Байдън подписва закон за забрана на вноса на руски обогатен уран

Байдън подписва закон за забрана на вноса на руски обогатен уран

Байдън подписва закон за забрана на вноса на руски обогатен уран

 

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник закон, който забранява вноса на руски обогатен уран. Според информация на "Блумбърг", след 90 дни ще влязат в сила ограниченията върху доставките на това гориво за реакторите в САЩ.

 

Подписването на закона от Байдън също така активира около 2,7 милиарда долара, предварително одобрени от Конгреса, за изграждане на вътрешни доставки на уран за ядрените централи в страната. Тези средства зависят от федералното правителство, което налага ограничения върху вноса на руски уран.

 

Последици и рискове

 

Забраната на руския уран носи значителни рискове, тъй като Русия е най-големият чуждестранен източник на това гориво за САЩ, осигурявайки около една четвърт от урана, използван в американските реактори. Прекратяването на тези доставки може да повиши цените на урана с 20%, според Джонатан Хинце, президент на фирмата за пазарни проучвания на ядрено гориво UxC. Русия генерира около 1 милиард долара годишно от продажбата на уран в САЩ.

 

Министерството на енергетиката може да издава разрешителни за внос на руски обогатен уран до 2028 г., ако не бъде намерен алтернативен източник или ако вносът е определен като в национален интерес.

 

 

Възможни ответни мерки от Русия

 

Съществува риск Русия да си отмъсти за тази мярка. През декември Tenex, руският държавен доставчик на уран, предупреди американските си клиенти, че Кремъл може превантивно да забрани износа на ядрено гориво за САЩ, ако Конгресът наложи забрана.

 

Флетчър Т. Нютън, президент на Tenex-USA, Inc., заяви в интервю, че компанията "напълно възнамерява да спази всички свои договорни ангажименти в Съединените щати". Въпреки това, Tenex няма контрол върху действията, които може да предприеме Кремъл.

 

 

Подготовка на ядрените централи в САЩ

 

Американските ядрени централи са подготвени за забраната. Говорител на Constellation, най-големият оператор на ядрена централа в САЩ, заяви, че компанията е работила с доставчици, за да осигури достатъчно гориво за операциите си до 2029 г., като договорите се удължават и след това.

 

Въпреки това, някои по-малки оператори на ядрени централи може да не са напълно подготвени за прекъсването. Доставчикът на гориво Centrus Energy Corp., който разчита на Tenex за голяма част от урана, предупреди в последния си годишен доклад, че забраната представлява "значителен риск" за бизнеса. Компанията планира да кандидатства за освобождаване от забраната.

 

 

Възстановяване на вътрешното производство на обогатен уран

 

Някога САЩ бяха водещ доставчик на обогатен уран, но загубиха това предимство преди десетилетия. В момента страната има само едно търговско съоръжение за обогатяване в Ню Мексико, собственост на Urenco Ltd., британско-нидерландско-германски консорциум. Centrus Energy Corp., базирана в Бетесда, Мериленд, започна производство през октомври в пилотен проект в Пикетън, Охайо, и очаква обектът да доставя до 900 килограма годишно специализирано гориво за нови усъвършенствани реактори.

 

Компанията е осигурила приблизително 900 милиона долара под условни ангажименти за продажби в подкрепа на план за производство на конвенционално гориво за реактори с ниско обогатен уран. Centrus възнамерява да се състезава за милиарди долари във финансирането, което Министерството на енергетиката ще предостави за подпомагане на вътрешното обогатяване.

 

Министерството на енергетиката планира да използва 2,7 милиарда долара за възстановяване на вътрешната верига за доставки чрез създаване на гарантиран купувач на произведено в Америка гориво за реактори. Компаниите, които могат да се възползват от тези разходи, включват ConverDyn и Global Laser Enrichment.

 

"За да намалим - и в крайна сметка да елиминираме - сегашната ни зависимост от руския уран за цивилни ядрени реактори, най-важната стъпка, която правителството на САЩ може да предприеме, е да инвестира в търговско обогатяване на САЩ" се казва в изявление на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 6 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Лица
Линус Габриел Себастиан - Професия YouTube Star

Линус Габриел Себастиан - Професия YouTube Star

Лица