Кристина Патева: Добро сърце и любов към планината

Кристина Патева: Добро сърце и любов към планината

За Кристина

 

Казвам се Кристина Патева. Живея в Пловдив. Занимавам се с Бизнес администация, като работата ми е свързана с деца и техните семейства, което намирам за огромно удоволствие, тък като смятам, че е богатство да инвестираш грижи и ресурс в тях и да допринасяш за тяхното развитие и изграждане като хора.

 

Родена съм в Смолян и съм израстнала в Баните. Имах най-хубавото детство, пълно с игри, смях, много приятелства. Дни, прекарани сред хубава природа, чист въздух, минерална вода, домашна храна и най-вече в свободата на Родопа планина.

 

Кристина Патева за инициативата в село Малка Арда

 

В такава дружелюбна среда човек се учи на много уроци по доброта и свиква с единението между хората. Родният край за мен има съществена роля в изграждането ми като човек, защото нишката на родопчанина се е отпечатала толкова дълбоко, че я има и в сърцето и в мисълта ми и в кръвта ми.

 

Тази нишка е причина в годините да се връщам все по-чесно в селата, както в познатите за мен, така и в съвсем нови и непознати. Срещите ми с местните хора пък белязват моя път към социалното предприемачество. Именно там се зараждат голяма част от идеите за благотворителните инициативи, които създавам. 

 

Българското село и паметта на поколенията

 

Поводите да се връщам в селата са свързани и с нуждите, които откривам там. Виждайки хората - идва желанието ми за грижа към тях. От друга страна откривам необходимостта да научавам неща от тях. Неща, които утре няма да знаем и помним. Намирам за магично да имаме привилегията да сме мостът между поколенията, от друга страна е много отговорно и изисква енергия, време и сила, за да се случва. 

 

Помощта

 

Организирам доброволчески акции и кампании в селата в България вече повече от 5 години. Свързани са с възстановяване и подпомагане на живота на хората, както и запазване и облагородяване на обществени места, които имат голямо значение за населеното място. Това, което държи общността обикновено са традициите, обичаите, общите дела и сградите, които са построили заедно като общ дом. Затова полагам усилия не само да помагам индивидуално в битов план, а прокарвам много по-голяма идея за съхраняване на общността, на сградния фонд, на обществения живот и да го подтиквам да се събужда, за да продължи да живее своя "втори живот".

 

Да възстановим киносалона в Малка Арда

 

Това лято съм насочила вниманието си върху възстановяването на киносалона в читалище "Христо Ботев" в село Малка Арда, община Баните, Смолянско. Повече от 30 години той не функционира и вида, в който се намира изисква много сериозен основен ремонт.

 

Един благотворителен ремонт и възстановяване

 

Основната ми идея е да бъде възстановен почти във вида, в който е бил, но и да бъде осъвременен. Освен като запазване на сградата и помещението моята идея е то да бъде пространство за културни, средищни, учебни и фирмени мероприятия. За да се случи това, първо е необходимо да се извърши ремонт, за който в момента организирам благотворителна акция чрез събиране на финансови средства и строителни материали. След това съм планирала две работни благотворителни акции на 5-6 и 19-20 август, за да подготвим мястото за ремонт и да извършим първите дейности.

 

Мечтата 

 

Мечтата ми е да завършим в няколко етапа ремонта и след това да направим откриване на новия салон и да обява плана за развитие и ползване. Идеята ми в дългосрочен план тя да бъде устойчива, независима. От една страна в него ще се случват събития, които да разнообразяват живота на село, ще борят самотата на повечето самотни възрастни хора, ще стимулира местните самодейци да организират своите представления и възстановки, а от друга ще бъде "дом" за ученици и студенти, които могат да гостуват и ползват залата. Така запазваме мястото, създаваме активност, предлагаме възможност за посетители, които също могат да бъдат и дарители. Обмен на култура, време и енергия. Такова виждам аз съвременното читалищно пространсво и смятам, че можем да сме пионери в тази посока.

 

Къде е село Малка Арда? 

 

Село Малка Арда е малко селце на 40 км. от Смолян, сгушено в приказните гънки на Родопите. Обичат го около 150 постоянни обитатели. Разбира се и аз - като родопчанка и приключенец, която гори за хората и природата в района и въвлича съмишленици в инициативите си в тяхна подкрепа. Знам, че има и други хора като мен, които не са намерили начин да организират подобни събития или акции, затова  създадох преди години във фейсбук групата Записи от ПлАнИнАтА. В нея популяризирам селата в България, предимно в Родопите, разказвам за срещите си с възрастните хора и организирам кампании за тях. 

 

 

Организирам и участвам в редица мероприятия:

  • благотворителни базари
  • детски футболни мачове
  • кампании за  набиране на хранителни и нехранителни продукти в полза на над 100 човека от 8 населени места в Родопите
  • подпомагане на защитени детски градини и училища в Родопите
  • оборудване на кабинети, библитеки, салони, стаи в училища и градини
  • кампании и акции в наводнените Карловски села
  • благотворителни акции за възстановяване на няколко обществени сгради в селата в Северозападна България
  • помощ за пострадалите от пожара в Бухово
  • детски празник за децата от пострадалите села в Каравелово, Богдан и Слатина и др.

 

Правя го, защото вярвам, че грижата ни за другите може да бъде обществена и има функцията да сплотява и събира хората, а не да ги разделя. Смятам, че силата на групата е в пъти по-мощна от всяка единична помощ. 

 

Апелът

 

Бих искала да апелирам към обществото и бизнеса да се включат в каузите като социална и корпоративна отговорност, както и към младите хора, да доброволстват в акции с възпитателна и развиваща цел. Трудът създава повече, отколкото взима и това е присъщо за всеки, който носи духа на българското село в себе си. 

 

 

Организирам два работни уикенда в киносалона в село Малка Арда - 5 и 6 и 19 и 20 август, за да започнем първия етап от ремонта - подготовката за основната част от него, а до тогава се нуждаем от финансови средства и строителни материали, като апелираме да подпомогнат всички желаещи.

 

Как да се включите и дарите? 

 

Има и открита дарителка сметка за подпомагане, за да осъществим ремонтната дейност.

 

Ако желаете да подпомогнете каузата може да го направите чрез нея: 

IBAN: BG77STSA93000029897208

Тутуляр: Кристина Патева

 

 

Киносалонът ще бъде чудесно място, в което хората от Малка Арда да се радват на мероприятията. Място, в което самодейците да се изявяват, да се правят литературни четения, представления, прожекции на филми, детски работилници, празници и с всички тези дейности да съживим това място.

 

Това е и начин да борим самотата на възрастните хора и да помислим за децата, които лятото са при своите баби и дядовци и имат нужда от забавления и занимания. 

 

Читалищата имат функцията да свързват хората и да повдигат духа им. В това е и смисъла на този проект - да възродим, съхраним и  да се обединяваме повече, отколкото да се разделяме.

 

Няма загубена кауза

 

Макар и най-трудната акция, която съм правила до момента, си казвам, че няма загубена кауза, когото искаш да направиш добро и то не за един човек, а за цяло едно населено място и цялата общност в него. Така че, смятам да продължавам да се боря, за да я завърша успешно!

 

 

акция към кампания Да възстановим киносалона в Малка Арда
с надлов:
 

Дарение с ДАР

 
Купувайки Авторска фотография от Криси на това Живописно място село Малка Арда, е чудесен начин да подкрепите инициативата и да запазите частица природна красота в своя дом или офис. 
 
 
 
Ето какво казва Криси:
 
"Преди известно време направих снимки от село Малка Арда. Идеята, която се роди е да ги включа в акцията, от една страна да популяризирам мястото- тъй като Малка Арда е част от туристическия район на община Баните, а от друга- това да помогне за събирането на средства за възстановяване на киносалона. Всяка фотография се предлага в рамка и стойноста и е 35 лв. Избирайки фотография, която да подариш или да остане в дома ти, допринасяш да се създаде ново пространство за култура или акция.
 
Запечатала съм и образи на местните хора, които пазя за друга идея, която има нужда да улегне преди да я представя, тъй като  ще бъде част от следваща акция." 
 

За Региона

 
Малка Арда е част от община Баните, която е туристическа дестинация, с богата история в балнеотуризма.
 
 
Родопското село Малка Арда
 
 
Баните е богата и на места за алтернативен туризъм, подходящ за семейства с деца и възрастни. Предлага много възможности за настаняване, къмпингуване, риболов, преходи по екомаршрути, велопътеки, водопади и тракийски селища. Подходяща за развитие на туризъм за дигитални номади, които практически могат да работят от всякъде, а с това да променят облика на малките населени места.

Включете се и вие като купите фотография в рамка на стойност 35 лв. 

Можете да го направите Тук.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 430 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: