Как да обиколите Европа с ограничен бюджет: Съвети и трикове

Как да обиколите Европа с ограничен бюджет: Съвети и трикове

 

Идеи за безплатни места за посещение за вашето по-евтино пътешествие из Европа: Как да видите повече, като харчите по-малко



Пътуването из Европа може да бъде изключително разнообразно и забавно, но може да бъде и скъпо. Ако сте все още не сте измислили къде да се настаните, храните и развличате с минимални разходи, тогава тази статия е за вас.

 

Къде да пренощуване безплатно или за много малко пари?

 

Най-голяма част от бюджета ни са нощувките или местата, където да останем. Ето 3 варианта за тези, които не биха искали да пръскат пари в тази насока:

 

WorldPackers - Приложение за оставане безплатно в хостели срещу доброволен труд в замяна. Там ще намерите предложения за над 100 страни, в които безопасно да пренощувате за 0 лв. 

 

Хостели - Места за бюджетен престой, където можете да завържете запознанства с хора от цял свят, но където и ще делите понякога обща баня и тоалетна с останалите посетители. 

 

AirBNB - Ако сте любител на спокойната среда и домашен уют можете да резервирате стая с хазяи или самостоятелен апартамент на различни локации. В един и същи град можете да намерите много високи, средни и поносими цени за нощувка.



Как и къде да се храним за малко пари?

 

Храната може да бъде едно много скъпо удоволствие, но в същото време можем да се храним и за малко пари при избор на подходящо място за хранене и избор на местни храни. Осигурете си необходимите калории като първо ги изчислите така, че да имате енергия за пътешествията си, но и в същото време да са бюджетни. След като определите менюто си ето и някои от най-евтините и достъпни опции:

 

Местни пазари - Според съвременните проучвания за здравословен начин на живот се препоръчва да избирате храна от месни търговци и пазари. На първо място защото плодове, зеленчуци или ядки, които са внос от други страни имат допълнителна химична обработка, за да не се развалят при пренасянето. Дори и да сте любител на ядките, които могат да ви заситят с малко количество трябва да внимавате от къде ги купувате, за да избегнете допълнителните химикали. 

 

Улична храна - Едно от основните предизвикателства внасящи допълнителна емоция на всяко пътуване е опитването на нови вкусове и рецепти. Ако заложите на улично приготвената храна трябва да знаете, че дори на улицата в Европа храната е проверена и подлежи на санкции, ако не отговаря на санитарни изисквания. Разбира се няма как да ядете екзотични неща като скакалци на клечка, но красотата на една нация и една страна се определя след като опитате местната домашна кухня. 

 

Зарадвайте сетивата си с нещо ново и изненадващо. Можете да опитате:

  • брецел в Германия

  • чурос в Испания

  • кроасани във Франция

  • мусака в Гърция

  • баница в България

  • мамалига в Румъния 

 

Супермаркети - Ако бюджетът ви не е достатъчен, за да посещавате ресторанти всеки ден, можете да посетите местните магазини. Ще се изненадате колко био продукти на сметка ще откриете там. Като бонус съвет е да избягвате големите вериги. Подкрепяйки малките семейни бизнеси ще получите качество на по-добра цена. Ще поговорите със собствениците и ще се запознаете с местните, които могат да ви споделят и някоя друга рецепта за автентичната ви вечеря.




 


 

Бонус съвет: 

В Европа ценят опазването на околната среда така, че и в магазина, и на пазара си носете торбичка за многократна употреба и не използвайте еднократните plastic bags. 

 


 



Какви забележителности да посетим в Европа за нула лева?



Ако искате да имате автентично и приключенско пътуване тук има няколко безплатни места, които си заслужава да посетите. Ако още нямате набелязан маршрут направете идеалния си план с тези забележителни места: 



Пти Пале или Petit Palais – „Малкият дворец“

(Париж във Франция)

 

Възхитителната архитектура на музея отвън е още по-вдъхновяваща отвътре и там се намират колекции от гръцкото, римското и египетското изкуства. 



 

 

Катедрала Нотр Дам

(Париж във Франция)

 

Тук се е състояла коронацията на Наполеон Бонапарт. Двете й кули, високи 69 метра, са били най-високите сгради в Париж преди построяването на Айфеловата кула и предлагат впечатляваща гледка към града. 

 



 

 

Кралската стокова борса

(Лондон в Обединеното кралство)

 

Това е мястото, където глашатаите са заставали на стълбите и са съобщавали важните за Обединеното кралство новини като възкачването на трона на нов монарх, абдикация или други исторически кралски събития.

 

​​Днес мястото не се ползва за Борса, а е превърнато в луксозен търговски център със скъпи магазини, кафенета и ресторанти, които са разположени вътре, но можете спокойно да влезете безплатно вътре и да разгледате.



 

 

Музей на науката и индустрията

(Манчестър в Обединеното кралство)

 

Музеят ще ви отнесе до времената на индустриалната революция. Очаква ви опознавателно пътешествие с влак по маршрута на първата пасажерска линия, свързваща Манчестър и Ливърпул. Любопитен факт е, че се помещава се в сградата на Ливърпулската гара, купена през 1978 година за 1 лира. 



Кварталът на червените фенери

(Амстердам в Холандия)

 

Това е доста пикатно място, което има своята история. Атрактивността му идва от факта, че има стъклени витрини, зад които стоят работещите момичета. Тъй като от 1984 тази “професия” е официално легализирана в Холандия.



Шотландската национална галерия

(Единбург в Шотландия) 

 

В този картинен музей ще намерите постоянна експозиция на оригинални платна на художници. Галерията съхранява колекция от класическо и модерно изкуство от различни страни. Там можете да видите известните платна на „Старата жена, пържеща яйца“ на Веласкес и „Видение след проповед“ на Гоген.



Нощ на музеите в България

(Пловдив в България)

 

Тук ще ви изненадаме, че за 24 часа през един от дните на месец май са отворени всички музеи и още по-хубавата новина са с безплатен вход. Можете да видите буквално всичко от традиционни тракийски облекла до исторически руини от римско време.



Старият град в Дубровник

(Дубровник в Хърватия)

 

Можете да видите едновременно, крепостни стени, дворци, катедрали, двойните подвижни мостове. До Княжеския дворец можете да видите и статуята, на която търговците мореплаватели в миналото са измервали тогавашната мерна единица един лакът.

 

 


 

Бонус съвет:

За да не натоварвате разходите си се разхождайте пеша, търсете градски транспорт или вземете колело.

 


 



За да намалите максимално разходите си, а и дори да изкарате пари от пътуванията си използвайте възможността да пишете блог статии за посетените места, да създавате влог видео съдържание за платформи като YouTube и TikTok и да снимате и публикувате своите полезни съвети и посетени места в Instagram. Така след някое ваше поредно пътуване ще ви поканят в хотел или ресторант да опитате и оцените ястията и услугата им. С тази креативност и с още малко комбинативност неусетно ще превърнете пътуванията си в напълно безплатни.

 

Която и дестинация да изберете бъдете сигурни, че ще усетите духът на времето и ще повишите общата си култура. Ще срещнете нови хора и ще се запознаете с различни традиции. 

 

Вижте още:

Топ 10 забележителности и места за хапване в Букурещ - мнения, препоръки и снимки

12 места за посещение в Единбург за 3 дни: Най-впечатляващите забележителности за туристи

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 14 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Туристи оцелели след лавина в Словакия

Туристи оцелели след лавина в Словакия

Свят
Разликата между рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс

Разликата между рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс

Здраве