Трезор за съхранение на семена за запазване на растителните видове без ГМО

Трезор за съхранение на семена за запазване на растителните видове без ГМО

SeedVault е проект за съхранение на семена, разположен в Свалбард, Норвегия. Той е предназначен да осигури дългосрочно съхранение на разнообразни семена от цял свят, за да се гарантира запазването на генетичното разнообразие на растителни видове и сортове. Някои го наричат Хранилището на Страшния съд или Ноевият ковчег на биорастителното разнообразие.

 

Локация

 

SeedVault се намира на остров Спицберген, в групата острови Свалбард. Той е изграден на дълбока подземна ледена пещера, която осигурява стабилни условия за съхранение на семената.

 

Сигурност

 

SeedVault всъщност е трезор и е изключително сигурно съоръжение. Входът е защитен с тежки врати и се контролира от система за видеонаблюдение. Съхранението на семената се осъществява в подземни камери, където температурата е постоянно под нулата.

 

Капацитет

 

Семехранилището има капацитет за съхранение на над 4,5 милиона семена. В момента той вече съхранява над 1 милион проби от цял свят, включително семена от важни земеделски култури като пшеница, ориз, картофи и др. В момента има резерв на био семена с над 1 милион разновидности. 

 

Съхранение на генетично разнообразие

 

Основната цел на SeedVault е да съхранява и запазва генетичното разнообразие на растителни видове. Това помага да се гарантира наличието на разнообразие от семена, които могат да се използват в бъдеще за селекция и развитие на нови сортове.

 

 

Отворено за света

 

SeedVault е достъпен за различни институции и банки за семена от целия свят. Те могат да изпратят свои семена за съхранение във ваулта, където се гарантира тяхната сигурност и запазване на генетичното им съдържание.

 

 

Дублиране на колекции

 

SeedVault също така се стреми да дублира колекции от други семенни банки по света. Това осигурява допълнителна защита на семената и гарантира, че генетичното разнообразие не може да бъде изгубено в резултат на бедствие или други неочаквани събития.

 

Съхранение на дългосрочност

 

SeedVault е проектиран да предостави дългосрочно съхранение на семена. Очаква се да може да запази семената в продължение на поне 200 години.

 

 

Най-сигурната валута са семената

 

Трезорът на семена играе важна роля в опазването на генетичното разнообразие и осигуряването на ресурси за бъдещото развитие на земеделието. Това е един от най-големите и сигурни ваулти за семена в света и има изключителна стойност за науката, земеделието и околната среда.

 

 

Инвестиция

 

Страната е инвестирала приблизително 8.3 милиона евро за изграждането на хранилището, а след това дава около 20 милиона евро за техническото му надграждане. Годишните разходи по него са приблизително 1 милион евро, сочи официалната информация. Според нея климатичните промени не би трябвало да повлияят върху трезора, който има капацитет да съхранява 4.5 милиона проби от семена. Всяка проба съдържа средно 500 семена. Това означава, че в трезора могат да се запазят 2.25 милиарда семена. В момента там се съхраняват 992 032 проби от семена, което го прави най-голямата колекция от разнообразие от култури на Земята.

 

 

Как се заражда идеята?

 

Идеята за Трезор за семена възникнала през 1980 г. след различни събития в световен мащаб.

 

Банката за семена във Фанге: През 1980 г., в резултат на конфликт в Ливан, Банката за семена на Международния център за селекция на растения (ICARDA) във Фанге беше застрашена. Беше решено да се търси алтернативно място за съхранение на семената.

 

Изследванията на Кари Норум: Кари Норум, норвежки ботаник и генетик, през 1980-те години изследва идеята за изграждане на подземно съоръжение за съхранение на семена в Свалбард. Той предлага идеята на норвежкото правителство и получава подкрепа.

 

 

Разработване на проекта

 

През 2004 г., Норвежката правителствена служба по селекцията и сортирането на растенията (NordGen) беше назначена да разработи проект за по-модерна, сигурна и големомащабна семенна ваулта в Свалбард.

 

 

Официално откриване през 2008 г.

 

През февруари 2008 г., SeedVault беше официално открит. Той предоставя по-голям капацитет за съхранение и по-сигурни условия, отколкото предишната Семенна банка на Свалбард.

 

 

Има ли други банки за семена?

 

Освен трезорът за семена SeedVault в Свалбард, има и други подобни:

 

1. Global Seed Vault (Глобален ваулт за семена) в Свалбард, Норвегия: Също разположен в Свалбард, Global Seed Vault е част от SeedVault, за който говорихме по-рано. Той служи като глобален резервен склад за съхранение на семена от целия свят.

 

2. Svalbard Global Seed Vault Network (Мрежа от глобални ваулти за семена в Свалбард): Тази мрежа включва и други ваулти за семена, които са разположени в различни държави по света. Те са свързани със SeedVault в Свалбард и дублират част от съхраняваните там семена.

 

3. Millennium Seed Bank Project (Проект Миленниъм за семенна банка) в Кю Роял, Великобритания: Този проект, управляван от Кралския ботанически град в Кю Роял, има за цел да съхранява и изучава семена от растителни видове от цял свят. Тяхната цел е да съберат и съхраняват семена от най-малко 25% от всички сухоземни видове.

 

4. National Center for Genetic Resources Preservation (Национален център за запазване на генетични ресурси) във Форт Колинс, Колорадо, САЩ: Този център, управляван от Агенцията по селскостопанско изследване на САЩ, съхранява разнообразни семена и генетични ресурси за растителни и животински видове. Те предоставят услуги за съхранение и разпространение на семена за научни изследвания и селекция.

 

 

Можем ли да посетим Seed Vault?

 

На практика, посещението на SeedVault в Свалбард не е възможно за обществеността поради съображения за сигурност и опазване на интегритета на съоръжението.

 

SeedVault е строго контролирана и ограничена област, достъпна само за ограничен брой упълномощени персонали и научни екипи, които имат задача да доставят и извличат семена за съхранение. Това е направено с цел да се гарантира сигурността и неприкосновеността на семената, които са от изключителна важност за бъдещето на глобалното земеделие.

 

 

Въпреки това, SeedVault привлича голямо внимание и интерес от цял свят. Можете да намерите информация за проекта, снимки и видеоматериали от вътрешността на ваулта на официалния уебсайт на SeedVault и от други източници в интернет. Това ви позволява да се запознаете със съоръжението и неговата важна роля.

 

 

Има ли в България места, където пазим растителните видове?

 

В България има няколко ботанически градини и зелени пространства:

 

1. Национална ботаническа градина в София: Това е най-голямата ботаническа градина в България към Българска академия на науките БАН, разположена на площ от около 180 декара. Тя предлага различни секции, включително розовата градина, секция за растителна систематика, алпийска градина и други.

 

2. Ботаническа градина във Варна: Това е прекрасен парк, разположен в близост до морето, който съдържа различни растителни видове. Той предлага голямо разнообразие от дървета, цветя и тревни площи за разходки и релаксация.

 

 

3. Ботаническа градина в Плевен: Това е градина, която предлага разнообразие от растителни колекции, включително водни растения, тропически и субтропически видове, както и множество декоративни цветя. Изключително живописно водни лилии. 

 

4. Ботаническа градина в Балчик: Разположена в близост до двореца в Балчик, тази градина е известна с красивите си растителни аранжировки и гледката към Черно море. Тя също така разполага с разнообразни колекции от растителни видове.

 

5. Ботаническа градина Дворецът в Кричим: Една невероятно изпълнена с история сграда и градина, където царското семейство е събирало и отглеждало различни растителни видове от цял свят.

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 203 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени