Зеленски убеден във възможността за финансова подкрепа от ЕС и замразени руски активи

Зеленски убеден във възможността за финансова подкрепа от ЕС и замразени руски активи

Зеленски убеден във възможността за финансова подкрепа от ЕС и използването на замразени руски активи за възстановяването на Украйна

 

Володимир Зеленски, президентът на Украйна, изрази увереност, че Европейският съюз ще продължи да подкрепя страната му финансово, след като в четвъртък беше потвърдено започването на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Въпреки това, на пътя на помощта за Украйна възникна пречка в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан, който наложи вето на пакета от помощи в размер на 50 милиарда евро.

 

Зеленски подчерта важността на историческото решение за преговори и заяви, че "Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом". Той изрази убеждението си, че процесът на преговори няма да бъде лесен, но е от съществено значение за бъдещето на страната.

 

"Основният фокус на изказването ми днес е върху въпроса за използването на замразените руски активи за възстановяването на нашата страна, която беше опустошена от войната", посочи Зеленски в традиционното си видеообръщение. Той подчерта необходимостта активите на Русия и нейните съюзници да бъдат използвани в подкрепа на Украйна, за да се защитят животи и хора от руския терор.

 

Нека припомнм, че Европейският съюз замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро, като по-голямата част от тях се намират в Белгия, според информацията предоставена от Ройтерс. Този ход на ЕС добавя допълнителна динамика към външнополитическата обстановка в региона и може да окаже влияние върху бъдещите преговори и подкрепа за Украйна.

 

Четете още: 

Сенатът на САЩ блокира помощта за Украйна и Израел

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 6 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени