Тагарев обявява планове за България като ключов хъб

Тагарев обявява планове за България като ключов хъб

България е на път да се превърне в регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър", обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев след своето посещение в САЩ.

 

По думите на Тагарев, страната е готова да заеме този статус по-рано като подчерта подкрепата, както от страна на САЩ, така и от фирмата, отговорна за изпълнението на договора. Той добави, че един от заводите за ремонт ще се намира във Велико Търново.

 

"В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските "Страйкър"-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 година. до средата на 2028 година", каза Тагарев.

 

Тагарев поясни, че инфраструктурата включва пътища и железопътни линии с капацитет за бързо развръщане на съюзни войски на територията на България. Това включва и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, както и необходима инфраструктура за настаняване на съюзници.

 

"Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната", обясни Тагарев.

 

Министърът отбеляза, че разговорите за този проект вече се водят от дълго време, но в момента има ясни и оразмерени нужди. Той съобщи, че с приемането на регионалните планове на среща на върха във Вилнюс, стана по-ясно за конкретните стъпки напред. Тагарев заяви готовността на България да инвестира около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като подчерта, че това не е част от бюджета за отбрана.

 

В САЩ беше обсъждано и разполагането на многонационална бойна група на НАТО на територията на България. Тагарев подчерта необходимостта от инфраструктура като страна домакин и сподели възможността за използване на налични международни фондове за съфинансиране.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Великден - обичаи и традиции

Великден - обичаи и традиции

България