Разстрелът на Мартин Божанов - Нотариуса на фокус

Разстрелът на Мартин Божанов - Нотариуса на фокус

Последните дни столичният квартал "Горна баня" стана свидетел на шокиращото убийство на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса". Според официалната информация, престъплението се случи в сряда вечерта, когато Божанов беше прострелян до своя автомобил. Трагичното събитие предизвика въпроси за мотивите зад убийството и неговия професионален живот.

 

Досега разследващите не са успели да идентифицират заподозрян за престъплението, което повдига допълнителни въпроси. Божанов беше прострелян пред очите на собствените си деца и съпруга, която е служител в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност и корупция" (ГДБОП). Интересно е, че убиецът вероятно не е проникнал в затворения комплекс, а е стрелял през оградата.

 

Въпреки липсата на официални заподозрени, редица охранителни камери са успели да запечатят момента на убийството, което предоставя допълнителни данни на разследващите. Този елемент от разследването предоставя надежда за бързо разрешаване на случая и приемане на неотложни мерки.

 

На базата на мотивите за убийството, разследващите предполагат, че причината за деяноето може да е свързана с дейността на самия Божанов. Според информацията, която се появи, той е бил обект на множество сигнали, обвинения и корупционни схема в спецсъда. Криминалистите указват, че той е бил замесен в поне 300 имотни измами само в столицата.

 

Освен това в ъндърграунд средите, Божанов също е бил известен като посредник в решаването на проблеми в родното правосъдие. Този аспект от професионалния му живот е бил фокус на разследващите преди деянието.

 

Малко предистория за живота и работата на Мартин Божанов - Нотариуса

 

Мартин Божанов, наричан още "Нотариуса", беше една от оснивните фигури и във фокуса на Антикорупционния фонд (АКФ) през лятото на 2021 г., когато стана част от разследване за корупционна схема за влияние върху затворения Специализиран съд. Тази информация се явява ключова за разбирането на контекста около убийството на Божанов и може да предостави първите насоки за мотивите зад престъплението.

 

Министерството на вътрешните работи (МВР) и Софийската градска прокуратура (СГП) потвърдиха убийството и добавиха, че жертвата е била обект на разследване поради заплахи, отправени срещу магистрати. Съгласно градския прокурор на град София Илиана Кирилова, Божанов беше привлечен към делото "Крашевски", където в миналото са осъществявани заплахи срещу магистрати.

 

 

В светлината на скорошните разкрития, става ясно, че Божанов не е истински нотариус, а по собствени признание се занимава с "търговска дейност и консултантски услуги". Това разкритие добавя нов елемент към загадъчния образ на убития и подчертава сложността на неговите професионални връзки.

 

Името на Божанов също беше споменато в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол" през 2021 г. Там той се оказа свързан с бизнесмена Веселин Денков. В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена - бившата Мис България Ивайла Бакалова, са поискани 100 хиляди лева, за да бъде освободен. Записи на разговори показаха, че Божанов беше ангажиран в този случай, като предоставял "консултации" за различни казуси.

 

 

Съдейки по разговорите, той съветва Бакалова не само по отношение на правните аспекти, но и за лични въпроси като аранжиране на имоти.

 

В момента разследващите подчертават, че всички усилия са насочени към установяване на извършителя на убийството. Обаче, въпреки това, не се предоставя информация относно резултатите от предишното разследване срещу Божанов в делото "Крашевски". Този елемент остава незяснен във връзката между двата случая и ще изисква допълнителни усилия от страна на правоприлагащите органи, за да се подаде яснота по този въпрос.

 

Все повече въпроси възникват около живота и дейността на Мартин Божанов - Нотариуса като последното разследване със съдия Владислава Цариградска добавя нов поглед към случая. Съдия Цариградска като представител на Районния съд в Луковит е била подложена на целенасочена очерняща кампания в таблоидни сайтове като ПИК и "Блиц" през 2019 г.

 

 

Подробности показват, че тя разглежда дело за имотен спор, в който страна е била тогавашната интимна приятелка на Мартин Божанов, а по настоящем негова законна съпруга. Този факт подчертава тясните връзки между Божанов и лицата в правосъдието, което може да бъде от ключово значение при обясняване на мотивите зад убийството.

 

Съдия Цариградска е била заплашвана и притискана да се откаже от делото. По нейни думи, чрез посредник й е направено предложение, че ако се оттегли от имотния спор, оскърбителните статии за нея ще бъдат "свалени". Заедно с това, тя е заплашена, че ако не се откаже, ще бъде направена "неспособна да работи, не само като съдия, а въобще".

 

От главния секретар на МВР Живко Коцев се потвърди, че съпругата на убития Божанов е служител в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), което допълнително затяга кръга около Божанов с правоприлагащите органи.

 

Не трябва забравяме и другите съдии, които са подавали сигнали срещу Божанов. През 2017 г., съдия Цвятко Лазаров също се оплаква, че е заплашван от кръга около "Нотариуса". Дори той е информирал лично тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за тези конкретни заплахи.

 

Прокуратурата се активизира през началото на 2023 г. по случая със съдия Цариградска и Лазаров. Въпреки това, дори и в момента не е ясно дали са били повдигнати обвинения срещу някого от лицата, споменати в техните сигнали. Този аспект остава открит и може да предостави нови ключови елементи за разгадаването на загадката около убийството на Мартин Божанов.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 41 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени