Кафето враг или приятел

Кафето враг или приятел

Съществуват много видове кафета, които могат да бъдат класифицирани според различни критерии. Ето няколко общи видове кафе:

 

Еспресо

 

Това е кафе с интензивен вкус, приготвя се под високо налягане и протичане на гореща вода през специфични цедки от мляно кафе. Еспресото обикновено се сервира в малка чаша и има богат и концентриран вкус.

 

Можете да поръчате късо или дълго еспресо. Кофеинът в дългото еспресо е повече и въпреки очакванията ни късото кафе всъщност е по-леко.  

 

 

Капучино

 

Това е комбинация от еспресо, топло мляко и млечна пяна. Капучино се сервира в по-големи чаши и обикновено има декорация от какао на върха в класическия си вариант.

 

 

Лате

 

Това е кафе и голямо количество топло мляко. Латето е по-кремообразно и по-меко на вкус в сравнение с капучино. В стрийт културата кафе лате е доста вариативно откъм допълнителни вкусове. Можете да го видите приготвено от бадемово или друго ядково мляко. Можете да го поръчате с карамел или ванилия.  

 

 

Американо

 

Това е кафе, което се получава като се добави гореща вода към класическото еспресо. Този процес разрежда еспресото и го прави по-слабо.

 

 

Макиато

 

Това е комбинация от еспресо и малко количество мляко или млечна пяна. Макиато е по-силно от капучино или лате, но с по-мек вкус от чистото еспресо.

 

 

Шварц кафе

 

Приготвя се от мляно кафе и с кафемашина, която почти няма налягане. Крайният резултат е кафе с по-ниска плътност и без пяна.

 

Френска преса

 

Това е метод за приготвяне на кафе, при който се използва френска преса или пистон. Млякото не се добавя в процеса на приготвяне, а кафето се извлича директно от помелените кафени зърна.Обикновено френската преса е удобна в домашни условия, но е необходимо преди това да имате гореща вода, която да добавите в кафето, след което да изчакате няколко минути.

 

 

Турско кафе

 

Приготвя се от мляно кафе в джезве и има специфичен аромат. Преди години и дори и до днес се изпозваха специално кафеварки за направата на няколко дози едновременно. Подобно е на шварц кафето.

 

 

 

Съществуват множество сортове кафе, като всеки сорт има свои уникални характеристики, аромати и вкусове:

 

Арабика (Arabica): Арабиката е най-разпространеният сорт кафе и се отглежда в по-високите райони на тропическите области. Това кафе има сладък аромат и приятен за небцето послевкус, със средно до високо ниво на киселинност и по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с други сортове.

 

Робуста (Robusta): Робустата е вторият по разпространение сорт кафе. Този сорт се отглежда на по-ниска надморска височина и има по-силен вкус и по-високо съдържание на кофеин. Робустата е често използвана в смесени кафета и е по-устойчива като растение на заболявания и климатични условия.

 

Либерика (Liberica): Либериката е по-рядък и специфичен сорт кафе, който се отглежда главно в региони като Филипините и Малайзия. Това кафе има по-големи зърна и се отличава със свои уникални аромати и вкусове.

 

Ексцелса (Excelsa): Ексцелсата е рядък сорт кафе, който се отглежда главно в Югоизточна Азия. Той има характерна киселинност и се отличава със силни плодови и цветни аромати.

 

Маргогипе (Maragogipe): Маргогипе е сорт кафе, който се отглежда в Централна и Южна Америка. Той има изключително големи зърна и се характеризира с нежни аромати и сладък вкус.

 

Кафе от цибетка: Напоследък стана известно и най-скъпото кафе, което се приготвя от зърна, които са минали през чревния тракт на цибетка. Този бозайник първо яде семената от кафе, след което те попадат цели в изпражненията му и от тях се приготвя кафето.

Една чаша от тази невъобразима течност струва колко 40 лева.

 

Зеленото кафе представлява неузрели сурови зърна от кафееното дърво. То също се изпича преди приготвяне. Обикновено се използва за отслабване.   

 

Какво е Бариста?

 

Бариста е професионалист, специализиран в приготвянето и сервирането на кафе напитки. Те са експерти в извличането на идеалния вкус и аромат от кафето, прилагайки различни техники и методи. Ролята на баристата не само се състои в приготвянето на кафе напитки, но и в предоставянето на висококачествено обслужване на клиентите.

