Сензационна археологическа находка от Римска некропол край Стражица

Сензационна археологическа находка от Римска некропол край Стражица

Представителите на Великотърновския музей обявиха новото откритие в света на археологията – рядък медальон-монета на император Каракала, златни накити и други дарове от III век след Христа. Тези артефакти бяха открити в семеен Римски некропол, разкрит случайно край Стражица.

 

Невероятната находка идва от непокътнати до момента гробни камери, които се запазили в този вид в продължение на цели 18 века. Опитът за изкопаване на тези артефакти се започна, след като тракторист, работещ в района, случайно закачил голяма варовикова плоча по време на есенна оран. Първоначалнатассе смятало, че става въпрос за криминално деяния и нерегламентирано погребение, което довело до съобщаване на случя в полицията.

 

Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов посочи, че проведените археологически разкопки са спасителни и имат изключително значение за научната общност. Трактористът бил първият, който забелязал костите и информирал своевременно за инцидента.

 

"Плугът на трактора закача гробницата. Трактористът вижда костите и първоначално се мисли, че е криминално погребение и е информирана полицията.", сподели г-н Църов.

 

Великотърновските археолози активно работили на мястото през целия декември, като откритията им се оказват наистина вълнуващи. Най-ценното откритие е рядък медальон на римския император Каракала. Археологът Калин Чакъров обясни, че на медальона с внушителен размер е изобразена прекрасна сцена от посещението на императора в град Пергам през 214 година, където търсил изцеление от бог Асклепий - богът на медицината.

 

Освен медальона, бяха открити и други съкровища, включително златни накити, монети от епохата и голяма запазена керамична амфора. Всички тези артефакти са несъмнено изключително важен принос към разширяването на нашето разбиране за живота през III век след Христа.

 

Според археолозите, предстои находките да бъдат показани във фотодокументална изложба, която ще бъде организирана в близко бъдеще. Тези археологически находки и артефакти ще бъдат представени пред научната общност, но и пред широката публика, за да се сподели вълнуващата история на това откритие.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 47 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Нови Изменения в Закона за Отбраната и Филмовата Индустрия

Нови Изменения в Закона за Отбраната и Филмовата Индустрия

Политика