Извънредната среща на Европейските лидери завърши без резултат

Извънредната среща на Европейските лидери завърши без резултат

Извънредната среща на Европейските лидери завърши без резултат

 

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в Европейския съюз през следващите пет години, завърши без резултат. Въпреки усилията за постигане на съгласие, лидерите не успяха да се договорят за ключовите позиции в ЕС.

 

"Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той подчерта, че днешното заседание е било полезно за обмен на мнения по предложените кандидатури, но все още има работа, която трябва да бъде свършена.

 

Мишел отбеляза, че в края на следващата седмица ще се проведе редовен Европейски съвет, където лидерите ще продължат обсъжданията. Той подчерта важността на колективното задължение на всички страни членки да постигнат споразумение до края на месеца и изтъкна единството като ключова предпоставка за успеха.

 

 

Недоволство и Очаквания

 

Сред недоволните от липсата на резултат беше премиерката на Италия Джорджа Мелони. Според дипломатически източници, тя е очаквала, че на тази среща ще бъдат обсъдени конкретни действия във връзка с резултатите от европейските избори и оттам ще започнат дискусиите за имената за висшите постове, а не обратното. Консерваторите, към които принадлежи Мелони, са сред постигналите високи резултати и тя вероятно е очаквала по-активна дискусия по този въпрос.

 

 

Оптимизъм и Различни Мнения

 

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо. Той обаче подчерта, че е възможно то да не бъде постигнато преди изборите във Франция, които ще се проведат на 30 юни и 7 юли. Това изказване показва, че времето може да играе важна роля в процеса на договаряне.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък заяви, че решението за висшите позиции вече е договорено между Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и либералите. Това негово изказване е в контраст с общото настроение на срещата и може да отразява различия в перспективите и очакванията на отделните лидери.

 

Извънредната среща на европейските лидери приключи без конкретни резултати, но с ясна цел за бъдещите обсъждания. Единството и колективната отговорност на страните членки ще бъдат ключови за постигането на споразумение до края на месеца. Очаква се редовният Европейски съвет в края на следващата седмица да бъде критичен момент за тези преговори.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 4 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Балканско семейно реалити с елементи на драма и реклама

Балканско семейно реалити с елементи на драма и реклама

Шоубизнес
Какво знаем за Библията?

Какво знаем за Библията?

Изкуство