Червен предупредителен код за високи температури в 4 области

Червен предупредителен код за високи температури в 4 области

Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде червен предупредителен код за високи температури в четири области на България: Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области в страната е в сила оранжев предупредителен код за горещини.

 

Според прогнозата на НИМХ, днес времето ще бъде слънчево, като следобед над източните райони и Дунавската равнина ще има незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, а в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще бъдат много високи, с максимални стойности между 37° и 42°, като в София се очаква около 37°.

 

В планините също ще бъде слънчево с незначителна купеста облачност следобед. Вятърът ще бъде до умерен, а по билата и временно силен, идващ от изток-североизток. Температурите в планините ще достигнат до 32° на височина 1200 метра и около 24° на 2000 метра.

 

По Черноморието времето ще бъде предимно слънчево с умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, а температурата на морската вода е около 27°.

 

Заради високите температури, от 13 до 21 часа ще се ограничи движението на камиони над 20 тона по определени пътни участъци. Това ограничение не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

 

Румънските гранични власти също въвеждат ограничения за движение на товарни автомобили над 12 тона на румънска територия поради високите температури, като ограничението ще бъде в сила от 11 до 19 часа.

 

Тези мерки целят да предпазят както шофьорите, така и инфраструктурата от неблагоприятните последици на високите температури.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 8 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Румен Радев

Румен Радев

Лица
Руският замък на границата на Кент и Съсекс

Руският замък на границата на Кент и Съсекс

Разследване
Извънредната среща на Европейските лидери завърши без резултат

Извънредната среща на Европейските лидери завърши без резултат

Свят