В помощ на деветокласника: Пътуване до Лилипутия от “Пътешествията на Гъливер” на Джонатан Суифт

В помощ на деветокласника: Пътуване до Лилипутия от “Пътешествията на Гъливер” на Джонатан Суифт

В помощ на деветокласника: Как малките хора ни дават големи уроци

  • Кои са най-важните факти за Джонатан Суифт?

  • Каква е творческата история на произведението?

  • Какъв е жанрът на творбата?

  • Какво е съдържанието на “Пътешествията на Гъливер”?

  • Кои са най-важните моменти в страната на лилипутите?

  • Кое прави хората в Лилипутия “малки”?

  • Кои основни теми са засегнати в Лилипутия?

  • Какво е посланието на автора към читателите?

 

 

Биографични данни

 

Джонатан Суифт (1667–1745) е роден в Дъблин, Ирландия. Отгледан е от своя чичо, тъй като баща му умира, преди да се роди. Образованието си завършва през 1868 г. в родния град. Веднага след това заминава за Англия, където работи като личен асистент на дипломата сър Уилям Темпъл.

 

Суифт силно се интересува от църковния живот, в резултат на което е ръкоположен за свещеник, а в последствие заема и най-различни позиции. 

 

 

Във връзка с литературните му изяви можем да кажем, че ирландецът е сред най-известните сатиристи, а критиката му в произведенията не остава скрита. Най-значимите му произведения са:

 

  • „Приказка за бъчва“ (1704)

  • „Скромно предложение“ (1729)

  • “Пътешествията на Гъливер” (1726)

 

 

Повод за написване на произведението

 

Идеята за написване на произведението е в резултат от среща на Суифт с двама негови приятели, с които разговаряли по различни теми. Те обсъждали житейски въпроси, като коментирали как нищо не може да бъде нито малко, нито голямо, ако не бъде сравнено с друго. 

 

 

Жанр и жанрови особености

 

Творбата представлява роман пародия. Основната му цел е осмиването и извеждането на човешките пороци на показ. Основният похват съответно е сатирата. 

 

 

Резюме на романа "Пътешествията на Гъливер"

 

"Пътешествията на Гъливер" е сатиричен роман, който проследява невероятните приключения на Лемюел Гъливер, хирург и моряк. Книгата е разделена на четири части, всяка от които описва различно пътешествие и среща с фантастични същества и общества - в страната на лилипутите, до Бробдингнаг, Пътешествието до Лапута, Балнибарби, Лагадо, Глъбдъбдриб и Япония, до страната на хоинъмите. 

 

Всяко едно от тези приключения разказва за различни ситуации, свързани с политиката, морала и деградацията на човешкото същество, а Лемюел се явява като страничен наблюдател, който напълно осъзнава слабостите на човешката природа.

 

 

Пътуване до Лилипутия. Резюме

 

Лемюел попада на остров Лилипутия, след като корабът му претърпява корабокрушение. Лилипутите са дребни хора, високи около шест инча (15 см). Техните политически конфликти и битки с вражеския остров Блефуску са представени като пародия на британската и европейска политика, а спорът, който водят от години, е от коя страна трябва да се чупи яйцето. Заради това избухва война, в която е въвлечен и главният герой, който пък от своя страна до последно помага на малките хора. 

 

Гъливер първоначално е добре посрещнат и обгрижван, но в последствие е нечестно обвинен в измяна и оскърбление към императрицата, заради което е принуден да избяга. 

 

 

Кои са “малките хора” 

 

Светът, описан в „Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт, представлява своеобразна сатирична алегория, която разглежда различни аспекти на човешката природа и политическите системи. Малките хора представляват една от многото прослойки в дадено общество, като в случая те притежават някои съществени черти, определящи поведението им:

 

  • страх от непознатото - доказателство за това е срещата им с Лемюел, а причината за страха е факта, че той е напълно различен. Ето защо първоначално е възприет за враг.

 

  • стремеж към власт - ясно си личи заради непрестанния конфликт със съседната страна Блефуску, заради който избухва война

 

  • дребнавост - същността на конфликта между Лилипутия и Блефуску в "Пътешествията на Гъливер" доказва как хората действително могат да бъдат дребнави и склонни да изпадат в разпри за незначителни въпроси

 

  • педантичност - придържат се много стриктно към своите обичаи и традиции

 

 

Основни теми

 

Първото пътешествие на Гъливер представлява препратка към съвременния свят, в който хората често се занимават с дребнави спорове и се оставят да бъдат въвлечени в абсурдни конфликти. Така Суифт пресъздава чрез сатирата един свят, който хем е фантастичен, хем е и реален. Действителността в романа е разкрита чрез теми, които са заложени и в съвремието, а именно:

 

  • безсмислието на военните конфликти

  • властта и корупцията

  • политическата интрига

  • бюрокрацията

  • алчността

 

 

Посланието на автора

 

Историята на Гъливер в Лилипутия разкрива вечните проблеми на човечеството. Чрез своите наблюдения Гъливер осъзнава как тези проблеми засягат всички общества и насърчава читателите да се стремят към по-добро разбиране. Суифт ни напомня, че истинското израстване започва с осъзнаването на собствените ни недостатъци, а стремежът към самоусъвършенстване несъмнено е правилният път, по който трябва да тръгнем.

 

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 181 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени