Традиции и история на Пасха - Еврейският Великден

Традиции и история на Пасха - Еврейският Великден

Пасха - Еврейският Великден

Предистория и традиции

 

  • Как са живели евреите по време на робство?

  • Кой е Мойсей?

  • Кого среща Мойсей в Аравия?

  • Какви бедствия изпраща Бог на египтяните?

  • Какво е последното наказание на Господ?

  • Защо Пасха е толкова важен празник за евреите?

  • Кога се празнува Пасха?

  • Какви са традициите и обичаите по време на Еврейския Великден?

 

Пасха е сред най-почитаните еврейски празници, който се свързва с освобождаването на евреите от египетско робство, водени от Мойсей по пътя за Обетованата земя. Светлият празник припомня на вярващите вечерта преди бягството им, като всички се събират около богата трапеза.Преди да разберем всички традиции и обичаи по време на Еврейския Великден, нека се запознаем и с неговата вълнуваща история.

 

 

Евреите под египетско робство

 

Някога се оказало така, че израилтяни и египтяни живели заедно “Как евреите се оказали в Египет?. Отначало всичко било наред и двата народа живели мирно и щастливо, но с течение на времето еврейският народ се разраснал толкова много, че предизвикал безпокойство у фараона. Той се разтревожил, че ако продължат да се множат, може да се обърнат срещу него и народа му. Затова той взел строги мерки, като възлагал тежки задачи - било то да дялат грамадни камъни, да пекат тухли и др., а малко по-късно издал и нова заповед, която гласяла, че всяко новородено момченце трябвало да бъде хвърлено във водите на река Нил. С тези свои действия неусетно подчинил израилтяните, като ги направил свои роби. 

 

 

Спасеното дете

 

По същото време се родило едно момченце, което било укривано три месеца от родителите си. Вече нямало как и майка му го поставила в една кошница от смола и го пуснала във водите на река Нил, като се молила на Господ да се случи чудо и да пощади живота му. 

 

В този момент фараонската дъщеря отишла да се къпе в реката и чула плач на бебе. Обърнала се и видяла красиво момченце еврейче. Дожаляло й и решила да го вземе със себе си. Осиновила го, като му дала името Мойсей, което означава “изваден от водата”.

 

 

Животът на Мойсей 

 

Мойсей израснал в двореца на фараона, като изучил цялата египетска мъдрост, но знаел много добре, че е евреин и с мъка гледал как народа му е жестоко измъчван. 

 

Един ден той станал свидетел на кавга между евреин и египтянин. Понечил да защити своя, но без да иска убил египтянина. Уплашил се много от постъпката си и бил убеден, че фараонът ще го накаже и затова решил да избяга.

 

 

Мойсей в Аравия 

 

Той се озовал в далечна страна - Аравия. Там заживял в дома на един свещеник и се оженил за дъщеря му. Всеки ден пасял стадата му, като нито за миг обаче не забравил своя народ.

 

Веднъж, докато пасял стадата, видял необичайно явление - горяща къпина, която обаче не изгаряла. Доближил се и чул глас, който му казал:

 

Видях страданията на Моя народ в Египет и искам да го избавя и върна в Ханаанската земя. Ти иди при фараона и му кажи, че Бог ти заповядва да пуснеш евреите.

 

Мойсей е озадачил от чутото и с тревога попитал какво ще се случи, ако самите евреи не му повярват, че е срещнал Бог. Тогава Господ му отвърнал:

 

Аз съм вечно Съществуващият.

 

На еврейски вечно съществуващият се свързва с името Йехова, затова Йехова е името на Бога на израилтяните. 

 

Преди да го отпрати, Бог му дал един жезъл, с който да върши различни чудеса като доказателство за истинското му съществуване.

 

 

Мойсей пред еврейските старейшини

 

Мойсей се завърнал при еврейските старейшини и им разказал за срещата си с Бог, като извършил и няколко чудеса с жезъла си. Те много се зарадвали, че Господ не ги е забравил и от този момент го провъзгласили за свой вожд, като се надявали на скорошно спасение. Така с Божията повеля Мойсей започнал да ръководи еврейския народ.

 

 

Мойсей пред фараона

 

След време Мойсей трябвало да отиде при фараона, за да изпълни заръката на Бог. Явил се пред него и разказал за срещата им, като предал, че трябва да освободи евреите. Фараонът започнал да се подиграва, мислейки че това е измислица. За да докаже истинността на думите си, еврейският водач използвал жезъла си, като го превърнал в змия, но и египетските жреци направили същото. После превърнал в кръв водите на река Нил, а след това изпратил много мушици, които хапели и убивали египтяни и добитък.

 

Чрез Божията повеля били изпратени десет бедствия, които служели за предупреждение. На част от тях египетските жреци отвръщали със своите магически умения, но в един момент силите им свършили, а фараонът при започването на всяко бедствие обещавал, че ще освободите робите, но след прекратяването му, той се отмятал от думите си.

 

 

Заръките на Бог 

 

Преди последното наказание Бог отново се явил пред Мойсей, като му казал, че това ще бъде последно, след което фараонът ще ги освободи. Заръчал във всяко еврейско семейство да има заколено агне, като с кръвта му да бъдат намазани вратите. През същата нощ трябвало да изядат месото с горчиви билки и безквасен хляб.

 

Господ също така му съобщил, че ще изтреби всичко, което ще се роди през тази нощ - от добитък до човек, а кръвта по вратите ще бъде за него ориентир къде живеят евреи, за да не ги порази.

 

 

Последното наказание на Господ

 

Евреите изпълнили всички заръки, а Господ минал и поразил всички новородени в египетските семейства. Така загинал и първородният син на фараона. Мъка обзела душата му и заповядал евреите да бъдат освободени.

 

Така този ден те нарекли Пасха, т.е отминаване, избавление, защото били пощадени. Щастливи напуснали Египет, като Мойсей ги повел по пътя за Обетованата земя.

 

От този момент евреите получили закон от Бог да му посвещават всяко първородно добиче, а за всяко първородно дете да се пренася жертва.

 

 

Традиции по време на Пасха

 

Всяка година отбелязването на този момент е различен, като продължава 8 дни. През 2024 г. започва на 22.04 и приключва на 30.04. 

 

Еврейският Великден се свързва със специфична подредба на трапезата и с присъствието на определени ястия. Сред тях има храни, които са строго забранени:

 

  • тестени изделия

  • зърнени и бобови култури

  • растително масло (с изключение на зехтин и кокос)

 

Разрешени са:

 

  • месо

  • яйца

  • риба

  • млечни продукти

 

По време на празника се събира цялото семейство на специална вечеря (Седер Песах), по време на която всички произнасят молитва, а на трапезата присъстват ястия и напитки, които имат дълбока символика, свързана с напускането им от Египет.

 

 

На масата се сервират най-красивите съдове, а в центъра се поставя обреден хляб - маца. Хлябът е без закваска, защото през онази нощ евреите не са имали време да го чакат да втаса. Пред главата на семейството се поставя специално блюдо, което съдържа парче агнешко (свърза се с жертвоприношението на Бог), горчиви билки и треви (напомнят за мъките по време на робството), паста, направена от орехи, вино, канела и ябълки (за да наподоби цвета на тухлите, които евреите пекли), магданоз (за да припомни бедността и оскъдицата по време на робството), печено яйце (свързва се с разрушаването на свещения храм в Йерусалим). Всеки трябва да изпие общо 6 чаши вино, а по време на ритуалната вечеря главата на семейството чете за това как Бог Йехова заповядал на Мойсей да предаде за срещата им на фараона.

 

 

Пасхални поверия

 

Както голяма част от празниците по света, така и този се свърза с различни поверия. Ето и някои от тях:

 

  • Ако по време на празника има ясно слънце, реколтата през годината ще бъде добра. Ако пък има дъжд - добра ръж.

  • Слънцето се наблюдава през лупа, като хората се качват на някакво възвишение, за да го гледат “как танцува”.

  • Ловците не проливат кръв през Пасхалните дни.

  • Пасхалното яйце служи за успокоение на душата на починалия.



Желаем на всички светло посрещане на празника! Нека във всеки дом има благодат, хармония и уют. Бъдете здрави и благословени!

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски”

гр. Пловдив





Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 103 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Доналд Тръмп и Вивек Рамасвами обединиха сили в Ню Хемпшир

Доналд Тръмп и Вивек Рамасвами обединиха сили в Ню Хемпшир

Политика
Два товарни вагона дерайлираха на гара Раднево

Два товарни вагона дерайлираха на гара Раднево

България