Българските полярници откриха останки от военен самолет в Антарктида

Българските полярници откриха останки от военен самолет в Антарктида

Българските полярници откриха останки от изчезналия чилийски военен самолет в Антарктида

 

Научноизследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" на българските полярници, който замина през ноември, направи изключително откритие по време на своята мисия в Антарктида. Екипажът намери останки от паднал самолет, което породи интерес и въпроси в научната общност.

 

Капитан Николай Данаилов сподели за Българската телеграфна агенция (БТА), че учените на борда съобщават за откриването на метални отломки в района. След извършени детайлни проучвания се установи, че това са части от самолет, който по предположения се е разбил през 2019 година.

 

Професор Христо Пимпирев, който е ръководител на експедицията, поясни че отломките вероятно са от чилийския военен самолет C-130 "Херкулес". Този самолет изчезна над протока "Дрейк", зона с изключително тежки метеорологични условия, която отделя Южна Америка от Антарктида. Според Димитър Ставрев от списание "Криле", катастрофата се случва при загуба на връзка и води до загубата на 38 души на борда.

 

Въпреки че не са намерени големи части от самолета, полярниците и научните екипи на "Св. Св. Кирил и Методий" считат, че намерените отломки ще помогнат за разбирането на причините за трагичната катастрофа. Професор Христо Пимпирев подчерта важността от разследване и търсене причините за  инцидента, тъй като C-130 "Херкулес" са известни със своята стабилност, а той лично е полетял с тях няколко десетки пъти до Антарктида.

 

Останките ще бъдат предадени на чилийските военни, които ще продължат разследването и се надяваме, ще допринесат за разрешаването на загадката около изчезването на C-130 "Херкулес" през 2019 година.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 15 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Тъжна новина от последните часове: Почина Патриарх Неофит

Тъжна новина от последните часове: Почина Патриарх Неофит

България