“Приказка за стълбата” от Христо Смирненски - всичко важно, побрано в една статия

“Приказка за стълбата” от Христо Смирненски - всичко важно, побрано в една статия

 

  • Кои са изкушенията в нашия живот?

  • Кой е Христо Смирненски?

  • Какво е съдържанието на “Приказка за стълбата”?

  • Какъв е жанрът на произведението?

  • Кои са основните образи в “Приказка за стълбата”?

  • Кои са основните теми в творбата?

  • Какво е посланието на автора?

 

 

Изкушенията в живота

 

Животът ни поднася различни изненади - такива, които очакваме с нетърпение или пък такива, от които все се пазим. Наред с тях идват и изкушенията, които подтикват към грях и опетняване на най-ценното, което имаме - душата. 

Неслучайно изкушенията се олицетворяват с образа на Дявола, непрестанно шепнещ красиви слова, с които да ни заблуди и пренесе в свят на пръв поглед толкова прекрасен, но… лъжлив. Когато допуснем да влезем в неговия капан, идва другият момент - да поемем отговорността и последиците за взетото решение, които понякога могат да се окажат фатални и да ни погубят. 

Статията ще ви разкаже как Дяволът успява да надвие едно наивно момче, като му отнема най-скъпото. 

 

 

Накратко за Христо Смирненски

 

Христо Смирненски (1898-1923) е български поет и писател, чиято поезия акцентира върху социалната несправедливост. Роден е на 17 септември 1898 година в град Кукуш.

 

Смирненски не успява да завърши своето образование поради материални затруднения, но въпреки това още докато е ученик се наблюдава засилен интерес към поезията, като доказателство за това са първите му публикации във вестник “К’во да е”. Когато е на 20 години, издава и първата си книга "Разнокалибрени въздишки в стихове и проза". 

 

 

Впоследствие писателят става свидетел на тежката действителност, свързана с разделението между бедни и богати, което оказва силно влияние върху неговото творчество. Смирненски отразява тези социални проблеми в своите стихотворения, разкази и фейлетони, съчувствайки на съдбата на обикновените хора и критикувайки несправедливостта в обществото. Нарича обикновените хора “братя”, тъй като той се приема за част от тях (има сходна съдба), затова чувствата му са истински и неподправени. Такъв тип произведения са:

 

  • цикълът “Зимни вечери”

  • “Йохан”

  • “Червените ескадрони”

  • “Братчетата на Гаврош”

  • “Приказка за стълбата”

 

 

Резюме на “Приказка за стълбата”

 

Произведението “Приказка за стълбата” разказва историята на амбициозен младеж, който прави опити да се изправи срещу несправедливостта, като ревностно следва своите мечти и желания. Изправен е пред висока стълба, пазена от Дявола, който ласкаво му предлага различни придобивки, за да може да изкачи всяко следващо стъпало, но условието е да даде нещо от себе си. 

Така, изкачвайки се по стълбата, момъкът не усеща как лека-полека загърбва своя морал и принципи, а вече на последното стъпало дори не си спомня кой е и за какво се е борил, тъй като вече е погълнат от идеята за жажда за власт. 

 

 

Жанр и жанрови особености

 

Заглавието насочва към приказка заради присъствието на вълшебни елементи, но по-скоро произведението се определя за морално-политическа притча.

 

Основни образи в Приказка за стълбата на Христо Смирненски

 

  • Дяволът - неговата основна роля е да съблазнява и изкушава, влизайки в ролята на мил другар и съветник. През цялото време се държи учтиво, като контролира изкачването на момъка - често го спира, задава му въпроси, напомня му и го изпитва, за да провери дали момъкът е влезнал в неговата клопка. 

 

Това, което желае в замяна, на пръв поглед не изглежда нещо непосилно, но на последното стъпало му отнема единственото останало до момента -  душата. Така той се оказва победител, като доказва колко материален е светът и как човекът бързо забравя откъде е тръгнал, след като властта е в ръцете му.  

 

  • момъкът - представител на борбата за социална справедливост. Момъкът вярва, че съществува правдата, втурва се да помогне на своите братя по съдба, като е готов на саможертва. Описан е като гневен и такъв, който не иска да търпи да бъде мачкан от високопоставените (“пируващите князе”).

 

На последното стъпало обаче младежът напълно променя себе си, превръщайки се в безчувствен и един от онези, срещу които всъщност е искал да се бори. Властта до такава степен го опиянява, че губи разсъдъка си, но това са последиците, когато решиш да продадеш душата си…

 

  • бедните - описани са като вечни страдалци, които са длъжни да търпят неправда и унижение.

  • властта - тя принадлежи на тези, които се намират “горе”, затова и стълбата разделя бедните и богатите чрез пространствата горе-долу. Тя не е назована пряко, а само е загатната с епитета “пируващите царе”. Богатите са лишени от чувства, принципи и нравствена красота. 

 

 

Основни теми в Приказка за стълбата на Христо Смирненски

 

Основните теми в творбата изцяло се свързват с моралния упадък и деградацията на човека, затова са:

 

  • Изкушението

  • Предателството

  • Цената на успеха

  • Корупцията

  • Загубата на идентичност

 

 

Посланието на автора

 

“Приказка за стълбата” е творба, която ни предупреждава за всички опасности, които се крият, когато човек е готов да даде всичко в името на успеха. Несъмнено ни кара да се замислим колко е важно да запазим своите чест и достойнство, защото без тях ние не само че ще загубим връзката със своите братя по съдба, но и завинаги ще затрием себе си като личност. 

 

Написаното ме подсеща и за една мисъл: “Не забравяйте, че не всичко е на всяка цена и не всичко е за пари!”.

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 13 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени