Кой е съвременният будител?

Кой е съвременният будител?

Кой е съвременният будител?

Вдъхновяващата история на Иван Петков - амбициозният учител по математика

 

  • Какъв е неговият живот?

  • Какво е постигнал?

  • Защо се превръща в пример и образец на подражание?

  • Как е успял да съхрани себе си?

  • Какви житейски уроци ни завещава?

  • Съществуват ли хора като него?

 

 

Биографични данни

 

Иван Петров Петков е роден в гр. Асеновград през 1990 г. Ражда се на границата на така наречения преход или иначе казано - трудни и гладни години за голяма част от българите. Завършва средното образование в СОУ ”Свети Княз Борис I”, а висшето си образование придобива в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” в направление “Математика и информатика”. Веднага, след като завършва и Магистърска степен, започва преподавателската си кариера в родния град.

 

 

Семейна среда 

 

Неговата история е много интересна и нестандартна, тъй като има още двама братя близнаци. Изключителна рядкост е раждането на тризнаци, и то еднояйчни, като Иван е най-големият, последван от Петър, а след това и Димитър. Претърпяват доста премеждия, докато са в утробата, и това е и причината лекарите да са несигурни дали ще се появят на бял свят. Късметът ги спохожда и така тримата се раждат по естествен път. Друг интересен факт е, че имат и по-голяма сестра, като разликата им е само 2 години. Гледането на 4 деца в този период е много сложна задача, но семейството е силно и много сплотено. 

 

Детството му е изпъстрено с различни мигове - и на щастие, и на тъга, като един запомнящ и болезнен за него момент е денят, в който заедно с брат си Петър по невнимание падат в дига. След 4-часов престой във водата спасители случайно чуват викове и помагат на децата да излязат живи и и здрави. Това е разтърсващ момент за семейството, след който всички стават още по-задружни и загрижени един за друг.

 

 

Учителска кариера 

 

Още по време на студентските години са налице и първите му постижения:

 

  • Европейска стипендия
  • Стипендия за отличен успех
  • Похвална грамота за отличен успех
  • Първенец на випуск 2013

 

През 2017 г. започва да преподава математика в ОУ “Отец Паисий” в град Асеновград. Несъмнено е изправен пред редица предизвикателства за един млад специалист, за когото трудното начало не се явява пречка за спечелването на първо място в “Национално състезание по математика с ученици в Кан Академия”, и то две години подред.

 

Всички знаем, че математиката е специфичен предмет, който изисква перфектна концентрация, постоянство и усет. Не е лесна задача материалът да бъде предаден по интересен и разбираем начин, но Петков успява да спечели сърцата на учениците, като част от тях дори споделят, че вече изпитват любов към предмета.

 

 

За да улесни максимално учебния процес, учителят изготвя нестандартни проекти, видеа и презентации, които са изцяло изработени със собствени анимации и гифчета.

 

Освен това създава сайт, в който са поместени и авторски задачи с допълнителни разяснения и стъпки за по-лесното им решаване. 

 

Математикът е изключително мотивиран и амбициозен, а любовта му към  предмета и децата е безгранична. Това ясно си проличава и в създаването на учебно помагало в помощ за учениците в 7 клас. Тъй като за него е ясно, че едно от първите изпитания за учениците е НВО, той дава всичко от себе си, за да помогне на децата да имат добри резултати.

 

През учебната 2022-2023 г. децата, на които преподава в ОУ “Стоян Михайловски” до момента, участват в математическо състезание и печелят 5 бронзови и 2 сребърни медала.  

 

 

Постижения

 

Независимо от това, че има скромен опит от само 6 години в сферата, Петков получава много на брой грамоти, похвали и сертификати:

 

 

  • Първо място в Национален конкурс за учители и студенти на тема:”Аз мога текстови задачи”, 2019 г/
  • Приз “Учител на годината” в направление “Млади учители”, 2023 г.
  • Почетно отличие “Неофит Рилски”, 2023 г. (най-високото отличие в образователната система)

 

 

Удостоверения

 

  • Google Certified Educator - Level 1
  • “Създаване и използване на онлайн образователни ресурси за прогимназиален и гимназиален етап”
  • “Възпитание в общочовешки ценности”
  • “Учителско портфолио”
  • “Коучинг - създаване и развитие на позитивна среда”
  • “Работа в екип - споделяне на добри практики”

 

Това са само част от успехите на асеновградчанина, който категорично заявява, че ще продължи да допълва колекцията си заедно с многото благодарствени писма, получени от родители и ученици. 

 

 

 

 

Личността на Иван Петков

 

Несъмнено Иван Петков е силно мотивирана личност, която се стреми да се изкачва по стълбичката на успеха независимо трудностите и премеждията, през които всеки млад и амбициозен човек преминава. За него професията е свързана не само с математиката, но и с преподаването на важни житейски уроци, на които се опитва да научи децата, за да може не само успешно да решават задачи, но и да разберат значението на това да бъдеш Човек. 

 

Преподавателят има ясно изразена ценностна система и морал, за което съществена роля изиграва неговото семейство, възпитало го на честност и доброта.

 

 

 

Спорт

 

Към спорта подхожда с особено голяма любов още по време на студентските си години. Това, което тренира, е кросово бягане и спортна гимнастика. Възприема го за вдъхновение и мотивация, като дори взема участие в две състезания по бягане. 

 

 

Поезия

 

Нестандартно за човек математик е любовта към поезията, но в неговия случай тя се оказва не само приятно четиво - той пише множество творби от различни жанрове и разнообразна тематика. Ето и откъси към някои от тях:

 

  • “Любовта не е място, нито теория. Любовта не е нещо, с което да се хвалиш. Любовта не е стремеж. Тя не е ничие притежание”.

  • “Трудно се намира някой, който умее да пази не само своето стъклено сърце, но и твоето”.

  • “Казват, че няма магьосници, а всеки ден хора сами себе си или други непознати в различни създания превръщат”.

 

 

Природа

 

Природата му носи спокойствие и утеха. Той обожава дългите планински преходи и разходки, които позволяват разкриването на красиви пейзажни гледки, като споделя, че планината често отключва музата му да твори.

 

От всичко написано следва да заключим, че и сред младите има достойни българи, от които да взимаме пример. Статията показа, че нашата Родина има защо и с какви хора да се гордее, защото не всичко е забравено, нито загубено. Винаги ще има такива, които да разпалват искрата на тези, дръзнали да ги последват, стига  да понечат да приемат пламъка, без да се страхуват, че могат да се опарят. Търпението, опитът и мотивацията са ключовете към успеха.

 

Да, съществуват тези хора!

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 284 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени