Топ 10 забележителности и места за хапване в Букурещ - мнения, препоръки и снимки

Топ 10 забележителности и места за хапване в Букурещ - мнения, препоръки и снимки
  • Какво да правите 3 дни в Букурещ?
  • Какви билети за вход са ви необходими?
  • Какъв бюджет ще ви трябва? 
  • Къде да се храним и колко ще ни струва?

 

Букурещ (на румънски Bucuresti, на английски Bucharest) e столицата на Румъния. Това е най-големият град в държавата, а по брой на населението е най-големият и на Балканския полуостров.

 

Наричат град Букурещ малкият Париж, заради величествената Триумфална арка. 

 

Повечето от забележителностите са със свободен вход и не е необходимо да се заплаща билет, за да бъдат посетени от туристи.

 

Ще споделим няколко идеи за разходка за един уикенд в Букурещ. Това е близка дестинация, до която можете да стигнете със самолет, автомобил (кола) или влак.  

 

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от музеите не работят в понеделник и вторник. За това за вас ще е по-интересно да посетите града в дните от сряда до неделя.  

 

За придвижване от и до летището, както и до повечето от изброените забележителности е удобно да използвате автобус 783, който тръгва от аерогарата. Цената на един билет е 3 леи (или 1.18 български лева).

 

На нито едно място не ни бяха необходими румънски леи, защото навсякъде се плащаше с карта, дори и в градския транспорт. 

 

Какво не трябва да пропускам и гледки, които си заслужават:




Парламентът на Букурещ



Историята на построяването на Парламента е много дълга и изпълнена с обрати. По време на комунистическия режим Николае Чаушеску е бил главен секретар, като правомощията му са достигали непознати за днешното време висоти. 

 

Имал е идеята да построи огромен Парламент, като за мястото на сградата е избрал хълм, на който са живели над 37 000 души. Имало е къщи, църкви, манастири, които по нареждане на Чаушеску са били изравнени със земята, а семействата изселени. Научаваме това от историите на съвременниците му, които той категорично е отричал.    

 

 

Парламентът се е строил изключително и само с мрамор и материали от Румъния, като големите зали и помещения имат различен архитектурен стил, цветове и орнаменти от различни епохи.   

 

Идеята на Чаушеску е било да живее там със семейството си и там да се помещават всички отделни министерства. 

 

Общите салони и коридори са от бял мрамор и забележителни орнаменти.

 

Сам Чаушеску е контролирал дизайна, архитектурата и цветовете на всяка зала. След одобрението му е започвал строеж, а в момента в който той е виждал, че не е това,  което си е представял са разрушавали до основи. Всичко това докато той не е оставал удовлетворен от крайния резултат. Тъй като му е било трудно да си представя крайните резултати само от чертежите на архитектите, те са започнали да правят малки макети в мащаб с изящни подорбноти. 

 

Така са предотвратявали постоянното разрушаване и разхищението на материали.

След превратът Чаушеску е изведен принудително от сгрдата на Парламента и разстрелян заедно със съпругата си.

 

Една от залите се е използвала за посрещане на международни гости и според протокола, за да няма обидени от някой гост и привърженик на партия са използвали неутрален цвят като розовото за акцент. Така със сигурност няма да има цвят на определена партия. 

 

Цената на билет за вход в Парламента е на цена 60 Леи (RON), 12.07 Eвро (EUR) или 23.58 Лева (BGN) по курс на БНБ за 2023 година. 

 

Работното време е между 9:00 и 17:00 часа. 

 

Пропускателният режим е като на летище, защото мястото е действаща сграда. За да влезете е необходимо да представите валиден паспорт или лична карта. 

 

След това можете да отидете да платите на касата. 

 

Минавате през скенери за багаж като по летищата. Самите вие също преминавате през  скенер и въоръжена охрана. 

 

Получавате карта за пропуск, с която можете да влезете.

 

През парламента ви води гид. Екскурзоводът показва само 10% от цялата сграда, което включва 10 помещения и зали, както и емблематичните общи части и изящни коридори. 

 

Букурещ Парламент

 

В момента част от сградата на Парламента в Букурещ, Румъния се използва от политици и политически партии в горните етажи до където посетителите нямат достъп. 

 

Големите зали се използват за изложения и изложби от всякакъв вид - етнографски, техничеки, аграрни. 

 

Има няколко камерни зали, които са проектирани за партийни събирания, но акустиката им е много добра и в момента се отдават под наем за различни концерти и събития. 

 

Дори на площадът пред Парламента се правят грандиозни концерти и културни събития. 

