Китайски учени: Нов щам на коронавирус, атакуващ мозъка

Китайски учени: Нов щам на коронавирус, атакуващ мозъка

Китайски учени съобщават за създаване на нов щам на коронавирус, който атакува мозъка и предизвиква бърза смърт: Западни учени предупреждават за опасностите

 

Пекин, Китай - 18 януари 2024

 

Китайски изследователи са разработили нов щам на коронавирус, известен като GX_P2V, който се характеризира със способността си да атакува мозъка и да предизвика бърза смърт при заразени организми. Според доклад на Daily Mail, учени в Пекин са клонирали вируса, открит в панголини, и са го използвали за заразяване на мишки, генетично модифицирани, за да експресират човешки протеини и да оценят реакцията на вируса в човешкото тяло.

 

В рамките на осем дни всички заразени мишки са умрели, което изследователите считат за "изненадващо бързо". Високи нива на вирусен товар са били открити в мозъците и очите на мишките, предполагайки, че вирусът се разпространява в тялото по уникален начин.

 

Европейски и американски учени се обявиха за предупреждение, подчертавайки риска от предаване на GX_P2V на хората. Професор Франсоа Балу от Университетския колеж в Лондон коментира, че това е "ужасно изследване, напълно лишено от научен смисъл", добавяйки, че подобни изследвания могат да представляват риск, ако не се изпълняват минимални мерки за биобезопасност.

 

Докладът от Пекинския университет по химични технологии отбелязва, че вирусът е открит през 2017 г. в малайзийски панголини - животни, известни с носенето на коронавируси и се смята, че са междинни гостоприемници за предаването на Covid от прилепи към хора.

 

Химикът Ричард Ебрайт от университета Рутгерс предупреждава, че аналогични изследвания, проведени преди пандемията от Covid-19, могат да бъдат извършвани без подходящи мерки за биобезопасност, подчертавайки необходимостта от отговорно провеждане на подобни научни изследвания.

 

Въпреки това, експертите също подчертават, че резултатите от изследването не могат да бъдат пряко приложени към хората, като се отбелязва, че оригиналният щам на Covid също е убивал 100% от мишките в някои изследвания.

 

Доктор Генади Глински от Станфорд призова за спиране на "тази лудост" и внимателно изследване на последствията преди те да станат необратими.

 

Независимо от това, новият вирус GX_P2V повдига сериозни въпроси за потенциалните рискове и изисква внимателно следене и анализ от страна на международната общност.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Как да обиколите Европа с ограничен бюджет: Съвети и трикове

Как да обиколите Европа с ограничен бюджет: Съвети и трикове

Туризъм
Рълев си разказа всичко пред Мон Дьо

Рълев си разказа всичко пред Мон Дьо

Репортажи