Тъжна новина от последните часове: Почина Патриарх Неофит

Тъжна новина от последните часове: Почина Патриарх Неофит

На 13-ти март 2024 г. след продължителна болест, светът загуби един от духовните лидери на България - Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Неговото Светейшество, първосветител на Българската православна църква, почина във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, след многоорганна недостатъчност. Светият синод, официалният орган на Църквата, потвърди тъжната новина и отправи призив към православните християни да се молят за упокоението на душата му.

 

Неговото Светейшество Неофит, който беше посветен на върховния пост през 2013 година, следващ предшествениците си патриарх Максим и патриарх Кирил, се превърна в символ на духовното единство и милосърдие в България. Въпреки че през последните години той се бореше с различни здравословни проблеми, той продължи да води църквата с мъдрост и благост.

 

Висшите държавници изразиха своето уважение към неговата духовна работа и принос към обществото. 

 

След смъртта му, следващите стъпки за Българската православна църква са ясни. Според църковния устав, най-възрастният митрополит в Светия синод ще временно управлява църквата, докато не бъде избран наместник-председател. Този процес трябва да бъде завършен в срок от седем дни. Наместник-председателят ще трябва да уреди избора на нов патриарх, който трябва да бъде избран не по-късно от четири месеца.

 

Изборът на нов патриарх за Българската православна църква

 

С избора на подходящ кандидат, който да наследи духовното наследство на патриарх Неофит, църквата има възможност да продължи своята мисия в обществото и да поддържа духовните ценности на българския народ.

 

В този момент на загуба и промяна, Българските миряни се обръщат към молитви и изразяват своето уважение и приноси почит към паметта на патриарх Неофит. Той остава в сърцата на хората си като светъл пример на вяра, милосърдие и духовен водач. Неговата работа и влияние ще продължат да въздействат върху българската общност и наследство в продължение на поколения.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Политика
Какво знаем за Библията?

Какво знаем за Библията?

Изкуство