Нургюл Салимова спечели първата си победа на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова спечели първата си победа на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова спечели първата си победа на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат

 

В един от най-забележителните моменти на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто, българската шахматистка Нургюл Салимова записа първа си победа, като спечели срещу опитната индийска гросмайсторка Хъмпи Конеру.

 

Срещата, която се проведе в четвъртия кръг на турнира, бе отличен момент за младата българка, която събра актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба, заемайки третото място в класирането.

 

Срещу 37-годишната Конеру, която е световна шампионка в ускорени шахмат за 2019 година и една от най-опитните участнички в турнира, Нургюл Салимова изигра превъзходна игра, като съумя да се справи с агресивните атаки на своята опонентка.

 

Самата игра протече с напрежение и интрига, като и двете шахматистки се бориха за позиционно предимство. Нургюл Салимова обаче демонстрира отлична техника и прецизност в играта като се съсредоточи върху създаването на позиционни проблеми за съперницата си.

 

След продължителна борба, която се развиваше до 62-рия ход, Нургюл Салимова успя да превърне своето позиционно преимущество в решаваща победа, докарвайки индийската гросмайсторка до края на играта.

 

Тази победа е от огромно значение за Нургюл Салимова и за българския шахмат като цяло, като тя продължава да показва своите способности и потенциал в един от най-престижните шахматни турнири за жени.

 

Следващата среща на Нургюл Салимова ще бъде срещу китайската шахматистка Тан Чжони в петия кръг на турнира. Това ще бъде важен момент за младата българка, която ще се опита да утвърди своето присъствие и да продължи успешния си марш в турнира.

 

След първите четири кръга Тан Чжони води в класирането с 3 точки следвана от рускинята Александра Горячкина с 2,5. Нургюл Салимова споделя третото място с още две шахматистки с по 2 точки, като показва своят потенциал и амбиция да достигне до върха на турнира.

 

Турнирът продължава с още много интересни срещи и изненади, като феновете на шахмата с нетърпение очакват развоя на събитията в следващите кръгове.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Кубрат Пулев доминира и победи Анджей Вавжик

Кубрат Пулев доминира и победи Анджей Вавжик

Електронни спортове
Мръсен въздух в България: Увеличение над нормата

Мръсен въздух в България: Увеличение над нормата

София