 

Интересен факт е, че всяка една зала има своя тема. В темата се включва определена епоха, откъдето идва вдъхновението за създаването й. Различни тематични орнаменти, които се повтарят по стените, таваните, полилеите (всеки един от тях тежащ между 2 и 5 тона), както и специално тъканите килими със специфични шарки. 

 

Килимите са единствените, които не са изработени в Румъния и идват от Албания. Всеки килим е с огромни  размери. Тъй като няма толкова големи станове и машини те са  правени на малки части със стандартни размери, които след доставката са пришивани фино и  без никаква видима следа. 

 

Парламентът е място, което си заслужава да се види и отвътре, тъй като величието на архитектурата е трудно да бъде обяснена с думи. 

 

Отделете си час и половина за разглеждането, тъй като ходенето и разглеждането с екскурзовода е около километър и половина. 

 

Разрешено е снимането вътре като единствено трябва да се внимава да не се заснемат кадри с входовете, където са системите за сигурност, за което няколко пъти ще бъдете предупредени. 



Насладете се на тази величествена историческа сграда събрала едновременно толкова радост, красота и мъка от близкото минало и няколко строя комунизъм и демокрация. 

 

Любопитни факти за Парламента в Букурещ 

 

  • Сградата е построена върху Дялул Спири – сред малкото естествени хълмове в Букурещ, който заради проекта е частично разрушен. 

 

  • Има легенди, че мястото, върху което е изграден Палатът, преди няколко века е било гробище, в което са погребвани хилядите загинали при чумна епидемия жители на Букурещ.

 

  • Строежът е струвал около 3,3 милиарда щатски долара. Участвали са над 20 000 работници.

 

  • Строителството на сградата започва през 1984 г. 

 

  • Направена е по проект на около 700 румънски архитекта.

 

  • В началото сградата е наричана Дом на републиката. До 2004 г. официално се нарича Дом на народа. 

 

  • След като и румънският сенат (горната камара на парламента) се премества да работи в сградата (Камарата на депутатите – долната камара, провежда заседанията си там още от 1994 г.), започват да я наричат Палат на парламента.

 



Трумфалната Арка 



Тримфалната Арка е построена в Букурещ по подобие на тази в Париж. Поради тази причина Букурещ е наричан Малкият Париж на Балканите. 

 

За разлика от парижката тя е по-малки размери, но въпреки това е внушителен монумент създаден от камък, през който са преминавали победоносни маршове след завръщане от войната. 

 

Построена по проект на известния архитект Петре Антонеску (Petre Antonescu), Триумфалната арка в Букурещ достига височина 27 метра. Основите й са правоъгълни с размери 25 х 11, 50 метра. 

 

Фасадата й е украсена със скулптури на известни румънски майстори като Ion Jalea и Dimitrie Paciurea. 

 

Триумфална Арка Букурещ Румъния

 

Чудесна локция за качествени снимки, тъй като се намира по средата на голямо кръгово движение на булевард Киселеф (Şoseaua Kiseleff) в зелената зона на града. 



Национален музей на селото

 

Националният музей на селото Димитрие Густи (“Dimitrie Gusti” National Village Museum) се намира в непосредствена близост до Триумфалната арка и е в една от живописните градини на Букурещ. 

 

Съдържа 272 селски румънски къщи от няколко исторически епохи. Както и ферми, вятърни мелници и типични къщи за рибарски селища. 

 

Музей на Селото Букурещ Румъния

 

За посещението му се отделете около 40-50 минути. В самите къще не се влиза, но може да се влезе във всеки двор, за  да се потопите в атмосферата на древните румънски села.

 

За посещението е необходимо да закупите билет на стойност 20 Леи (RON), което е равно на 4 Евро (EUR) или 7.87 Български Лева (BGN).

 

Работното време е от 9:00 до 17:00 часа. 

 

Важно уточнение, че има много входове от страната на градината, но може да се влезе и излезе само и единствено от един, този срещу булеварда. 



Църквата Ставрополеос

 

Църквата Ставрополеос (на румънски: Biserica Stavropoleos) се намира в Старият град на Букурещ. Подобен е на Старият град в Пловдив и по-точно има духът на Капана. Разликата е в това, че в Букурещ е наситено и с исторически сгради. 

 

Ако останете да нощувате в Старият град ще бъдете на пешеходно разстояние от повечето забележителности. След сутрешното кафе можете да посетите и църквата Ставрополеос. 

 

Църквата Ставрополеос Букурещ Румъния

 

Слави се като една от най-красивите църкви в цял Букурещ. 

 

Построена е през 1724 година от гръцкия монах Йоаникий Стратоник. Към нея има малък манастир и хан, обичайно съпътстващи църквите по онова време.

 

Старите стенописи и живописните икони ще дадат добро начало на деня ви. Мистично и красиво място, което се поддържа като работеща църква и като исторически туристически обект. 

