Защо падна Троя? Троянският кон мит или реалност

Защо падна Троя? Троянският кон мит или реалност

Защо падна Троя?

Светът на Троя: От Ябълката на раздора до Троянския кон

 

  • Кой е управлявал Троя?

  • Какво е сънувала Хекуба?

  • Какво се случило на сватбата на кентавъра Хирон?

  • За какво спорели богините Хера, Атина и Афродита?

  • Какъв бил изборът на Парис?

  • Кой обявил началото на Троянската война?

  • Кои са най-важните моменти от Троянската война?

  • По какъв начин е убит Ахил?

  • Какъв бил планът на Одисей?

 

 

Управлението на Троя

 

Минало време след основаването на Троя, когато на престола се възкачил цар Приам и заедно със съпругата си Хекуба управлявал владението. Когато градът бил в негови ръце, той се славел с величие и богатство, защото се намирал на централно място - на протока Хелеспонт, свързващ Европа с Азия.

 

 

Сънят

 

Преди раждането на красивия Парис, майка му Хекуба сънувала странен сън - горяща факла, която изгорила из основи Троя. Тя разказала за съня си на прорицатели и те предвещали, че детето, което ще се роди, ще допринесе за гибелта на Троя.

 

Приам и Хекуба много се уплашили и за да избегнат това знамение, решили да изоставят детето в една планина. Така и направили, но след време момчето било намерено от пастири, които му дали името Парис. Минало време и Парис пораснал. 

 

 

Сватбата на Хирон

 

Междувременно в пещерата на кентавъра Хирон (син на Кронос и Филира) Пелей и Тетида вдигнали пищна сватба. Хирон подарил на Пелей своето копие, което можело да лекува рани.

 

Всички богове били поканени с изключение на богинята на раздора Ерида, тъй като винаги където и да ходела, внасяла само смут, напрежение и конфликти. Богинята се вбесила и решила да направи всичко възможно, за да развали сватбата, затова тайно подхвърлила една ябълка с надпис “за най-красивата”.

 

 

Ябълката на раздора

 

Съответно Хера, Атина и Афродита започнали да се карат помежду си, защото всяка една от тях мислела, че ябълката е за нея. Не успели да потушат кавгата, затова повикали Парис, който да вземе това решение. За да бъдат убедителни, и трите му предлагали различни привилегии. Парис избрал Афродита, тъй като нейното предложение му се сторило най-привлекателно - да вземе ръката на най-красивата жена сред смъртните. 

 

След като Касандра (сестра на Парис) разбрала за неговите намерения, се опитала да го убеди да не предприема никакви действия, защото ще се случи нещо лошо, но наивният Парис така и не се вслушал в съветите й.

 

Открадването на Елена 

 

Афродита трябвало да изпълни обещанието си, като казала на Парис, че най-красивата жена, която от тук насетне ще бъде до него, е красивата Елена - съпругата на цар Менелай. Афродита разбрала, че Менелай ще отсъства известно време, затова подканила Парис да отиде в Спарта. Така и станало. Парис отишъл в двореца и прелъстил спартанската царица. В същата вечер двамата избягали, като взели със себе си и голяма част от богатството на Менелай.

 

 

Начало на Троянската война

 

Менелай се почувствал много разочарован и унизен, затова заедно с брат си Агамемнон събрали войска и обявили война на троянците. Начело на ахейците бил избран Ахил (син на Пелей и Тетида) с цар Агамемнон, а на троянците - Хектор с цар Приам. 

 

Изборът Ахил да води войската не е случаен, защото било предсказано, че Троя ще падне само ако той участва във войната. Ето защо, като се родил, за да го предпази майка му, го потопила във водите на река Стикс. Той бил почти безсмъртен с изключение на единственото уязвимо място - неговата пета. 

 

 

Събитията в Троянската войната

 

Войната между ахейци и троянци продължила 10 години, като боговете също се разделили на два лагера: Хера, Атина, Посейдон, Хермес и Хефест били на страната на гърците, а Афродита, Артемида, Аполон и Арес на страната на троянците.

 

Троянската война била наситена с различни събития - в един момент водели троянците, в друг - ахейците, а историята за Троя е добре обрисувана в Омировото произведение “Илиада”, като едни от най-важните моменти са:

 

 

 

Хитростта на Одисей. Превземането на Троя

 

Имало множество атаки срещу град Троя, но без успех. Тогава хитрият ахеец Одисей измислил план, с който да си послужат. Поръчал да се построи голям дървен кон, в който да се скрие една част от войската. Така и станало. 

 

Дървеният кон се намирал пред портите на Троя, като бил представен пред цар Приам като дар и начин двата народа да се помирят. Троянци радостно приели подаръка, въпреки че пророкът Лаоокон няколко пъти предупреждавал, че не бива да се взима нищо от ахейците. 

 

Вечерта радности, че войната е приключила, троянците подпийнали с вино и легнали да спят. През това време от дървения кон изскочили много въоръжени мъже и започнали безмилостно да опожаряват и плячкосват. Така, докато се усетят, град Троя вече бил опустошен и превзет.

 

 

Така 10-годишната война завършила с много кръв, а събитията били изпълнени с конфликти, страсти, изблик на гняв и много отмъщение. Боговете не останали безучастни, а съдбата за пореден път показала своята неумолима сила, управлявайки човешките дела, които довели до неизбежния край.



 

Значението на Троянския кон

 

Троянският кон се превърнал в един от най-значимите елементи в гръцката митология, който оставил важен отпечатък в историята на 10-годишната война между ахейци и троянци. Този момент бил толкова важен и запомнящ се, че внушителната фигура дори придобила значението на нарицателно, което се използва и до ден днешен.  

 

Тълкуването му се свързва с нещо измамно и коварно, въпреки че на пръв поглед може да изглежда добре, като често изразът “Троянски кон” се употребява при разглеждането на различни стратегии, в основата на които заляга хитрият изход от дадена ситуация. 

 

Друго приложение на “Троянски кон” се открива в компютърната мрежа като знак за предупреждение за появата на вирус, който може да изтрие или повреди дадени файлове. 

 

Истината за Троянския кон: Мит или реалност

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 68 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Гневът и примирението: Анализ на Омировата "Илиада"

Гневът и примирението: Анализ на Омировата "Илиада"

Изкуство
Кубрат Пулев доминира и победи Анджей Вавжик

Кубрат Пулев доминира и победи Анджей Вавжик

Електронни спортове