Огромен пожар поглъща автомобилния парк на Летище Лутън във Великобритания - видео и снимки

Огромен пожар поглъща автомобилния парк на Летище Лутън във Великобритания - видео и снимки

Извънредна новина от последните часове

Летището е отменило полетите и е затворено за пътници и служители.

 

Огнеборците се борят за потушаването на пожара. 



Всички полети на лондонското летище Лутън са спрени и хората са помолени да не пътуват до там заради голям пожар в паркинга на терминала, по данни на BBC.

 

Терминалният паркинг 2 е претърпял „значително структурно срутване“, казват от противопожарната служба на Бедфордшир.

 

Петнадесет противопожарни коли са пристигнали на пожара, който е засегнал половината от многоетажната сграда и включва множество автомобили.

 

Полетите са спрени до 12:00 Британско местно време в сряда за безопасността на пътниците и персонала, съобщава летището.

 

Четирима пожарникари и член на персонала на летището бяха откарани в болница след по-ранен сигнал за вдишване на дим, докато друг пациент беше изписан на мястото. До 1200 превозни средства може да са били на паркинга по време на "тежкия пожар" и впоследствие да са били повредени, каза противопожарната служба.

 

Стотици хора са блокирани в Лутън тази сутрин, без да могат да се приберат у дома.

 

Мнозина казаха пред BBC, че колите им са били на паркинга.

 

Всички хотели са напълно резервирани и много пътници твърдят, че авиокомпаниите просто са ги зарязали.

 

Има засилено полицейско присъствие с много служители, които се опитват да насочат хората далеч от местопроизшествието. За някои блокирани пътници английският не е техният първи език, което създава допълнително трудности. 

 

Мнозина ходят пеша с багажа си до гарата на летище Лутън в опит да хванат влак или автобус до други летища, за да хванат полета през следващите няколко часа.

 

Лондонското летище Лутън е петото по големина летище в Обединеното кралство след Хийтроу, Гетуик, Манчестър и Станстед, превозващо повече от 13 милиона пътници през 2022 г.

 

Службата за линейка каза, че критичен инцидент е бил спрян, но ще „остане на място, за да подкрепи колегите си от пожарната и спасителите“.

 

Кадри, разпространени онлайн, показват огромни пламъци и извиващ се дим от последния етаж на сградата.

 

 

По-рано службата за спешна помощ съобщиха, че гражданин и шестима пожарникари са вдишали дим.

 

Причина за пожара на летище Лутън 

 

Летището съобщи, че причината е разпространил се бързо пожар в кола.

 

Свидетели иказват: “Можеха да се чуят аларми на превозни средства и силни експлозии”, като един свидетел описа скоростта, с която пламъкът разкъсва горния етаж на паркинга като „невероятна“.

 

Пътник, който е бил на борда на самолет, който трябвало да излети, когато е избухнал пожарът, каза: „На всички ни казаха да слезем от полета, че има инцидент и след това ни оставиха на летището без релевантно обяснение ."

 

Два часа по-късно им било казано, че има голям инцидент и че трябва да напуснат летището.

 

Свидетелите за пожара на летище Лутън

 

„Всичко беше малко объркващо, защото не мисля, че персоналът знаеше точно какво трябва да прави.“

 

Друг пътник казва, че „някои от нас бяха много уплашени, защото пътуваме сами“ и „нямаме къде да отидем“, след като ни беше казано да напуснем летището.

 

Ръсел Тейлър, 41, директор на Kinross, вижда пламъците, след като е долетя до Лондон Лутън от Единбург.

 

Той разкзва пред информационната агенция PA: „Имаше няколко пожарни коли и запалена кола на горния етаж на паркинга малко след 21 часа.

 

„Няколко минути по-късно по-голямата част от горния етаж беше запалена, алармите на колите се включиха със силни експлозии от коли, които горяха в пламъци.“

 

По информация на пожарната на Лондон

 

Противопожарната служба каза, че първото обаждане за пожар, включващ кола на ниво три от многоетажната сграда, е дошло в 20:47 Британско време.

 

Той добвя: „Бяха предприети противопожарни операции за овладяване на пожара и защита на близките сгради, превозни средства, самолети и Лутън DART [совалка].“

Пожарните екипи ще „продължат да предприемат противопожарни операции, за да помогнат за възстановяването на обществените туристически услуги възможно най-скоро“, се казва в съобщението.

 

Полиция и линейки са на мястото, а противопожарната служба посъветва местните жители да затворят прозорците и вратите и да избягват района.

 

Официално изявление на летище Лутън

 

Летището каза в изявление:

 

 „В момента всички полети са спрени, тъй като службите за спешна помощ реагират на пожар в автомобил, който се е разпространил в паркинг 2 на терминал.

 

Достъпът до летището в момента е ограничен и молим хората да не пътуват до летището по това време. Следват допълнителни актуализации.“

 

Казват още, че допълнителен персонал е на разположение, за да окаже помощ на пътниците, и каза, че трябва да се свържат с авиокомпанията си за информация за полета.

 

В Уебсайтът на летището пише, че запалилият се паркинг се намира „само на пет минути пеша до входа на терминала“.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 80 Пъти прочетена

1 коментари

  1. Пенчо

    Електромобил, нали?

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Извънредно заседание на Народното събрание

Извънредно заседание на Народното събрание

Политика