 

 

Работата на баристата включва следните задачи:

 

1. Подбира и смила кафените зърна: Баристата трябва да избере подходящия вид и сорт кафе, който да съответства на предпочитанията на клиентите. След това те смилат.

 

2. Извличане на течността на готовото кафе: Баристата използва различни методи и еспресо машини, за да извлече кафето с правилното налягане и температура. Контролира фактори като смилане на кафето, количество вода и време на извличане, за да получат оптимален вкус и аромат.

 

3. Приготвяне на различни кафе напитки: Баристата създава различни кафе напитки, като еспресо, капучино, лате, макиато и други, като комбинира извлеченото кафе с мляко, вода и други съставки. Те могат да приложат различни техники за латте арт, за да създадат красиви декорации на повърхността на напитките. Един малък празник за ценителите на ароматната течност. 

 

4. Обслужване на клиенти: Баристата се грижи за приятното преживяване на клиентите. Те отговарят на въпроси относно кафето, предлагат препоръки и осигуряват внимателно обслужване на местата за кафе.

 

5. Поддръжка на оборудване: Баристата отговаря и за поддръжката и почистването на еспресо машината, мелачката за кафе и другите инструменти, използвани в процеса на приготвяне на кафе.

 

Има световни шампионати и съзтезания за най-добър бариста. Тук може да видите списък с победителите в тази категория през годините. 

 

 

Работата на баристата изисква внимание към детайлите, висока степен на експертиза в приготвянето на кафе и способността да се създава уютна и гостоприемна атмосфера за клиентите.

 

Технология за създаване на безкофеиново кафе

 

Как се прави безкофеиново кафе?

 

Безкофеиновото кафе (decaffeinato) се прави по няколко начина и е специфичен процес на премахване на кофеина:

 

1. Метод на разтворителната дехидратация: Този метод използва разтворител (най-често вода) за екстракция на кофеина от кафето. Зърната се поставят в разтворител, който постепенно премахва кофеина. След това разтворителят се отстранява и остава безкофеиновото кафе.

 

2. Метод на активен въглен: При този метод зърната се измиват с разтвор, който съдържа активен въглен. Използва се и филтър с активен въглен, през който преминават зърната. Активният въглен абсорбира кофеина от кафето. След измиването се използва друг разтвор, за да се премахне активният въглен и остава безкофеиновото кафе.

 

3. Метод на разтворима кофеинова субстанция: Този метод използва разтворима кофеинова субстанция, която се смесва с швейцарска вода и използва за екстракция на кофеина от кафето. След това кофеиновата субстанция се отстранява от разтвора и остава безкофеиновото кафе.

 

След като процесът на премахване на кофеина приключи, безкофеиновото кафе може да бъде изсушено, мелено и приготвено по обичайния начин. Важно е да се отбележи, че въпреки извличането на кофеина, безкофеиновото кафе все още съдържа много малки количества кофеин, обикновено под 0,1% от съдържанието в стандартно кафе.

 

Какво съдържа една чаша ароматно кафе?

Витамин B2 (рибофлавин): 11% от препоръчителния дневен прием (ПДП)

Витамин В5 (пантотенова киселина): 6% от ПДП

Витамин В1 (тиамин): 2% от ПДП

Витамин B3 (ниацин): 2% от ПДП

Фолиева киселина: 1% от ПДП

Манган: 3% от ПДП

Калий: 3% от ПДП

Магнезий: 2% от ПДП

Фосфор: 1% от ПДП

 

*ПДП означава препоръчителен дневен прием.

 

Според "Национален Институт за Италианско Еспресо", който е асоциация на еспресо експертите, описанието на кафето е следното:

 

❝ Перфектното еспресо е покрито с тъмно-кафеникав и плътен слой пяна с финна структура, която се характеризира с различни оттенъци, от охра-кафяво, до почти оранжево-жълти нюанси. С една дума, перфектното еспресо започва с перфектния каймак. След което идва неговият освежаващ аромат на цветя, плодове, печен хляб и шоколад. Вкусът е завършен и мек, с дълъг финален послевкус. ❞

 

 

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 34 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Григор Димитров Впечатлява в Бризбейн

Григор Димитров Впечатлява в Бризбейн

Тенис
Делото срещу близнаците Динкови започва

Делото срещу близнаците Динкови започва

Репортажи