В църквите в Букурещ не може да се влиза с непокрити рамене, за това при посещение се облечете подобаващо или използвайте някои от шаловете, които се намират на входа. 

 

За разглеждане може да отделите между 15-30 минути. 

Входът е свободен. 




Архитектурната перла книжарница Cărtureşti Carusel или „Карусел от светлина” 



Намира се в Старият град на Букурещ. Сградата, построена през 1860 г. и в последствие се е превърнала в архитектурна забележителност. Тази работеща книжарница на няколко нива ви предлага освен изящна и причудлива архитектура отвътре и отвън, етаж с изложба на съвременно изкуство и много книги, албуми, картини. 

Зданието първоначално е било банка, на търговската улица „Липчани“ до момента, в който  през 1948 г.  Николае Чаушеску го национализира. 

 

Cărtureşti Carusel

 

На общо 6 етажа можете да разгледате книги както на румънски, така и на английски език. 

 

За разглеждане може да си отделите между 20-50 минути. 

Входът е свободен. 



Концертната зала – Румънски Атенеум

 

Румънският Атенеум е работеща концертна зала, която може да посетите като си купите билет за някой класически концерт или ако улучите време, в които концертмайсторите не репетират. Посетители пускат около 15 часа след като филхармония “Джордже Енеску” приключи с репетициите. 

 

Атенеум Букурещ Румъния 

 

Сградата прави впечатление от далеч с дорийските си колони и около 40 метров купол. Пред централният вход има бронзова статуя на Архангел Михаил. 

 

Някои от препоръчаните места като известните градини се оказаха не толкова живописни и интересни през месец септември. Дори на места доста мръсни, като имаше много бездомни хора, които обитаваха пейките. 

 

Музей на изящните изкуства

 

Сградата на музея е построена от гръцки милионер на име Григоре Романи, за това и името на сградата е дворец Романит.



Препоръчани Ресторанти

 

Hanu' lui Manuc

 

С типично румънска кухня в стил на странооприемница и богато меню, което можете да видите и на румънски и английски и в дигитален вариант.  

 

Входът към ресторанта е трудно видим и трудно бихте го забелязали от улицата, ако минавате случайно.  Намира се в автентична къща, която е била действащ хан. 

 

Национална кухня в ресторант в Стария град на Букурещ

 

Цените са поносими и не толкова високи, колкото очавахме. Едно блюдо излиза между 15-30 лв. Порциите са големи, а десертите изненадващи и също обилни. 

 

Въпреки, че сервитьорът знаеше само румънски менюто се показва на таблет и можете да изберете по снимка на реалното ястие и да прочетете цената и грамажа.

 

Месно ястие, което да опитате е мамалига на румънски, качамак на български или полента на италиански. Интересен факт, е че се сервира като гарнитура на някои от гозбите, така че не можете да го поръчате отделно. 

 

Важно за отбелязване, че навсякъде в цената беше включен и допълнително сервиз, който беше в порядъка на 4 до 8 лева. 

 

 

Верига ресторанти La Placinte 

 

Този ресторант беше препоръчан от местен като приятен, чист и с национални ястия. Ако сте любители на предизвикателствата може да опитате месната палинка, това е високоградусова алкохолна напитка подобна на нашата ракия и се сервира в малка чашка като шот. Най-често се използват грозде, слива, круша, ябълка и череша. Въпреки унгарският си корен тази напитка е известна в Чехия като палЕнка и в Румъния като палИнка, а по нашите ширини си е чиста ракия. 

 

Ресторант Ла Плацинте Букурещ Румъния

 

Цените бяха подобни на ресторант Hanu' lui Manuc в стария град, но качеството на храната беше малко по-ниско, а порциите ни се сториха по-малки. 

 

Десертите също бяха големи и доста интересни. 




Коктейл с rooftop гледка в Аметист Скайбар 

 

Най-приятното време да посетите Аметист Скайбар за по един коктейл е по залез слънце, когато можете да се насладите на красивата гледка от 12 етаж. Моредният бар предлага и вечеря. Един коктейл е на цена около 15-25 лева.

 

Менюто е с QR код, но обхватът беше слаб и се доверихме на препоръките на сервитьора. 

 

Намира се в Юнион Плаза Хотел на 12 етаж. Модерна сграда, построена между панелни социалистически блокове. 

 

Аметист Скай Бар Букурещ Румъния

 

Ако желаете да седнете на терасата с гледка е необходима предварителна резервация. Ако попаднете случайно може да седнете вътре и да излезете на допълнителната тераса, която посетителите ползваха за видео в Instagram Reel, TikTok и селфи. 

 

А ако си падате по СПА можете да посетите прочутите Терми. 






 

 



Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 6048 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: