителен талант в тежката атлетика. Въпреки своя нисък ръст от 147 см той доминира в спорта, спечелвайки три последователни златни медала на олимпийските игри и поставяйки над 50 световни рекорда, от които 26 под флага на България. Силата му, решителността и волята да преодолее трудностите го превръщат в личността, която познаваме сега - символ на несломимия дух.



Вдъхновението зад "Мравката Наим"

 

Скулпторът Антон Урдажиев създава паралел между мравката и “големия” Наим Сюлейманоглу. Спонтанно решава да създаде скулптура, която да отразява тяхната обща същност, пресъздавайки своето виждане от метал, дърво и камък. 

 

Използвайки дърво, камък и резервоари от стари мотоциклети, Антон Урдажиев успява да въплъти в своето произведение силата и устойчивостта на двата символа.

 

"Наим е човек, който живее за честта, а неговата история е вдъхновение за всички нас. Той олицетворява силата на човешкия дух и стремежа към почтеност и достойнство. Идеята за създаването на скулптурата идва от природата, като реших да свържа тези образи", споделя за Startnews.bg Антон Урдажиев.

 

 

 

Символика на материалите

 

 

Дърво: Символизира корените и устойчивостта, напомняйки за родното място на Наим и неговата здрава връзка с корените си.

 

Камък: Представя издръжливостта и вечността, качества, които и Наим, и мравките притежават.

 

Метални резервоари от мотори: Символ на движението и трансформацията, напомняйки за пътуването на Наим от България до Турция и съпоставяне с динамиката в живота на мравките.

 

 

Емоционалната връзка

 

Скулптурата "Мравката Наим" е не просто произведение на изкуството, а емоционално послание за силата на човешкия дух и природата. Тя напомня, че дори и най-малките същества могат да постигнат велики неща, когато са водени от воля и решителност. 

 

Волята на тежкоатлета Наим Сюлейманоглу и мравките са примери за това, че истинската сила не се измерва само в физически параметри, а в способността да преодоляваме препятствия и да се стремим към по-добро. 

 

За това когато имате момент, в който мислите, че сте достигнали до своя предел направете още едно усилие, още една крачка.

 

 

 

Символ на решителност и упоритост

 

Съчетаването на фигурата на Наим Сюлейманоглу от близкото минало и мравката в едно подчертава точно тези качествата: решителност, упоритост и способността да се преодоляваш тежести и препятствия

 

Наим, със своята физическа сила и непреклонен дух, и мравката, с нейната невероятна способност да носи тежести много по-големи от собственото си тегло, ни показват, че можем да постигнем всичко, ако не се предаваме.

 

 

"Мравката Наим" е вдъхновяваща скулптура, която съчетава две привидно различни, но всъщност много сходни сили на природата - мравката и човека. Наим Сюлейманоглу и мравките ни учат, че с решителност и упоритост можем да преодолеем всички препятствия пред нас. Скулптурата на Антон Урдажиев улавя тази същност и ни напомня, че въпреки размера или обстоятелствата, духът на борбеността и силата винаги ще ни водят напред.

 

За Автора


Антон Урдажиев е скултор, известен със своите метални произведения. 

Антон Урдажиев до седми клас учи в с. Елховец, след което продължава образованието си в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив, където се запознава с основите на живописта и графиката. В последната година там се ориентира към своето творчество и кандидатства за специалностите „Скулптура” и „Металопластика”.

 

Приет е да изучава „Металопластика” в Националната художествена академия, където усвоява техниките за обработка на метал, сребро и злато. Споделя, че бижутерията е също вид скулптура, но в по-малък формат, и спомнава с уважение за преподавателите си.

 

След завършване на академията, прекарва няколко години в София, занимавайки се с интериорен дизайн. По-късно се връща в с. Елховец и започва да твори метални скулптури. През около 6-7 години работа, създава редица метални пластики като „Мечката”, „Бръмбара” и „Бухала”. Създаването на всеки голям проект му отнема около два месеца.

 

Често споделя, че не препочита стерилните пространства на галериите. Неговите колосални по размери творби обикновено са навън. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редактор 473 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени