12 места за посещение в Единбург за 3 дни: Най-впечатляващите забележителности за туристи

12 места за посещение в Единбург за 3 дни: Най-впечатляващите забележителности за туристи

Топ 12 места за посещение в Единбург, Шотландия - мнения, бюджет, насоки 

Какво да посетим в Единбург за три дни? 


Единбург за 3 дни: Най-впечатляващите забележителности за туристи 

 

 

Статията ще ви помогне да си отговорите на някои от тези въпроси:

 

  1. Кои места да посетим в Единбург (Edinburgh)?

  2. Колко ще ни струват билетите за вход в Единбург?

  3. Маршрути и транспорт в Единбург

  4. Лично мнение за архитектурата и климата в Единбург



След като вече средностатистическия източноевропеец има възможност да пътува повече с помощта на нискотарифните (Low Cost) авиокомпании с достъпни самолетни билети, обиколките на всички градове с летища е лесна и изпълнима задача. 



За посещението на града ще са ви необходими най-много средства за пътуване със самолет и настаняване, защото въпреки съществуването на нискотарифни компании полетът до Единбург, столицата на Шотландия е около 3 часа и половина и струва около 120-190 евро в посока. 

 

Ако сте решили да ставате професионален пътешественик има хитрини, които можете да използвате като например да резервирате билетите си много по-рано или след нова година през месец януари. Така ще си гарантирате наистина добри цени. 

 

Нощувките в Единбург са сравнително скъпи. С резервация за хотел имате висока цена, която дори не включва закуска. Цените варират в ниския и средния си диапазон между 320-650 лева. През платформата AirBnb можете да намерите нощувка в оборудван с всичко необходимо апартамент с удобна локация в Централната част и в близост до много емблематични за Единбург Забележителности. 

 

Бюджетът, който трябва да отделите за вход и билети е доста малък, тъй като 90% от забележителностите са безплатни. На някои места биха нарекли тези исторически места туристически атракции, но в духа на каменната архитектура на Единбург това не звучи сериозно.

 

Времето обикновено е доста дъждовно, за това бъдете подготвени с дъждобран или чадър. Винаги имате възможност да влезете в някоя галерия, дестилерия, магазин или кафене. 

 

Забележителностите, които си заслужава да посетите:

 

 

Замъка Единбург (Edinburgh Castle) 

 

Единбургският замък е едно от най-старите и добре укрепени места в Европа. Намира се в най-високата точка на отвесния хълм и началото или може би краят на Кралската миля. С дълга богата история като кралска резиденция, военен гарнизон, затвор и крепост, той е оживен с много вълнуващи истории. Когато се изкачите на Castle Hill, ще вървите по стъпките на войници, крале и кралици – и дори на един или двама странни пирати.

 

Замък Единбург Шотландия

 

Въпреки че части от него остават за военна употреба, замъкът сега е световноизвестна атракция за посетители. Освен това е емблематична част от Стария и Новия град на Единбург, обект на световното наследство.

 

Освен че пази велики моменти от историята, замъкът е претърпял много обсади. По време на Войните за независимост сменя собственика си много пъти. През 1314 г. шотландците превземат замъка от англичаните при дръзко нощно нападение, водено от Томас Рандолф, племенник на Робърт Брус.

 

Mons Meg, едно от най-великите средновековни оръдия, правени някога, е дадено на крал Джеймс II през 1457 г. Батерията “Half Moon”, построена след обсадата на Ланг от 1573 г., е била въоръжена в продължение на 200 години с бронзови оръдия, известни като Седемте сестри. Още шест оръдия защитават батареята Аргайл, с открит изглед на север.

 

Любопитни факти за Единбург Касъл (Edinburgh Castle):

 

  • Замъкът е най-обсажданото място във Великобритания.

 

  • През 1639 г. замъкът е превзет само за 30 минути, превзет от силите на Ковенантер, водени от изтъкнатия генерал Александър Лесли.

 

  • Якобитска сила не успя да превземе замъка по време на въстанието от 1715 г., благодарение на лошо планиране. Стълбата, която са донесли, за да се качат на укрепленията, се оказва твърде къса.



Билетите за Единбургския замък обикновено се купуват предварително и са вече разпродадени особено за летните месеци, за това ви препоръчваме преди да заминете да си резервирате или купите билет, за да сте сигурни, че ще можете да влезете като посетител.  

 

Цена на билета: £19.50 - £22.00 или 49.57 Български лева по официалния курс на БНБ

 

 

Замъка Холируд (Holyrood Palace) 



Вдигайки глава още с пристигането си ще забележите гледката на хълма. Там се извисява построеният през 11 век замък-крепост. Кацнал на хълма освен красива глека е една от трудно достъпните точки на града. 

 

За разходката получавате слушалки на няколко езика, между които са английски и руски език. Всяка една от 16-те помещения има своя история и можете да я чуете с последвателността на влизане в помещенията, останали скрити зад стените на двореца.  

 

Замък Холируд Шотландия Англия

 

В този дворец е свързван с интересния живот кралицата на Шотландия Мария Сюарт, известна също като Мария I. 

 

Освен пищна архитектура, изящна мебелировка и величествени портети е една от стаите, където се помещава изложба на кралски бижута може да се види кървавото петно върху дървения под, останало от убийството на Рицио. 

 

В дворецът може да се видят: 

 

  • Схема на родословното дърво на сегашните монарси

  • Кралските спални и трапезарии

  • Скритата стая на Мери Стюарт

  • Тронната зала

  • Холирудското абатство, което е почти разрушено

  • Кралските градини на на замъка Холируд

  • Голямата зала галерия с потрети  

  • Мястото, където е убит Рицио и петно от неговата кръв

  • Изложба с кралски бижута

 

 

На всяко от местата има голям магазин с реплики на кралски предмети и логото на замъка, както и кларски знаци върху любимия модел чаша за чай на Елизабет, позлатени монети с фасадата на Холируд, реплики на кралските бижута от неблагородни метали та дори до чадъри, моливи и чорапки с кралски знаци.     

 

Работно време: Отворен от 9:30 до 16:30 часа за посещение през цялата година 7 дни в седмицата с изключение на времето, в което кралското семейство не е там. 

 

Цената на билета е 19 Лири (GBP) Паунд Стерлинга за възрастни    



Кралската миля



Това е една от най-старите пешеходни улици в Единбург и е с дължина около 2 километра. Освен красивите вековни каменни къщи по продължението на Кралската миля се намират Музеят на писателя, Гладстон Ленд, Камера Обскура, Единбургският замък и Къщата на Джон Нокс.

 

За преминаването през цялата улица си отделете поне час и половина, за да успеете спокойно да разгледате магазинчетата съчетаващи старата епоха и модерния дух на Единбург. 

 

Препоръчваме ви да влезете и да опитате продуктите на месните пекарни. Има сладки и солени изкушения. За няколко дни може да забравите за диетата и здравословното си хранене.  



Дестилерия и Уиски Тур

 

Точно до Единбург касъл се намира и място реплика на шотландска дестилерия The Scotch Whisky Experience, която предлага тур за посетители и магазин с разнообразни марки уиски, както и причудливи изделия със съдържание на уиски като лют сос с уиски, шоколад с уиски, бисквитки и масло с уиски. 

 

Дестилерия Уиски Тур Единбург Кралска миля

 

Внимавайте с покупките и използването им, защото по улиците на Шотландия е забранено да се употребява алкохол. 

 

 

Улица Грасмаркет (Grassmarket Street)

 

Grassmarket (Грасмаркет) е улица в близост до Кралската миля и се е използвала като пазар от 14-ти век, с панаири за едър рогат добитък, конски панаири и царевица, които се купуват и продават на широкото му открито пространство. Но това го прави подходящо и за публични екзекуции, като последното обесване е извършено тук през 1784 г. 

 

В момента Грасмаркет е широка улица, наподобяваща площад, където отново има пазар с ръчно изработени дрънкулки и домашно готвена храна, като най-често срещаните продавачи предлагат гьоза с различни видове пълнеж и гозби от грах, подпбни на тика масала сосове и други печива като питки, кексове и пайове. 

 

Грасмаркет Единбург

 

Това, което прави впечатление е, че всички тези неща се продават върху маси, като няма предпазно стъкло и всеки клиент може да се надвесва над всеки съд, което не го прави много хигиенично. За това въпреки поривите ни да опитаме и от уличната храна не се престрашихме. 

 

 

Фонтанът на Рос (Ross Fountain)

 

Намира се от западната страна на централната улица Принцес (Princess Street). Живописният фонтан е изработен от фабриката за желязо на французина Антоан Дюрен (Antoine Durenne) за Великото изложение от 1862 година. Купена е от производителя на оръжие през 1862 г. за £2000 и впоследствие подарен на град Единбург. Транспортирана е на 122 части и сглобена през 1872 година. 

 

Отдалеч цветът изглежда като патина върху метала по подобие на Статуята на Свободата, но всъщност след реставрацията е боядисана в тюркоазено, златно и кафяво. 

 

Можете да си направите снимка пред фонтана и ако приклекнете отзад като фон ще се вижда Замъка на Единбург, кацнал върху отвесната скала на Касъл хил.

 

Посещението е безплатно, но паркът Princess Street Gardens затваря за посетители след 21 часа.  

 

 

Паметника на Скот 



Монумента на Скот е викторианско готически паметник на Сър Уолтър Скот. Височината му е 61.11 метра и е обграден със 287 стъпала. 

 

След смъртта на Скот през 1832 г. се провежда конкурс за проектиране на негов паметник. Под псевдонима "Джон Морво", участва Джордж Мейкъл Кемп, 45-годишен дърводелец, чертожник и самоук архитект. Той се е страхувал, че липсата му на архитектурна квалификация и репутация ще го дисквалифицира, но неговият дизайн печели му възлагат договора за изграждане на паметника през 1838 г.

 

На Джон Стийл е възложено да проектира монументална статуя на Скот, която е в централното пространство в четирите колони на кулата. Изработена е от бял мрамор от Карара и показва Скот седнал, почиващ от писане на една от творбите си с перо, кучето му Майда до него.

 

Монумента на Уолтър Скот Единбург Принцес Стрийт

 

Паметникът на Скот е със свободен достъп и се вижда от улицата, но за да стигнете непосредствено до него трябва да влезете в парка. 

 

 

Кралска Ботаническа градина

 

Намира се на 25-35 минути пешеходно разстояние от центъра, което ви препоръчваме да изминете. Пътят минава покрай сгради на големи улици с грандиозна архитектура до малките странични улички с малки двуетажни каменни къщички със старинни порти и кепенци.  

 

Кралската ботаническа градина притежава растителни видове от различни климатични условия. Притежава място за селектиране и запазване на видовете, както и виещи се покрай езерца и дългогодишни дървета алеи. Пътеките са много добре обозначени към всеки един от обектите и сградите в Ботаническата градина и трите входа и изхода. 

 

Има всякакви празнични активности като сватби и други празненства като още на входа ви посреща и детска занималня, в която можете да оставите детето си.

 

Още с отварянето си на входа дори и през делничните дни отпред чакат групи организирани туристи и месни семейства и майки с деца, които се разхождат и четат книга на чист въздух и приятна атмосфера. 

 

Впечатляваща е зелената ограда, висока над 6 метра от храсти и дървета подстригани арки за преминаване през нея. 

 

Работното време е от 10:00 до 17:00 часа всеки ден. 

Ако решите да разгледате всичко в Ботаническата градина ще са ви необходими около 55 минути, а като се добави времето за снимки и почивки най-добре отделете поне 1 астрономически час. 



Национална галерия на Шотландия (National Gallery of Scotland)

 

За град с толкова дъждовни дни няма нищо по-приятно от влизането на това уютно място с толкова култура и шедьоври. Авторите, които могат да се видят в постоянната експозиция са световно известни и техните непреходни произведения са точно на мястото си, подредени в различни тематични епохи.

 

Национална художествена галерия на Шотландия. в Единбург

 

Ето десет известни произведения, които можете да видите в Националната художествена галерия на Шотландия (National Gallery of Scotland):

  • "The Reverend Robert Walker Skating on Duddingston Loch" - Сир Хенри Ре

  • "The Madonna of the Yarnwinder" - Леонардо да Винчи

  • "The Skating Minister" - Сир Генри Ре

  • "Venus Anadyomene" - Тициан

  • "The Supper at Emmaus" - Караваджо

  • "The Virgin Adoring the Sleeping Christ Child" - Сандро Ботичели

  • "Christ on the Cross Adored by Two Donors" - Антонело да Мессина

  • "Old Woman Frying Eggs" - Диего Веласкес

  • "A Lady in Profile" - Густав Корбе

  • "St. John the Baptist in the Wilderness" - Джакомо Каруччи



Arthur's Seat

 

Тази интересна забележителност е най-подходяща за любителите на туризма. Изкачването до върха на Arthur's Seat и обратно отнема около два часа. 

Най-високата точка Седалката на Артур, е древен вулкан, и се намира на 251 метра над морското равнище, давайки отлична гледка към града. Това е и мястото на голяма и добре запазена крепост. Там е и Холируд касъл от четирите хълмови крепости, датиращи от преди около 2000 години. 

Носете си удобни обувки и бъдете подготвени за ходене по тревата на хълма. Гледката е впечатляваща.  

 

Артур Сийт

 

За предпочитане е да посетите мястото през деня, въпреки че има и ентусиасти, които отиват там и по тъмно.

 

 

Статуята на кучето Боби

 

Не сме свикнали да се разхождаме из Гробища и техните паркове, но статуята на кучето Боби, може да намерите точно на такова място. В същия гробищен парк Джоан Роулинг е намирала вдъхновение и спокойствие и е посещавала всеки ден, за да пише Хари Потър. 

 

Историята за кучето Боби, което стои и чака погребания си стопанин цели 14 години е емблематична за района. Статуята се намира точно на улицата отпред и се вярва, че който потърка носа на статуята на кучето Боби за късмет. Точно за това нослето на статуята покрита с патина е блестящо златисто. 

 

Намира се в пресечка от Кралската миля. 

 

 

Катедралата Свети Джайлс

 

Катедралата Сейнт Джайлс, основана през 1124 г. от крал Дейвид I. Тя е работеща църква почти 900 години. Поради бурната религиозна история на Шотландия, катедралата е била свидетел на зараждането на гражданската война и е енорийска църква на Джон Нокс по време на Реформацията. Там все още е важен център в услуга на гражданите, както и църковните дела и дейности на парламента. 

 

Катедралата Свети Джайлс е основно място за рицарския шотландски Орден на Бодила. Забележителен е сводествия таван, където могат да се видят детайли подобни на бодили и тръни. 

 

 

Параклисът съдържа изобилие от детайли, както религиозни, така и хералдически, и голяма част от тях са особено шотландски, включително ангели, свирещи на гайди.

 

Необичаен предмет, изложен в църквата е трикрако столче. При първото използване на молитвената книга от Джанет Гедес, жена от пазара, хвърля трикракото столче право в главата на Министъра в знак на несъгласие с новите модерни писания и разликата между пригодените за Шотландия служби. След което следва суматоха и започват навсякъде даа хвърчат молитвеници, библии, пръчки и камъни. 

 

 

 

За нас Свети Джайлс е познат като Свети Егидий. Известен е като Отшелника, е бил отшелник или монах, покровител на бедните, инвалидите, майките и конете. 

 

Фигурата на светеца става много известна през Средновековието след разпространинето на множество легенди, а манастирът е наречен с неговото име „Абатство Сен-Жил“. Абатството се превръща в център на поклонение и една от спирките за поклонниците по известния път за Сантяго де Компостела от Арл. 

 

Често свети Егидий е изобразяван до сърна, която, според легендата, била защитена от монаха. Една от стрелите, насочени към сърната, уцелила Егидий, който носил до смъртта си раната, причинена от стрелата. 

 

Свети Егидий е почитан като светец от Католическата църква и паметта му се чества на 1-ви септември. Той се счита за един от Четиринадесетте свети помощници.

 

Вътре има и църковен магазин, в който можете да видите и книги свързани с живота на Шотландия както за деца, така и за възрастни като има и келтски легенди. 

 

Работното време през делнични дни е от 10:00 до 18:00 часа.

 

Можете да закупите аудио тур за £5.50 на входа на църквата. 

 

Важно е да отбележим, че един път годишно през средата на месец септември има среща на енориите и всички църкви са затворени за посетители. Приемат само енориаши. Внимавайте за тези дни и не очаквайте да може да влезете и да разгледате. 

 

Входът е безплатен. 

 

 

Калтън Хил и шотландският национален паметник

 

Карлтън хил (Calton Hill) е хълмът и мястото, от което може да видите 360 градусова гледка на почти целия Единбург. За изкачването се въоръжете с търпение. Ще ви отнеме не повече от 15-20 минути на среден ход.  

 

Гледката, която се открива е зашеметяваща. Препоръчваме ви да си носите връхна дреха и разбира се чадър и дъждобран, тъй като горе духа доста силно, а има какво да се разгледа. 

 

Има пейки от всички страни, на които можете да седнете и да разгледате необезпокоявано всичко, което желаете. 

 

Calton Hill

 

На хълма се намират няколко паметника и сгради: Националния монумент,  Паметника на Нелсън, Паметника на Дугалд Стюарт, старата Кралска гимназия, Паметника на Робърт Бърнс, Паметника на политическите мъченици и Градската обсерватория.

 



Ситуации, в които да внимавате и някои Специфики:

 

Внимавайте с кафето в Единбург 

 

Внимавайте когато си поръчвате кафе. Ако поръчате с думата кафе или думата еспресо ще получите огромна чаша с полупрозрачна течност подобна на чай, която наподобява повече на кафе американо. 

 

Когато поръчвате кафе е добре да уточнявате късо еспресо. 

 

 

Настаняване и нощувки 

 

Най-удобно е да отседнете в близост до центъра и в някои от пресечките на централните улици. Така ще успеете да сте на пешеходно разстояние от повечето обекти, които бихте искали даа посетите. 

 

Забележете, че всяка улица има име например Rose Street, Rose Street North Line Rose Street South Line, които са успоредни малки пресечки и когато търсите адрес трябва да видите на коя линия Северна или Южна. 



Национална кухня и ястия

 

Храната, която да опитате в Единбург: 

 

Във всяко заведение има меню със супа на деня, която винаги е различна и зависи в кой ден ще решите да хапнете. 

 

Често в пъбовете (шотландските кръчми) има брънч предложения. Менютата са изнесени на улицата и пред вратата, което прави лесен избора на заведение за хранене. 

 

Важна особеност е, че в 21:00 - 21:30 часа всички кухни затварят и единствения начин да хапнете след този час е фаст фууд (fast food) от чужденци предимно фалафел и дюнери или пък гръцки ресторант със средиземноморска кухня, в който се сервират предимно риба и морски дарове. 

 

Ако сте настроени приключенски и бихте хапнали паеля на Френската Ривиера в Кан, Китайско в Лондон или Средиземноморска храна в Шотландия можете да си позволите да се храните след 21 часа. 

 

След този час ресторантите се превръщат в барове и дискотеки и музиката увеличава  децибелите. 

 

 

Фиш енд Чипс в ресторант Bread Street Kitchen & Bar на Гордън Рамзи

 

Известна в цяла Англия тази комбинация от панирана пържена риба с пържени с подправки картофки е емблематично за региона. Рибата е прясна, а комбинацията с картофи за въглехидрат е хранителна. 

 

Ресторант Гордън Рамзи Единбург

 

За любителите на фината гурме храна е възможно да им се стори малко по-първичен вариант, но все пак рецептата е създадена за продажба на улицата от Джоузеф Малин още през 1860 година. От тогава и до сега тази улична храна се е продавала завита във фунийка от вестници. 

 

Опитахме Фиш енд Чипс в ресторанта на Гордън Рамзи и беше сервирано в бяла чиния, заедно с млечен сос с копър, но по ястието беше по оригинална рецепта. 

 

Ресторантът Bread Street Kitchen & Bar by Gordon Ramsаy се намира на Площад Андрю номер 4 (Andrew Square 4, Edinburgh). 

 

Фиш енд Чипс Гордън Рамзи ресторант

 

Рибата в ястието обикновено е треска, а понякога и тилапия, халибуд или писия. 

 

Имайте едно наум, че за хора, които по рядко хапват пържено това ще бъде доста тежка храна. Порциите са обилни и големи. 

 

Донесоха ястията на 15-тата минута след като поръчахме.

 

 

Локация: 4 St Andrew Square, Edinburgh EH2 2BD, United Kingdom

 

 

Хагис или Хеджис (Haggis) 

 

Навсякъде известни като Хагис, но на място в ресторантите сервитьорите ги изговарят като Хеджис. Това са малки топчета от агнешко месо и агнешки черен дроб на повечето места презентирани като мезе за бира. Имат много вариации като вкусове или подправки, но отбелязваме, че в повечето случаи са леко пикантни. 

Haggis bon bon

 

Шортбред (шотландски маслени бисквити)

 

От супермаркета можете да си купите маслени шотландски бисквити, които наричат Шортбред. Вкусът им много наподобява масленките в България или арменските маслении сладки. Единствената разлика е, че не са посипани с пудра захар. Пасват си с кафето тъй като са доста тежки.  




Риба Бас и Паста с Миди в Mussel Inn Seafood Restaurant

 

Това е риба от семейството на костура. Това е вид сладководна риба още наричана Виетнамски Пангасиус. 

 

Държавата е островна и заобиколена от море, за това повечето от раците (омар, лобстер) и рибата са пресни, скоро уловени и не са замразявани и внесени от други страни.  

 

Пастата с Миди беше прясна както самата паста, така и мидите бяха пресни. Сготвени алденте досъвършенство с невероятно вкусен сос дори и за най-претенциозното небце. 

 

Mussel Inn Seafood Restaurant

 

Храната излезе за 8-10 минути, а кухнята работеше след 21:00 часа. 

 

Локация: 61-65 Rose St, Edinburgh EH2 2NH, United Kingdom

 

 

На нито едно от изброените места, включително влак, автобус, ресторант или магазин не ни бяха необходими хартиени банкноти от местната валута в кеш, плащанията са за предпочитане с карта. В ресторантите към сметката има включен сървиз (обслужване), за това не е необходимо да оставяте бакшиш, но може да го направите, ако поискате. 

 

Пътувайте и се обогатявайте. Животът е приключение, което трябва да се изживее в пълната му цялост. 

 

Къде планирате да бъде следващата ви дестинация?



Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 1763 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени