Джоан Роулинг (Joan Rowling)

Джоан Роулинг (Joan Rowling)

Британската писателка Джоан Роулинг (Joan Rowling) e известна като създателката на романите за Хари Потър. Роулинг е родена в Шотландия през 1965 в семейство, което издига литературата в култ. От малка тя обича да чете и пише, което я подтиква да учи Френска филология и литература в Ексетърския университ. Въпреки, че малко хора знаят това, ранният живот на Роулинг е ечдалеч от лесен. Родителите й нямат висше образование и живеят в бедност и мизерия; преминават през куп финансови проблеми, а после се и развеждат. Майка й е диагностицирана с множествена склероза на 45, когато Джоан е само на 15, а умира десетилетие по-късно. Джоан разказва са смъртта на майка си като един от най-травмиращите моменти в живота й. След като завършва, писателката работи на най-различни позиции: от секретарка в Единбург до учителка по английски в Португалия. Един ден, както чака закъсняващия влак от Манчестър до Лондон, я осенява идеята, която ще промени живота й завинаги: историята на Хари Потър.

 

Първи Крачки Към Призванието

Роулинг започва да работи по книгата докато живее в Португалия с първия си съпруг и дъщеря си. След раздялата с мъжа си се връща в Единбург, където оцелява на прага на бедността и прекарва дните си пишейки първия роман на Хари Потър, „Хари Потър и Философският Камък.” Сама признава, че точно бедността я амотивирала да завърши книгата в рамките на няколко години–което със сигурност не мисли, че би било възможно, ако е имала повече ресурси.

С книга в ръка, през 1995 година Роулинг започва търсенето на издателство. Повечето издателства–доколкото знаем, 12 на брой–не приемат книгата й, което я довежда до мисли за самоубийство. Но тя не се предава. Точно тогава намира Кристофър Литъл, един сравнително неизвестен издател в Лондон, който публикува първата й книга. Най-накрая, през 1997 година, първата книга в поредицата за Хари Потър е принтирана и започва да се продава в книжарниците. 

 

Формулата на Успеха

Разбира се, книгата става моменталически бестселър. 300, 000 копия се продават само за две години, а писателката печели множествено награди за литература. Успехите не спират дотам. През 1998, Warner Bros купуват филмовите права за първите две книги и започват продукцията на първия филм за Хари Потър. Междувременно, Джоан пише останалите книги, намира втория си съпруг и става първата писателка милиардермилиардер. 

 

Знаехте ли, че…?

Роулинг губи своя статут като милиардер по една проста причина: тя дарява милиони за благотворителност.

След успеха на книгите и филмите за Хари Потър, Роулинг решава да си направи експеримент. Дали книгата й ще се продава, ако я публикува не с нейното име, а с мъжки псевдоним? Не точно… Но продажбите скачат в секундата, когато нейният адвокат разкрива, че Джоан е жената зад псевдонима.

 

Светът е Широк и Спасение Дебне Отвсякъде

Като героите, за който пише, Роулинг също извървява пътя на героя. Преминава през куп трудности, за да стигне до там, където е днес. Книгите й продължават да радват милиарди хора по света, а популярността й гарантира титлата на най-известният писател на нашите времена.

Автор: Мая Стоилова

Блог: https://musingswithmaya.substack.com/ 

 


 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 23 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Победител в Къщата на Инфлуенсърите

Победител в Къщата на Инфлуенсърите

Шоубизнес
Хусите: Пленените българи са добре и се третират като гости

Хусите: Пленените българи са добре и се третират като гости

Свят
Напрежение сред земеделците

Напрежение сред земеделците

България