Силно земетресение в Северозападен Китай: Поне 111 души загинаха

Силно земетресение в Северозападен Китай: Поне 111 души загинаха

 

Северозападен Китай беше разтърсен от силно земетресение с магнитуд 6,2, което се случи една минута преди полунощ местно време. Трусът имаше дълбочина от 10 километра и епицентър в провинция Гансу, където бяха регистрирани най-големите щети.

Засегнатите райони се борят с тежки последици, като броят на загиналите вече надхвърли 111 души. Щети на инфраструктура и сгради са нанесени, като в някои села е нарушено електрозахранването и водоснабдяването. На места влаковете са спрени, затруднявайки евентуалните спасителни операции и предоставянето на помощ.

Спасителни екипи и екстрени служби се включиха в операцията за търсене и спасяване, като държавните органи предприемат мерки за оказване на необходимата помощ на пострадалите. Ситуацията се следи внимателно, докато хиляди хора изразяват съчувствие и подкрепа за тези, които са засегнати от този трагичен инцидент.

 

Актуализация за Земетресението в Северозападен Китай: Броят на Загиналите Нараства на Над 111

Увеличват се и спасителните операциите

 

Разтърсващото земетресение в северозападен Китай отне живота на над 100 души и предизвика ранени, съобщи държавната новинарска агенция Синхуа. Трусът с магнитуд 6,2 удари провинция Гансу близо до границата с Кинхай около полунощ, изненадвайки мнозина в съня им.

 

Въздействието на земетресението се усещаше дори на разстояние, като в град Шиан в северния провинций Шанси, на около 570 километра (350 мили) от епицентъра. Властите в провинция Гансу потвърдиха 105 загинали и 397 ранени към 7:50 часа местно време. Над 4 700 къщи бяха повредени, а доставките на ток и вода бяха прекъснати в няколко села.

 

В град Хайдун в провинция Кинхай поне 11 души също загинаха. Хайдун е разположен близо до епицентъра на около 100 километра (60 мили) югоизточно от столицата на провинция Гансу, Ланчжоу.

 

Жители, живеещи близо до епицентъра, опишаха тежкото изживяване, сгради, които се срутват и хора, които излязоха на улицата. Спасителни операции са в ход, като китайският президент Си Цзинпин призова за "максимални усилия" в операциите за търсене и помощ. Близо 1 500 пожарникари са изпратени, а още 1 500 са в резерва. Над 300 офицери и войници са мобилизирани за помощ при бедствия.

 

Изпращат се спешни доставки, включващи питейна вода, одеяла, печки и бързи ястия, към засегнатите райони. Телевизионни кадри показват автомобили на спешна помощ по снежни магистрали и спасителни екипи, работещи рамо до рамо в бедствието.

 

Геоложката служба на САЩ съобщи, че трусът беше с магнитуд 5,9, докато Европейският средиземноморски сеизмологичен център (ЕМСЦ) заяви, че той беше с магнитуд 6,1. Земетресението удари окръг Джишишан в Гансу на дълбочина от 10 километра в 23:59 часа местно време в понеделник (15:59 GMT), според САЩ, които първоначално съобщиха за магнитуд 6,0. Докладвани са множество следтрусове.

 

С провинция от около 26 милиона души, Гансу е известна със земетресенията, като се намира на източната граница на платото Цинхай-Тибет, тектонически активна зона. Регионът е станал свидетел на земетресения в миналото, като последното значително събитие беше в провинция Съчуан през септември 2022 г.

 

Международната общност следи внимателно развитието на събитията, докато Китай мобилизира ресурси за спасителни и възстановителни усилия в резултат на този трагичен инцидент, подчертавайки неотложната необходимост от подкрепа за засегнатите общности.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Открийте 15-те най-миролюбиви и любящи домашни любимци за семейството

Открийте 15-те най-миролюбиви и любящи домашни любимци за семейството

Шоубизнес
Какво се случва в Къщата на Инфлуенсърите Сезон 2

Какво се случва в Къщата на Инфлуенсърите Сезон 2

Шоубизнес