Вълшебство сред природата само на 50 километра от Пловдив: Бекови скали и Червената скала

Вълшебство сред природата само на 50 километра от Пловдив: Бекови скали и Червената скала
  • Къде да си направим кратко еднодневно пътешествие близо до Пловдив?

  • Къде се намират Бековите скали и Червената скала?

  • Какво ще видите по пътя за Бековите скали?

  • Каква е легендата за Червената скала?

  • Какви животни и растения се срещат по пътя?

  • Какво можете да си хапнете?

 

 

Нашата България

 

България е изпълнена с изключителна красота – едно райско кътче, богато на разнообразни и завладяващи гледки. Тук имаме всичко – планини, реки, море, скали, поляни и пещери. Всички тези места са едно от друго по-живописни и уникални, а въздействието им върху човешката душа е трудно за описване. Сред тази красива природа ние се свързваме още по-силно с българското и се пренасяме в друг свят, изпълнен със спокойствие и хармония. В тези моменти усещаме истинската магия на родината, която ни напомня за корените и ни кара да се гордеем с нея. 

 

 

Кратко пътешествие към Бековите скали и Червената скала

 

Географско положение на Бековите скали и Червената скала са подходящи за еднодневна разходка в прохладния чист въздух на Стара планина.

 

Тези чудни скали се намират на около 50 км от Пловдив, посока Брацигово. За да се стигне до тях, се минава през село Равногор. Можете да оставите колата си на удобно за вас място (възможно е в центъра на селото) и тръгвате пеша нагоре към скалите.

 

Има възможност, ако разполагате с джип или високопроходим автомобил с високо окачване, да шофирате донякъде, но за да се насладите максимално на разходката и чистия въздух е препоръчително да извървите пътя. До Бековите скали се стига за около 30 минути, а до Червената скала за около 15-20 минути, като и до двете места има указателни табели. 

 

 

Вашето зареждащо съботно пътешествие

 

Ако семейно сте любители на природата и в събота сутрин решите да избягате от жегите, можете да се качите се в колата и да тръгнете към село Равногор. По пътя минате през няколко села - Йоаким Груево, Исперихово и Бяга. Забележете какво спокойствие цари там, а хората са дружелюбни и много отзивчиви. След като пристигнете в село Равногор, паркирайте колата пред кафе-аперитив “Мирела” и вече можете се запътите към скалите. 

 

Първо изберете да посетите Бековите скали. По пътя се разкриват красиви гледки, а параклисът “Пророк Свети Илия” се е сгушил в една красива полянка. Той впечатлява както с външния си вид, така и със своята дълголетна история, тъй като основаването му се случва чак по време на Второто българско царство. Там живеели монаси-книжовници, чиято основна задача била да събират и преписват християнски Евангелия. 

 

Продължете нагоре през обширното поле и след приятни разговори с вашите спътници семейство или приятели се озовате на скалите. Гледката е наистина впечатляваща - изглед към язовир Въча и западната част на Родопите. Определено човек останава без дъх и не пропускайте да заснемете момента.

 

 

Седнете на пейката, която буквално се намира на ръба на скалата. Не се притеснявайте обезопасена е. Починете си и се полюбувайте на гледката. Време е да потеглите и към Червената скала. 

 

 

Историята говори

 

Пътят за Червената скала е малко по-различен - за кратко отново се минава през поле, но след това се влиза в прохладна горичка. Взъможно е да срещнаете някой местен или наясно с историята турист, който с голямо удоволствие да ви разкаже малко повече за мястото и неговата история.

 

 

“Тук, по нашите земи, когато сме били под турско робство, турците принуждавали всички да приемат тяхната вяра. Тази участ застигнала и две девойки, които решили, че е по-добре да отнемат животите си. Те сплели косите си на плитка, хванали се за ръце и се хвърлили от скалата. Тя станала червена заради кръвта, с която я напоили.”

 

В моменти като този и след тази история можете да съпреживеете в планината и да усетите силата на човешкия дух и трудните избори, пред които сабили поставяни българите през годините. 

 

 

 

Животински и растителен свят

 

Мястото се слави и с изключително богат и разнообразен животински и растителен свят. От растенията могат да се видят:

 

  • Орхидеи

  • Горска пищялка

  • Родопски силивряк

  • Бял бор

  • Бук

  • Смърч

  • Карамфил

  • Момина сълза

 

Сред животните се срещат:

 

  • Сърни

  • Диви прасета

  • Лисици

  • Зайци

  • Катерици

  • Елени

  • Орли

  • Соколи

 

Бъдете особено бдителни, понеже не е изключена и среща с кафява мечка!

 

 

На ръба на Червената скала

 

След около 20 минути ще пристигнете. Тук няма язовир в далечината, но гледката по нищо не отстъпваше от тази на Бековите скали. Виждат се зелените гори и чудни върхове. За туристите има няколко пейки, разположени сякаш на различни стъпала на скалата, а в горната част има и обособена беседка. 

 

След като поемете въздух и се насладите на гледката си направете пейзажни снимки. Седнете, гледайте напред в далечината и чувствайте. Въпреки, че сред този планински масив може да се усетите като малка частица в ръцете на майката природа. И тъй като следобед слънцето започва силно да пече, вече е време да слезете към селото. 

 

 

Вкусотийки в с. Равногор

 

След като се върнете в селото жадни и прегладнели, седнете в едно от скромните заведения в центъра. Там се предлага скара, пържени картофки и… Сладолед! Седнете отвън на ученически столове и с удоволствие се наслете на простата, но вкусна и качествена храна. Ароматът на прясно изпечената скара и хрупкавите картофки идеално допълват атмосферата на селския център. Докато похапвате, обсъждете впечатленията си от деня и гледките, които са ви оставили без дъх. Подарете си това истинско удоволствие да се потопите в тази спокойна среда.

 

 

 

Какво ще ви даде разходката 

 

Пътешествието до Бековите скали и Червената скала не е просто разходка сред природата, а истинско преживяване, което ще ви зареди с енергия и ви даде възможност да се потопите в спокойствието на родната земя. Величествените гледки, богатата история и гостоприемството на местните жители ще ви напомнят колко много богатства крие България и колко важно е да ги ценим и пазим. В такива моменти човек осъзнава, че природата и културното ни наследство са не само красиви, но и вдъхновяващи. 

 

 

 

Василена Петкова

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 19 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени