Историческа победа за свободата на пресата: Директива "Законът на Дафне"

Историческа победа за свободата на пресата: Директива "Законът на Дафне"

Историческа победа за свободата на пресата: Директива "Законът на Дафне"

 

На 9-ти април 2024 в Дома на Европа в София се състоя международна кръгла маса със заглавие "Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз". Събитието се проведе с участието на представители от различни организации, включително Асоциацията на европейските журналисти, Програма "Достъп до информация" (ПДИ) и Коалицията срещу SLAPP делата в Европа (CASE). Целта бе да се обсъди значението и последиците от новата Директива за защита на публично участващи лица от неоснователни и злоупотребяващи съдебни производства, известна още като "Законът на Дафне".

 

Принятието на тази директива представлява историческа победа в борбата за свобода на пресата и защита на разследващите журналисти, гражданските активисти и неправителствените организации. През последните десетилетия, този сектор беше подложен на все по-голям натиск и тормоз от страна на мощни интереси, които се опитваха да заглушат гласовете на критиците и да предотвратят разследванията за корупция и злоупотреби с власт.

 

Директивата цели да предпази тези, които се осмеляват да изправят истината пред обществото, от неоснователни съдебни производства, известни като дела-шамари или SLAPP. Тя е наречена "Законът на Дафне" в памет на Дафне Галиция, журналистката от Малта, която беше жестоко убита през 2017 година. Тя бе изправена пред над 40 SLAPP дела, като ясно се вижда колко актуален и необходим е такъв законодателен инструмент.

 

Директивата не само защитава журналистите, но и гарантира защита на гражданските активисти и неправителствените организации, които също се изправят срещу тормоз и заплахи в своята дейност.

 

Следващата стъпка е за държавите членки на Европейския съюз да претворят "Законът на Дафне" в реалност чрез включването му в националното законодателство. Това изисква не само приемане на съответните закони, но и създаване на механизми за надзор и прилагане на директивата. Сроковете за това са от решаващо значение, за да се гарантира бързо и ефективно прилагане на новите правила.

 

Приемането на Директивата за защита на публично участващи лица от неоснователни и злоупотребяващи съдебни производства е стъпка напред към по-добра защита на свободата на изразяване и свободата на пресата в Европейския съюз. Това е историческа победа, която ще има дългосрочни положителни последици за демокрацията и правовата сигурност в региона.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 1 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени