Какво е Фентанил и как се отразява на човешкото тяло?

Какво е Фентанил и как се отразява на човешкото тяло?

Фентанилът е мощен опиат, който се използва за анестетик в анестезиологията и е мощно боклоуспокояващо средство. В немедицинското си приложение се използва като наркотик. Особено популярен е ефекта му на забавление след като се смесва с други субстанции като хероин, кокаин или метамфетамини. 

 

При всички случаи Фентанилът е лекарствено средство и дозировката е от съществено значение. Има потенциално смъртоносен ефект и употребата му е изключително опасна за всеки неспециалист. Не подхождайте с интерес и любопитство само, за да опитате, защото краят би могъл да е фатален. 

 

 

 

В България не съществува антидот на фентанилът и прекомерната му употреба може да доведе до смърт безвъзвратно, независимо че е установен прием.

 

Антидотът се казва Нелоксон и в момента е достъпен само в САЩ.

 

При големи дози има нежелание реакции и ефекти като повръщане, запек, замаяност, лоша координация, замайване и объркване. При продължителен прием или при голяма доза те се допълват с халюцинации, ниско кръвно налягане и дори смърт.

 

Фентанилът е много по-мощно средство от познатия ни Морфин. Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-силен от Морфина.

  

Създаден е от лабораториите на Янсен още през 1960 г., след това е одобрен за използване за медицински нужди в САЩ през 1968 г.

 

 

В световен мащаб стотици хиляди хора губят живота си след употреба на свръхдоза Фентанил.  Фентанълът е от типа на дизайнерската дрога. В лаборатории се произвежда микс от него и други субстанции. Друга причина за използването му е ниската му цена.

 

Разпространява се предимно през Даркнет, където може да се поръча и замеси по поръчка. Пътят на дрогата минава основно през страните САЩ, Мексико, Северна Америка и постепенно навлиза в Европа, като нека не забравяме за Китайските производители, където има сравнително ниска себестойност.

 

Може да се приема чрез лепенка, инжекция, пушене или близалка извън другите възможни методи.

 

 

Стефан Бакалов е експерт по темата и началник на отдел „Борба с наркотрафика“, работи на летище София. Той заявява, че „Няма антидот за Фентанила в България.“

 

„От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е правилна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно.“

За съжаление с липсата на антидот поставяме под риск митническите служители в България, защото при вдишване на прах от Фентанил настъпва смърт за 1 минута

 

През България и за България преминават трафиканти, които използват както собственото си тяло, така и пощенски и куриерски пратки.

 

Визуалното му разпознаване е трудно, защото няма специфичен цвят или мирис.

 

Интересен факт е, че това вещество е причината за смъртта на музиканта Принс. Според докладите причината за смъртта му е свръхдоза Фентанил. Смята се, че го е използвал като болкоуспкояващо след операция.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 177 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Победител в Survivor е Благо Георгиев

Победител в Survivor е Благо Георгиев

Шоубизнес
На 100-годишна възраст почина топ дипломатът Хенри Кисинджър

На 100-годишна възраст почина топ дипломатът Хенри Кисинджър

Свят