Министър Шалапатова: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

Министър Шалапатова: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

Новият Социален Министър: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

 

Социалният министър Иванка Шалапатова сподели пред БНР, че от началото на своя мандат се чувства като на изпит, като първият й изпит е пред гражданите, които изразяват недоволство от качеството на социалната система. Въпреки че ротацията изисква да предостави допълнителна информация за себе си, тя подчерта важността на потвърждението на социалната посока от политическите лидери след ротацията.

 

"Оставам отговорна преди всичко към гражданите. Ако преценката за моята визия за социалната система се възприема от политическите лидери, аз ще остана все така фокусирана върху реалните резултати." каза министър Шалапатова.

 

Тя обърна внимание и на значението на работата в екип и сподели, че сътрудничеството с народните представители в министерството е добро. "В Социалната комисия разговарям с всички депутати. Важно е да има национален консенсус около социалната политика." добави тя.

 

Министърът не се чувства ограничена от 9-те месеца на ротацията и подчерта, че е насочена към постигането на дългосрочни цели за социалната система в България. Изрази надежда, че националните дебати, особено около предстоящата Стратегия за детето и семейството, ще покажат политическа зрялост и обединение около националните цели.

 

Министър Шалапатова коментира и два случая на деца, които бяха предмет на насилие и занемаряване. Във връзка с тези случаи, тя подчерта важността на социалната система в преценката на кой трябва да поеме грижата за детето, като вземе предвид мнението на самото дете и потенциала на родителите.

 

По отношение на подобренията в социалната система, министърът обяви, че България няма да има специализирани институции след края на годината, а подчерта и приоритета си за инвестиране в качествена семейна грижа за децата като алтернатива, когато родителите не са в състояние да ги осигурят.

 

За да се подпомогне работата на социалните работници, множество психолози ще бъдат включени, за да запазят професионалната им етика и чувствителност. Министърът Шалапатова също така обеща анализ на социалния ефект от предоставяните помощи на децата и семействата и подчерта важността на целенасочената подкрепа.

 

В заключение, министърът Шалапатова обяви амбицията си за повишаване на привлекателността на професията в социалния сектор, повишаване на нивото на подготовка на работещите и подобряване на условията на труд. Очакват се първите резултати до края на годината.

 

 

Основни теми и въпроси в участието на социалния Министър Шалапатова пред БНР:

 

 

1. Въведение в длъжността: Министърът споделя, че се чувства като на изпит от самото начало на своя мандат.

 

2. Отговорност пред гражданите: Иванка Шалапатова подчертава, че нейният първи изпит е пред гражданите, особено тези, които са недоволни от социалната система.

 

3. Ротация и политическа подкрепа: Бетонира важността на потвърждението от политическите лидери след ротацията и изразява преданост към постигането на реални резултати.

 

4. Работа в екип: Похвали работата с народните представители в министерството, подчертавайки доброто сътрудничество в Социалната комисия.

 

5. Деца в рискове и социална грижа: Коментира случаи на деца, подчертавайки важността на преценката за тяхната грижа и подчертава амбициите за инвестиции в качествена семейна грижа.

 

6. Цел за привлекателна професия: Анонсира стремежа си към повишаване на привлекателността на социалната професия чрез подобрение на условията на труд и подготовка на работещите.

 

7. Анализ на социални помощи: Планира цялостен анализ на социалния ефект от предоставяните помощи, като цели адекватна и целенасочена подкрепа.

 

8. Новаторски подход: Залага на новаторски подход, като обявява преход от специализирани институции към качествена семейна грижа и подчертава важността на социалната система.

 

9. Психологическа подкрепа: Обявява включването на психолози за подпомагане на социалните работници, осигурявайки професионална етика и чувствителност.

 

10. Бъдещи планове: Подчертава целите за повишаване на привлекателността на професията, подобрение на условията на труд и анализ на социалния ефект от предоставяните помощи до края на годината.

 

Източник: bnr.bg

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Как да обиколите Европа с ограничен бюджет: Съвети и трикове

Как да обиколите Европа с ограничен бюджет: Съвети и трикове

Туризъм