Районната прокуратура Бургас повдигна обвинение срещу полицай за побой по хулигански подбуди

Районната прокуратура Бургас повдигна обвинение срещу полицай за побой по хулигански подбуди

Районната прокуратура в Бургас обяви, че е повдигнала обвинение за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров. Обвинението е във връзка с инцидент, станал на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина", при който пострадал млад мъж на име Валентин Радев.

 

Обвинения и разследване

 

Въпреки че срещу Христо Петров е повдигнато обвинение за действия по хулигански подбуди, досега не е установено дали той е участвал в сбиването като длъжностно лице. Прокурорите все още не са изяснили причините за присъствието на полицая на плажа в нощта на Джулай морнинг, което прави случая още по-сложен. 

 

Административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас, Мария Маркова, съобщи, че Христо Петров се е възползвал от правото си да не дава обяснения. "При положение, че е предявено обвинение за действия по хулигански подбуди, тоест поведението му е било такова, че е изразил явно неуважение към обществото," заяви Маркова.

 

Неясни обстоятелства и продължаващо разследване

 

Прокуратурата съобщава, че 11 дни след престъплението все още не са установени точните обстоятелства около инцидента. Изискани са справки от съответните длъжностни лица и работодатели на Христо Петров, но към момента не са постъпили такива. "Описанията на лицето като извършител на престъплението първоначално са били много оскъдни," поясни Маркова. Разследването продължава с цел установяване на всички свидетели и обстоятелства около инцидента.

 

Възможни дисциплинарни мерки

 

От Министерството на вътрешните работи все още няма информация дали срещу Христо Петров е образувано дисциплинарно производство. Очаква се държавното обвинение да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия.

 

Реакции и последици

 

Случаят предизвика широк обществен отзвук и доведе до искания за оставка на вътрешния министър. Обвинението е квалифицирано по чл.131, ал.1, т.12, вр. чл.129, ал.2 от НК, според съобщението от прокуратурата в Бургас.

 

Прокуратурата уверява, че наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура - Бургас лично ще осъществи разследването по досъдебното производство, за да се гарантира обективност и пълнота на разследването.

 

Медийно отразяване

 

Случаят беше подробно представен от Любомир Жечев в YouTube канала му "Най-великият подкаст". В своя епизод Жечев разглежда всички известни факти по инцидента, както и реакциите на различните страни, включително прокуратурата, МВР и обществото. Той анализира събитията и предлага възможни сценарии за причините и последствията от инцидента и дава на зрителите по-пълна картина на случая различна от тези на нацоналните медии. 

 

Случаят остава отворен и се очаква нова информация в следващите дни, която да хвърли светлина върху обстоятелствата и мотивите, довели до инцидента.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 13 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Спадът в износа на зърно от Украйна: Причини и Влияние

Спадът в износа на зърно от Украйна: Причини и Влияние

Икономика