Археологът Николай Овчаров - Българският “Индиана Джоунс”

Археологът Николай Овчаров - Българският “Индиана Джоунс”

Николай Овчаров е име, почитано в областта на българската археология. Той посвещава живота си на разгадаването на тайните на богатото историческо наследство на страната ни и със своята безмилостна страст и новаторски открития.

 

И до ден-днешен той продължава да оставя незаличими следи в света на родната история. В тази статия ще разгледаме биографията и кариерата на Николай Овчаров, изследвайки неговия принос, забележителни постижения и значителното влияние, което оказва в разкриването на древното минало на България. 

 

Биографични факти за Николай Овчаров

 

Можем да кажем, че любовта на професор Овчаров към археологията му е предадена по наследство. Той е роден на 19 юли 1957 година във Велико Търново в семейството на Димитър Овчаров - академик, археолог и изкуствовед, който се занимава със средновековна история и е допринесъл много за разкриване миналото на страната ни, водейки голяма част от разкопките на старопрестолните столици Плиска и Преслав. 

 

Николай Овчаров завършва специалността История в Софийски университет “Св. Климент Охридски” през 1981 година във випуска на бившия президент на страната Георги Първанов. Още в годината на завършването си Овчаров започва работа в Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. Носител на образователната и научна степен “доктор”, през 1994 година той вече е старши научен сътрудник II степен в Археологическия музей към БАН. 

 

През периода 2000 - 2005 година преподава в Международния славянски университет в Москва, където става и дипломиран професор. В страната ни е преподавал в редица висши учебни заведения, сред които Славянски университет, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

 

Археологически разкопки и проучвания

 

Най-голям принос за българската археология без съмнение има работата на професор Николай Овчаров на територията на средновековния каменен комплекс Перперикон край Кърджали. Обектът е познат на родните историци още от 30-те години на миналия век, но първите разкопки в района са осъществени в началото на 1970-те години от екип на Българската академия на науките с научен ръководител професор доктор Стамен Михайлов. Работата на професор Овчаров на обекта започва още през 2000-та година, но най-големите му открития бяха направени съвсем скоро.

 

Приносът на Николай Овчаров за историята на Перперикон

 

През 2020 година професор Николай Овчаров започва поредните разкопки на територията на Перперикон и заедно с екипа си от археолози попада на древен монументален комплекс, изсечен в скалите, и продължен на височина с големи каменни блокове, за който, по негови думи, се предполага, че е представлявал голям епископски дворец на епископия Родопите от периода 4-6 век. сл. Хр.

 

Най-уникалните находки от разкопките са три мавзолеи-ротонди и каменен купел за кръщение от 6-и век. Според професора, никъде на Балканите и дори на територията на цялата Римска империя не е откривана такава концентрация на мавзолеи на едно място. По време на разкопките са открити и над 120 представителни предмети, сред които сребърен денар на император Деций Траян от средата на трети век, сребърен накит за коса от същото време, енклопиан - реликварий от 10-11 век, както и много монети.

 

 

През април тази година професорът започна нова експедиция, този път на територията на Мачу Пикчу в Перу, с цел установяване на приликите и разликите между цивилизацията на инките и тракийският Перперикон.

 

Благодарение на разкритията на професора, славата на средновековния ни комплекс достига до Европейския парламент. В началото на месец юни 2023 година като част от инициативата “Нов Европейски Баухаус” е представена изложба, посветена на природните и културните чудеса на Източните Родопи, на която е експониран и четириметров макет на Перперикон, дело на Съни Сънински.

 

Журналистическата дейност на професор Овчаров

 

Освен като успешен изследовател, Николай Овчаров се развива и като автор на научнопопулярни текстове, а за кратко дори е създател и водещ на рубрика за история и археология в българска телевизия.

 

През 2006 година от издателството на вестник “Стандарт” е публикувана книгата „Разказите на българския Индиана Джоунс“. Николай Овчаров има и своя рубрика, посветена на историята, археологията и културния туризъм в същия вестник, която излиза редовно и без прекъсване повече от 10 години между 2005 и 2018 година. По-късно вестникът прекратява своето издаване, но рубриката на професора намира своето място между страниците на вестник “Труд”, където излиза всяка събота и до днес. Материалите излизат под рубриките „Индиана Джоунс“ и „Индиана Джоунс се завръща“.

 

 

В продължение на пет години, Между 2002 и 2007 година, професор Николай Овчаров е автор и водещ на ежеседмична 30-минутна рубрика за история и археология, наречена „Изгубеният Граал“, която се излъчва по Национална телевизия „Евроком“. В рубриката са излъчени около 300 филма, а поредицата получава множество международни награди. Сред лентите присъства и документален филм, посветен на Перперикон, който получава награда „Светът на културата“ на Евразийската академия за телевизия и радио в Москва, Русия.

 

Приносът на Никола Овчаров в областта на археологията и културния туризъм е от ключово значение за разкриването на богатата история на България. Неговите забележителни открития, преподавателската и изследователската му дейност оставят важна и незаличима следа върху археологическия пейзаж на страната ни и спомагат за обогатяване знанията ни за миналото на родината и съхраняването на тези знания за бъдещите поколения, с надеждата, че те ще тръгнат по стъпките на видния българин и ще продължат неговото дело. 

 

Използвани източници

 

  1. Труд, Проф. Николай Овчаров, 03.06.2023 г.
  2. Разказите на българския Индиана Джоунс, София: Стандарт, 2006, 160 с. ISBN 954-90426-5-0
  3. Стандарт, Антоанета Петева

 

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 97 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Ивайла Бакалова с тежки разкрития

Ивайла Бакалова с тежки разкрития

Политика
Балканско семейно реалити с елементи на драма и реклама

Балканско семейно реалити с елементи на драма и реклама

Шоубизнес