Разликата между рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс

Разликата между рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс

Случвало ли ви се е да имате необходимост от образна диагностика и да се чудите на какво да отидете - на рентген, на скенер, на ядрено-магнитен резонанс. 

 

С малко експертна терминология ще разясним медицинската технология и разликата между рентген, скенер и ядрен-магнитен резонанс (ЯМР) и в какви случаи се използват тези методи.

 

Рентген (рентгенова томография)

 

Рентгенът е метод за изображение, който използва йонизиращи рентгенови лъчи. Когато пациентът се излага на рентгеново лъчение, различните тъкани и органи в тялото имат различна степен на пропускане на лъчите. Това позволява създаването на двуизмерни изображения, познати като рентгенови снимки. Този метод е често използван за диагностика на счупвания, костни нарушения, пневмония, различни видове тумори и други медицински състояния.

 

В какви случаи се назначава изследване Рентгенова снимка: 

 

  • Симптоми на костни травми или счупвания, като например болка, отоци или намалено движение в ставата.

 

  • Зъбни проблеми, като например болка в зъбите или наличие на кариеси.

 

  • Предположение за наличие на предмети, като например метални обекти, в телата на пациентите (например, при приемане на рентгенов контрол на летателния сектор).




 

Скенер (компютърна томография - КТ)

 

Скенерът, известен още като компютърна томография (КТ), използва рентгенови лъчи, за да създаде подробни тримерни изображения на различни части от тялото. Този метод е по-сложен от рентгеновата томография, защото използва компютър за комбиниране на множество рентгенови снимки, заснети от различни ъгли. Компютърът обработва данните и генерира детайлни изображения на сеченията на изследванията. Скенерът се използва за диагностика на различни заболявания, като например сърдечни проблеми, инсулти, ракови образувания, аневризми и други сериозни състояния.

 

В какви случаи се назначава изследване Компютърна томография (скенер):

 

  • Симптоми на травма в главата, които включват нарушения на съзнанието, главоболие, увреждане на зрението или глухота.

 

  • Различни видове болки и нарушения в гърдите, корема, таза или други части от тялото, които изискват детайлно визуализиране на вътрешните структури.

 

  • Подозрение за сърдечни проблеми, като например инфаркт или наличие на аневризма (разширение на артерията).

 

 

Ядрен-магнитен резонанс (ЯМР)

 

ЯМР, познат също като магнитно резонансно изображение (MRI), използва силни магнитни полета и радиочестотни импулси, за да създаде подробни тримерни изображения на вътрешни органи и тъкани. Този метод е безвреден и не използва рентгенови лъчи. Вместо това, ЯМР използва характеристиките на атомите във водородните молекули в тялото. ЯМР се използва за изследване на структурите на меките тъкани, като мозъка, гърдите, ставите и абдоминалните органи. Това е много полезен метод за откриване на различни заболявания и нарушения в тялото.

 

В какви случаи се назначава изследване Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР):

 

  • Откриване и проследяване на заболявания и състояния, които засягат меките тъкани в тялото, като например мозъка, мускулите, ставите, органите в коремната и тазовата област.

 

  • Подозрение за наличие на определени видове тумори или маси в тялото.

 

  • Изследване на неврологични проблеми, като например главоболие, неврологични симптоми, епилепсия и други.





Накратко, рентгенът се използва за бърза оценка на костни и дентални проблеми, КТ-скенерът се използва за детайлна визуализация на различни структури и ЯМР-ът предоставя висококачествени изображения на меките тъкани и органи. В зависимост от медицинското състояние на пациента, лекарите могат да изберат най-подходящия метод за диагностика и планиране на лечение.




Всъщност, докато рентгеновите снимки се използват често за по-бърза и начална оценка на някои заболявания и симптоми, КТ и ЯМР предоставят по-детайлни изображения на вътрешните структури на тялото и се използват за по-сложни или неясни медицински случаи. Крайният избор на метод зависи от симптомите, историята на пациента и медицинската оценка от страна на лекаря.





Ядрено-магнитен резонанс в София

 

Ядрено-магнитен резонанс в Пловдив

 

Ядрено-магнитен резонанс във Варна

 

Ядрено-магнитен резонанс в Бургас 

 

Ядрено-магнитен резонанс в Кърджали 

 

Ядрено-магнитен резонанс в Стара Загора

 

Ядрено-магнитен резонанс в Нова Загора



Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 3102 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Унгария ни заплашва с вето в Шенген

Унгария ни заплашва с вето в Шенген

Политика
Григор Димитров завърши в Индиън Уелс

Григор Димитров завърши в Индиън Уелс

Тенис
Защо Възраждането е ключово за формирането на българите

Защо Възраждането е ключово за формирането на българите

Изкуство