Бавна реакция на Институциите срещу Подозренията за незаконна дейност в разследването на Божанов

Бавна реакция на Институциите срещу Подозренията за незаконна дейност в разследването на Божанов

Бавната реакция на Институциите срещу подозренията за незаконна дейност в Разследването на Божанов: Има ли надежда за разкрития?

 

От лятото на 2021 г. насам Антикорупционният фонд разкри скандални факти и данни в разследване срещу Мартин Божанов - Нотариуса, предизвиквайки сериозни въпроси относно корупцията и неправомерната дейност. Сега, две години по-късно, ситуацията е такава, че цялата история може да остане без разрешаване на случая, тъй като институциите се движат с изключително подочдрително бавно.

 

Правосъдният министър на България Атанас Славов, в интервю за „Здравей, България” по Нова телевизия призна, че реакцията на институциите към подадените факти и изразени подозрения се случва с изключителна забава. Според него. контактите на убития Божанов стигали до върховни нива, като той дори е използвал дръзко поведение, включително заплашване на съдии по време на заседания.

 

Славов обяви, че в момента се водят досъдебни производства по заплахите срещу магистрати и че той, като министър на правосъдието, не участва лично в тези разследвания. Въпреки това, той призова за проверка дали има паралелен клуб от магистрати и кой от тях е влизал в него, тъй като това би могло да бъде признак за нарушаване на професионализма в съдебната система.

 

Министърът изрази загриженост от това, че голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система на различни позиции, без да са поели отговорност за своите действия. Той подчерта важността от закриването на така нареченото "спецправосъдие" и обеща по-силни и адекватни правомощия за Върховния съд на Република България (ВСС) след промените в Конституцията.

 

Славов предвижда, че след ротацията на парламента, ще се проведе процес за назначаване на нови членове в Антикорупционната комисия. Въпреки това, не разкри дали ще продължи да остане министър след ротацията, като посочи, че в момента е фокусиран върху работата по новия Закон за съдебната власт.

 

Славов завърши с оптимистични прогнози за бъдещето, като се надява на нов състав на ВСС и нов главен прокурор в началото на есента. Въпреки това, въпросът дали тези обещания и надежди ще бъдат изпълнени, остава отворен. С оглед на това, развитието на случая с Божанов остава в центъра на вниманието, докато обществото чака наистина бърза и ефективна реакция от страна на институциите.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 11 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: