Трагедията в Елин Пелин: Разследването ще бъде много тежко и продължително

Трагедията в Елин Пелин: Разследването ще бъде много тежко и продължително

Георги Илиев: "Разследването ще бъде много тежко и продължително"

 

Следователят Георги Илиев заяви пред БНР, че разследването на инцидента със складовете за пиротехника край Елин Пелин ще бъде изключително трудно и продължително. „Там, където има взрив и огън, следи остават много трудно. Това разследване ще бъде много тежко, много продължително, с много експертизи и загуба на много технологично време. Допускам, че разследването е започнало още вчера,“ каза Илиев.

 

Установяване на веществата и достъпа

 

По документи ще се установи какви вещества са били съхранявани и как, както и кои хора са имали достъп до помещенията, допълни той. Според Илиев подобни места трябва да се проверяват по-често, за да се предотвратят подобни инциденти.

 

Изясняване на огнището на пожара

 

Разследващите ще установяват къде е огнището на пожара. Според Илиев ще се обследва дали пожарът е възникнал отвън навътре към помещенията или обратно. Версиите ще бъдат оформени след извършване на огледа.

 

Валентин Радев: "Малка е вероятността да има останали живи хора вътре"

 

Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи и председател на сдружението на специалистите по боеприпаси, който вчера е бил на мястото на инцидента, разказа: „Два пъти влизахме. Първия път с бронирана техника, за да огледаме и да знаем какво следва.“ Според Радев, вероятността да има останали живи хора вътре е малка, но надеждата не ги напуска. „Пораженията са големи и заради високата температура шансът останалите вътре да са оцелели е малък,“ коментира той.

 

Без опасност за хеликоптера

 

Радев подчерта, че пиротехническите изделия, които летят нагоре, не са опасни за хеликоптера. По-голяма опасност представляват топлите вълни. Той изключва умишлен палеж като причина за инцидента.

 

Инцидентът със складовете за пиротехника край Елин Пелин продължава да разтърсва с нова информация. Разследването ще бъде дълго и трудно, като експертите ще трябва да установят причините за възникването на пожара и взривовете. Въпреки тежките обстоятелства, надеждата за оцелели все още съществува.

 

Четете още:

Елин Пелин: Взрив в складове за пиротехника

Поредица взривове в Елин Пелин: Първи смъртен случай

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 8 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени