Адвокати на бунт срещу избора на Десислава Атанасова в КС

Адвокати на бунт срещу избора на Десислава Атанасова в КС

Адвокатски Колегии протестираха срещу избора на Атанасова и Белазелков за Конституционни Съдии

 

Три адвокатски колегии, включително русенската, изразиха силното си несъгласие с избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии в Конституционния съд. Протестите на адвокатите не се ограничиха само до недоволство от инсталирането на двамата важни фигури в Конституционния съд (КС), но засягат и процеса на избора на пенсионирания върховен съдия Белазелков. Този процес нарочно беше предварително решен, твърдят адвокатите.

 

Висшият адвокатски съвет призова новите конституционни съдии да не полагат клетва преди решението на Конституционния съд относно избора им и същевременно настоя пред парламента да отмени своето решение поради очевидната му противоконституционност.

 

Номинираните за конституционни съдии Атанасова и Белазелков, бяха част от лидерите на съглобката, което предварително предопредели техния избор. Нарушеният процес на номинации, както и записа в решението на парламента за пълен 9-годишен мандат за новите съдии, станаха основание за несъгласие и негодувание сред адвокатските колегии.

 

Софийският адвокатски съвет допълни критиките си, подчертавайки опасността от мотивите на парламента, че Конституционният съд трябва да бъде политически орган и че новите членове трябва да притежават политически опит. Това тълкуване на Конституцията беше оценено не само като неверно, но и като вредно, тъй като директно нарушава принципите на правовата държава.

 

Адвокатите с подписите си под протестните декларации, изразиха недоволството си от пренебрегването на правилата и законите от страна на Народното събрание. Те призовават за истинска прозрачност в процеса на избор, като предоставят възможност за участие на представители от правната общност - адвокатурата, върховните съдилища и академичните кръгове.

 

Адвокатите отново напомниха за институционалната криза, предизвикана през 2019 г., при избора на Иван Гешев за главен прокурор, когато нечуването на гласа на правната общност доведе до дълготрайни последици и загуба на доверие в институцията.

 

С официалните протести и декларации на адвокатите се очаква недоволството да нарасне, а въпросите за прозрачност и легитимност в процеса на избор за конституционни съдии да останат в центъра на общественото внимание.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Продължаваме Промяната връчи изпълнен мандат

Продължаваме Промяната връчи изпълнен мандат

България
Най-важното за поемата “На прощаване в 1868” от Христо Ботев

Най-важното за поемата “На прощаване в 1868” от Христо Ботев

Образование