МВнР препоръчва въздържане от пътуване до Сицилия и околните острови

МВнР препоръчва въздържане от пътуване до Сицилия и околните острови

София, 5 юли 2024 г. – Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до остров Сицилия и околните острови в рамките на следващите дни. Препоръката е във връзка с повишената вулканична активност на вулканите Етна и Стромболи.

 

Гражданска защита на Италианската република обяви повишаване на нивото на риск от „зелено – липсваща или много ниска активност“ до „жълто – от ниска до средна активност“.

 

Властите са разпоредили на общините и компетентните местни органи да бъдат в готовност да приложат планове за предупреждение на населението и действие в случай на вулканична активност.

 

Летището в град Катания е частично затворено поради наличието на вулканична пепел, която е покрила и голяма част от града. Летищните органи призовават гражданите да не се отправят към аерогара, преди да са проверили статуса на своя полет.

 

По-рано днес вулканичната активност на остров Стромболи, разположен северно от Сицилия, накара италианските власти да повишат нивото на тревога от оранжево на червено. Жителите на острова са призовани да следват стриктно указанията на местната гражданска защита.

 

Препоръки за българските граждани:

  • Ако сте в момента на Сицилия или околните острови: Следете информацията от местните власти и се съобразявайте с техните указания.

  • Ако планирате пътуване до Сицилия: Отложете пътуването си до нормализиране на ситуацията.

  • За актуална информация: Свържете се с посолството на Република България в Рим:

 

Телефон: +39 06 482 82 21

Уебсайт: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/41647

 

Важно: Ситуацията може да се променя динамично. Препоръчително е да следите информацията от достоверни източници и да се съобразявате с указанията на местните власти.

 

При нужда от съдействие, българските граждани в Италианската република, могат да се обръщат към Посолството на Република България в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected] .

 

Консулско съдействие може да бъде получено и от Генералното консулство на Република България в Милано, на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 00390284942941, както и на имейл адрес: [email protected]  .


Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]  .

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 27 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Везенков в действие

Везенков в действие

Електронни спортове
Пълна обсада без ток и храна в Ивицата Газа

Пълна обсада без ток и храна в Ивицата Газа

Свят
Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Изкуство