Невъзможното щастие в любовта в “Дон Жуан” от Джордж Байрон

Невъзможното щастие в любовта в “Дон Жуан” от Джордж Байрон

Невъзможното щастие в любовта

Кратък преглед на поемата “Дон Жуан” от Джордж Байрон и нейното значение

 

  • Какво е съдържанието на поемата “Дон Жуан”?

  • Какво представлява любовта?

  • Защо наивността на героя се оказва пречка да изпита истинско щастие?

  • Как поставянето на граници е предпоставка за невъзможен допир до любовта?

  • Националната принадлежност може ли да бъде причина за неизживяно щастие?

  • Какво означава да “обичаш” по задължение?

  • Води ли любовта до разочарование?

 

 

Резюме

 

“Дон Жуан” е поема, написана от Джордж Байрон, която има за цел да представи в по-различна светлина героя, за когото се носят легенди като прелъстител и завоевател на женските сърца. 

 

Творбата го отразява като човек, който няма за цел да попада в любовни афери, но наивността го тласка към тях, в следствие на което той е манипулиран и използван от жените за преследването на лични интереси.

 

Първата жена в неговия живот е Юлия - омъжена за много по-възрастен мъж от нея. Тъй като започват да се носят слухове за тяхната връзка, Жуан напуска града и се качва на кораб. 

 

Плава известно време и се озовава на остров. Там се среща с Хайде - представена като най-голямата му любов, но романсът им е прекъснат, защото героят е пленен от пирати, след което продаден за роб в Турция.

 

След известно време е забелязан от жената на султана, която го купува, преоблича го като жена и го взима в харема на съпруга си. Султанът става подозрителен и за да избегне назряващата опасност, Жуан се записва като доброволец в Руско-Турската война, където показва голяма смелост.

 

На по-късен етап след успеха на Русия е изпратен на мисия в Англия, като започва да опознава висшите кръгове и аристокрация. Там отново води различни връзки и влиза в сферите на английската политика и култура. Дон Жуан привлича вниманието на различни видни фигури, които го въвличат в комплексни интриги и социални драми.

 

Произведението остава недовършено от автора (отворен финал), като вероятно неговата цел е читателите да решат каква е съдбата на героя. 




Какво чувство е любовта 

 

Любовта е най-прекрасното чувство, а любовният трепет при срещата с любимия е нещо неописуемо, истинско и чисто. Който е бил истински влюбен, знае, че именно тя ни прави по-добри и всеотдайни, а без нея човек е някак недовършен и непълноценен. Понякога обаче може да не изпитаме истинското щастие от любовта поради редица обстоятелства - било то заради страх от отхвърляне или просто защото сме твърде заети да търсим нещо по-добро, вместо да оценим това, което вече имаме.

 

 

Наивността на Дон Жуан

 

Дон Жуан е ярък пример за неизживяната любов заради своята наивност, в резултат на която се подава на женската агресия. Това е и причината той да не може да се наслади на това приказно чувство. В случая не Дон Жуан е прелъстителят, а жените около него, а неговата наивност вероятно се дължи на това, че е твърде млад и неопитен. Разбира се, че героят е поласкан от женското внимание, което получава, но в повечето случаи неволно попада от една в друга афера, за да може да се свържат другите събития около него. Така героят непрекъснато е използван от околните като средство за техните собствени цели и манипулации, без да осъзнава пълната картина на ситуацията, в която се намира.

 

 

Границите 

 

Често чуваме, че за любовта няма граници, но това излиза, че далеч не е така. Пример за това е първият любовен трепет на героя с Юлия, която е семейна жена. Тази връзка бързо става обект на общоприетите норми, които в случая са в тотален разрез, а любовта не може да устои на непрестанните удари от обществото. В следствие на това Дон Жуан е принуден да напусне града, а авторът пък ни показва, че понякога пред чувствата застават огромни бариери, които човек не е в състояние да пребори.

 

 

Различна национална принадлежност

 

Хайде е единствената жена, която истински пленява сърцето на Жуан. Техният романс е пълен с нежност и страст, но любовта им се сблъсква със сериозно препятствие - националните им принадлежности. Националната принадлежност показва различни разбирания в много аспекти на живота - култура, морал, религия, което за онова време е ключово за оформянето на индивида. Точно тези различия изиграват съществена роля във взаимоотношенията между Хайде и Дон Жуан, които се налага да бъдат прекъснати. Така се оказва, че дори истинската любов е подложена на критика, а социалните норми са тези, които диктуват какви са нейните правила според произход и социален статус. 



 

Любов по принуда 

 

Чарът и младостта на Жуан не остава незабелязани и от жената на султана, която търси всевъзможни начини да го привлече. Тъй като той е особено добродушен, бързо влиза в този капан и се излага на крайна опасност. Героят не изпитва чувства, но се чувства длъжен да задоволи нейните капризи, воден от страх за живота си. За да свали фокуса от себе си и за да отхвърли подозренията на султана, се записва доброволно в Руско-Турската война. Ето още едно доказателство, че аферите на героя са предпоставка за следващи действия - желани или не.

 

 

Разочарованието 

 

След всичко написано до тук следва да заключим, че любовта е сложно и противоречиво чувство, което може да донесе много щастие, но и много болка. В конкретната творба тя по никакакъв начин не е в състояние да разкрие своята истинска красота. Младият Жуан вярва сляпо в нея, търся я, но тя просто се оказва един недостижим блян. Така авторът Джордж Байрон ни показва и другата й страна - контролът и манипулацията, които често остават скрити под маската на романтиката и идеализма. 

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив




Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 57 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Нови обвинения срещу Навални

Нови обвинения срещу Навални

Свят
Каква е цената на успеха?

Каква е цената на успеха?

Изкуство
Aтaĸитe cpeщy тaнĸepи в Чepвeнo мope: Недостиг в глoбaлните дoстaвĸи на пeтpoл

Aтaĸитe cpeщy тaнĸepи в Чepвeнo мope: Недостиг в глoбaлните дoстaвĸи на пeтpoл

Анализи