Нургюл Салимова благодари за подкрепата и обещава още победи

Нургюл Салимова благодари за подкрепата и обещава още победи

Младата ни звезда в шахмата Нургюл Салимова постигна второ място на Световната купа по шахмат като падна на финала от от рускинята Александра Горячкина. 

 

20-годишната българка от село Крепча, което се намира край Търговище, загуби с 1.5:0.5 точки в тайбрека в финалния сблъсък на турнира. В класическите партии състезателките направиха две ремита.

 

“Много се радвам, че толкова хора от Азербейджан, Турция и България ме подкрепят и харесват играта ми. Но има какво още да уча. Благодаря на всички за подкрепата. 

 

Напрежението беше наистина голямо. Аз нямам толкова опит. Очевидно се разсеях от мисълта, че мога да спечеля Световната купа и да стана Грос Майстор.” 

Всички в родното село Крепча се гордеят с нея. Казват, че всичко е постигнала сама и дори и без подкрепата на държавата е възможно да се получват резултати. 

 

Президентът на Федерацията по шахмат Васил Антонов обяви, че ще награди Нургюл Салинова с премия от 10 000 лева, а нейният първи треньор Жеко Жеков ще получи премия на стойност 1500 лева. 

 

Владимир Бакърджиев пълномощен министър на България в Азербайджан каза от Баку, че е Нургюл е била много разстроена и са й вдигнали самочувствие и кураж и че всичко е пред нея. 

 

 

Отбелязваме, че много от коментаторите на турнира от Световната купа, дори и легендарната унгарка Юдит Полгар, определиха българката за голямото откритие на Световната купа.

 

Важно е да се отбележи, че това е голям успех, имайки предвид факта, че поради липса на финансиране е заминала сама на турнира - без треньор, без подкрепа, без психолози и без финансиране от държавата. 

 

Нургюл е с голям потенциал, казват запознати, да върви по стъпките на шампионите ни Антоанета Стефанова и Веселина Топалов. 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 23 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Кои са Финалистите в Игри на Волята?

Кои са Финалистите в Игри на Волята?

България