Владимир Тенев (Vlad Tenev)

Владимир Тенев (Vlad Tenev)

Българинът, който не се спря пред 75 отказа и реализира своята бизнес идея за милиарди

 

Историята на Владимир Тенев, български емигрант в САЩ, е определено запомняща се. Той е съосновател и изпълнителен директор на приложението за инвестиции и търговия с акции Robinhood, което за десет години се сдобива с нетна стойност над 7 милиарда долара и с над 30 милиона потребители. Това, което прави приложението революционно е предоставянето на възможност за търгуване с акции и криптовалути без комисионна. На 28 години, съоснователят на това приложение, Владимир Тенев, е включен в списъка на списание Forbes „30 под 30“ и в списъка на Fortune „40 под 40“.

 

Пътят започва от Варна

 

Роден на 13-ти февруари, 1987 г. в България и по-конкретно във Варна, Владимир Тенев и родителите му емигрирали в САЩ, когато той бил на пет години. Семейството се установило във Вашингтон, където и двамата родители на Влад, които са икономисти, станали служители на Световната банка – една от най-големите финансови институции в света. Тяхното професионално развитие със сигурност е изиграло роля в мотивацията на младия българин да търси реализация във финансовата индустрия. От друга страна, визията му за осъществяването на тази цел напълно противоречи на родителските възгледи.

 

В  интервю с Business Insider той споделя, че родителите му, работили една и съща работа повече от 25 години, не са били никак ентусиазирани от идеята на Влад за рисковани предприемачески ходове. И това не е нещо нетипично, тъй като поколението, градило ценностната си система по време на комунизма, е изцяло ориентирано към финансова и професионална стабилност за разлика от следващото поколение, което яхва предприемаческата вълна и се стреми към постоянно разширяване на хоризонтите и възможностите си независимо от риска.

 

Образование в САЩ

 

Влад бил интензивно подтикван от родителите си да учи упорито, защото според тях образованието бил единственият начин за него да се реализира в САЩ. Той очевидно се е вслушал в техните думи, тъй като записал специалност математика в Станфордския университет – едно от най-известните частни учебни заведения в Съединените американски щати.

 

По време на престоя си в Станфордския университет той се запознал с Байджу Бхат – човекът, който по-късно ще се превърне в негов пръв съмишленик и бизнес партньор. Може би е важно да отбележим, че при присъединяването към общност на такова ниво не присъства проблемът с изолацията и вписването на емигранта, тъй като той бил заобиколен от много други мотивирани и ентусиазирани емигранти. Тази среда му се отразила позитивно, тъй като по това време той изоставил първоначалната си мечта да работи като университетски професор като баща си и отприщил придприемаческия си дух.

 

Повратният момент настъпил след като Влад се дипломирал през 2008 г. и записал докторантура в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), но се отказал, за да развива бизнеса си с Бхат. Представете си само реакцията на неговите родители, когато той им обявил решението си, предвид тяхната твърда позиция, че правилният път за професионално развитие е перманентна работа за авторитетна институция. Влад обаче имал своя визия за нещата и не се оставял да бъде разколебан.

 

 

 

Основаването на Robinhood

 

Владимир Тенев и Байджу Бхат са основателите на Robinhood, приложение за търговия с акции без такса, което се сдобива с масова популярност. Това обаче не се случва без борба. Двамата младши предприемачи първоначално били отхвърлени от 75 инвеститора.

 

Първоначално те се впуснали в две краткосрочни бизнес начинания – малка търговска фирма за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия в Ню Йорк и търговска компания на Уолстрийт. Опустошителната финансова криза в САЩ между 2008 г. и 2009 г. създала доста неблагоприятна среда за стартираща компания. Вместо тези обстоятелства да обезсърчат двамата съмишленици обаче, те провокирали тяхната креативност. Дори и да губят бизнеса си, те не могат да загубят идеята си, която таргетира слабите места на индустрията – недостатъчно бързи и автоматизирани софтуерни системи.

 

Иновативните идеи на двамата ентусиасти не се изчерпват с това. По време на движението „Окупирай Уолстрийт“ през 2011 г. двамата приятели създали проект за премахване на таксите, които повечето брокерски фирми начисляват при търговията с дивиденти. Финансовата индустрия през последните няколко десетилетия не успява да спечели напълно доверието на потребителите, които често виждат онлайн търговията с дивиденти като измама. Целта на премахването на комисионните е да се привлече младото поколение към онлайн търговията.

 

 

Колкото и иновативна визия и кауза да имали двамата предприемачи, нейното реализиране оставало изключително предизвикателно. Причината е ситуация тип „Параграф 22“: инвеститорите искат да са сигурни, че предприемачът ще получи регулаторно одобрение, преди да поверят капитала, но той има нужда от този капитал, за да разработи продукта и да получи регулаторното одобрение.

 

След 75 предложения, отправени към инвеститори, създателите на приложението за търговия с акции без комисионна, Robinhood, най-накрая видели светлина в края на тунела, намирайки инвеститори, които виждат потенциал в техните идеи. Това показва силата на упоритостта и на отказа да се обезвериш дори когато никой не вярва в теб.

 

Когато успехът те връхлети за една нощ

 

Успехът сварва Тенев и Бхат донякъде неподготвени. При стартирането на проекта, те не разполагат със значителен опит с разработката на мобилни приложения. Поради това допускат грешки, които начинаещите разработчици на мобилни продукти често правят. Въпреки това първоначалният уебсайт на Robinhood се взривява за една нощ. Влад споделя, че първите му мисли, когато видял 600 нови потребители на сайта за една нощ, били: „Какво става? Това не е нормално. Нещо трябва да не е наред.“ и „Това беше нещо като първия момент, в който създадохме нещо, което наистина работи.“

 

През 2013 г. приложението за търговия Robinhood официално е създадено в идеалния момент, когато финансовите технологии са в подем. Двамата основатели настигат гигантите в индустрията само за кратък период от време, явявайки се като дългоочаквания отговор на Силиконовата долина спрямо нарастващия проблем с недоволните инвеститори. Поради мисията на тяхната компания да се хареса на младото, неопитно поколение инвеститори, те успяват да се откроят сред своите по-опитни конкуренти.

 

Контроверсии

 

Както можете да се досетите, всяка история за успех си има и своята тъмна страна. Сагата започва през януари, 2021 г. след като акциите на един от най-големите търговци на видеоигри на дребно GameStop се покачват със 160% за броени часове. Причината за това се оказват инвестиции на дребни инвеститори, организирани в социалните мрежи. Обяснено накратко, хиляди малки индивидуални инвеститори се самоорганизират във форума Reddit, за да извършат концентрирано изкупуване на акциите на GameStop. Целта е чрез съзнателно колективно усилие да повишат цените на акциите на компанията и след това да ги продадат на печалба. В центъра на тази схема стои Robinhood, тъй като голяма част от покупката и продажбата на акциите е извършена чрез платформата.

 

 

Тази кампания има сериозни негативни последици, тъй като цената на акциите на GameStop става ирационално висока – компанията няма как да направи достатъчно пари, за да оправдае пазарната си капитализация. Когато изкупилите акциите ѝ започват да ги разпродават на печалба, платформата през която са ги закупили, Robinhood, се оказва неподготвена да изплати такива непредвидени масови суми. В отговор на натиска, Robinhood налага ограничения върху търговията с акции на GameStop и някои други компании, което предизвика недоволството на потребителите и най-вече на дребните инвеститори, които биват изправени пред голям риск от загуби.

 

Компанията е изправена пред редица правни обстоятелства поради наложените ограничения, включително съдебни дела от клиенти. Редица американски политици осъждат действията на Robinhood и започва държавно разследване на ролята на компанията в търговския скандал. Според Тенев Robinhood и други брокери не са имали друг избор освен да спрат търговията с GameStop и други горещи инвестиции. След случилото се, от Robinhood се изисква да направи депозит, като използва собствените си средства, за да покрие рисковете, докато сделките бъдат уредени.

 

За да изпълни това изискване, Robinhood се насочва към набиране на 3.4 милиарда долара от инвеститори и след това търговията е възобновена. Също така Тенев повишава фиксирания капиталов резерв на компанията, за да избегне такъв развой на събитията в бъдеще.

 

Заключение

 

Историята на Владимир Тенев е напомняне да продължим въпреки обезсърчаването. Тя показва, че за да окажем влияние в този свят, трябва да не се отказваме. Влад споделя, че понякога в живота може да ни се наложи да се отклоним от нормата или познатия път и да повярваме, че инстинктите ни ще ни доведат до нещо по-добро.

 

Формулата за успех на Тенев е: прави това, което ти харесва, и не се отказвай. Той съветва хората да не разглеждат своето бизнес начинание само от гледна точка на: Каква е нуждата на пазара? Как моите умения отговарят на тази нужда на пазара? Колко пари можем да направим от това? Според него, ако не си наистина ентусиазиран за своя бизнес, шансът да се откажеш, преди да си успял да постигнеш успех, е много голям.

 

А ти, готов ли си да излезеш от зоната си на комфорт, за да направиш нещо различно?

 

Автор: Даяна Рангелова

 

Източници:

Earthweb. “How Many People Use Robinhood in 2023? (Usage Stats)”, April 6, 2023,

The Guardian. “GameStop hearing: Robinhood founder defends halt to trading”, February 18, 2021,

Business Insider. “The founders of Robinhood, a no-fee stock-trading app, were initially rejected by 75 venture capitalists — now their startup is worth $1.3 billion”, Jul 6, 2017

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 197 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Разбери как в няколко стъпки можеш успешно да напишеш резюме

Разбери как в няколко стъпки можеш успешно да напишеш резюме

Изкуство
Делото срещу близнаците Динкови започва

Делото срещу близнаците Динкови започва

Репортажи
Вълна от гняв и съпричастност в подкрепа на Дебора

Вълна от гняв и съпричастност в подкрепа на Дебора

България