Съд в Москва издаде заповед за арест на вдовицата на Алексей Навални по обвинения в екстремизъм

Съд в Москва издаде заповед за арест на вдовицата на Алексей Навални по обвинения в екстремизъм

Съд в Москва издаде заповед за арест на Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, по обвинения в екстремизъм. Тази информация беше предадена от държавни медии и съобщена от BBC.

 

Обвиненията срещу Юлия Навалная, които са повдигнати задочно, се отнасят до предполагаемото й "участие в екстремистко общество", според агенция ТАСС. В момента тя живее извън Русия и не е присъствала на съдебното заседание.

 

 

Влиятелна фигура на международната сцена

 

Юлия Навалная е включена в списъка на най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 г. Това признание подчертава нейната важна роля в борбата за права и свободи в Русия и по света.

 

Алексей Навални беше най-значимият опозиционен лидер в Русия през последното десетилетие. Той почина през февруари в затвора на Арктическия кръг. Според руските власти причината за смъртта му е естествена, но вдовицата му твърди, че той е бил "измъчван, гладуван, отрязан и убит" от руския президент Владимир Путин. Навални беше осъден на 19 години затвор по обвинения в екстремизъм, които мнозина смятат за политически мотивирани.

 

 

Реакцията на Юлия Навалная

 

В отговор на заповедта за арест срещу нея, Юлия Навалная публикува на X (бивш Twitter):

 

"Когато пишете за това, моля, не забравяйте да напишете основното: Владимир Путин е убиец и военнопрестъпник. Мястото му е в затвора, и то не някъде в Хага, в уютна килия с телевизор, а в Русия – в същата колония и същата килия два на три метра, в която уби Алексей."

 

Съдебното решение означава, че Юлия Навалная ще бъде арестувана, ако стъпи в Русия. Обвиненията срещу нея може да са свързани с решение на московския съд от юни 2021 г., което забрани три организации, свързани с Алексей Навални, като ги определи като „екстремистки“.

 

 

Международна подкрепа и нова роля

 

Юлия Навалная не успя да присъства на погребението на съпруга си през март. Оттогава тя се е срещала с редица западни лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън. Този месец тя беше избрана за председател на базираната в САЩ Фондация за правата на човека - организация с нестопанска цел, която работи за насърчаване и защита на човешките права по света.

 

Навалная заяви, че ще използва новата си роля, за да засили борбата, която съпругът й водеше срещу Владимир Путин. Тя е решена да продължи делото на Алексей Навални и да работи за правата и свободите на всички руски граждани, както и за международната общност.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 17 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени