Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Инфлацията под контрол, реформи в правосъдието и инвестиции в икономиката - баланс и визия за по-добро бъдеще

 

Преди половин година поехме ръководството с убеждението, че сме отговорни пред обществото за стабилно правителство, грижещо се за хората и бизнеса. Това беше заявено от премиера акад. Николай Денков по време на стандартното заседание на Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

 

"Бяхме наясно, че се изправяме срещу трудности и предизвикателства, както и срещу политически нападения, дезинформация и изборен популизъм. Въпреки трудностите, показахме, че като екип можем да преодолеем политическите атаки и да се фокусираме върху реалните проблеми," сподели Денков.

 

Първата задача, която правителството си постави, беше борбата с инфлацията. "От началото целта ни беше не само да спрем изтъняването на портфейла на гражданите, но и да подкрепим техните покупателски възможности," отбеляза премиерът.

 

Денков подчерта, че инфлацията вече е на най-ниските си равнища от две години насам. През октомври 2021 г. тя достигна 6%, а сега, през октомври, е 5,8%. Той добави, че са въведени мерки, гарантиращи ниски цени на основните продукти. "Програмата 'Достъпно за вас' подкрепя българските производители на храни и осигурява достъп до качествени и достъпни продукти," поясни Денков.

 

Президентът беше категоричен, че Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра в сравнение с предходната година. Цените на основните хранителни стоки са под равнището от миналата година, като има още по-добри перспективи в бъдеще.

 

"В Бюджет 2024 г. е предвидено повишение с 11% на доходите, което надхвърля очакваната инфлация," обяви той.

 

Денков подчерта важността на реформите в правосъдието, посочвайки, че са предприети съществени стъпки, а не само думи. "Преди половин година контролът над главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политически утопии, а сега са реалност," добави той.

 

Премиерът съобщи, че Европа премахна специалния мониторинг и призна, че България има всички основания да бъде приета в Шенген. "С увереност твърдим, че Нидерландия и Австрия споделят този становище," каза Денков.

 

Той отбеляза и въведената децентрализация на средствата за общините, като обяви, че през 2024 г. те ще получат 1 млрд. лв. за проекти, определени според приоритетите на общините, а не по партийни симпатии.

 

"През януари очакваме първите медицински хеликоптери и нови линейки за спешна помощ преди Коледа. Започнахме да финансираме проекта за 7-ми блок на АЕЦ 'Козлодуй', като гарантираме енергийна сигурност и по-ниски цени на електроенергията," заяви Денков.

 

Той подчерта, че инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо миналата година, превишавайки 6 млрд. лв. Програмите за конкурентоспособност и иновации вече са налице, предоставяйки на бизнеса възможността да получи 427 млн. лв.

 

"Когато бизнесът печели, той плаща по-високи заплати," подчерта премиерът.

 

Той завърши с акцент върху хората, като обяви мерки в бюджетите за 2023 и 2024 г., които насърчават раждаемостта и правят отглеждането на деца по-лесно за родителите. "От очакваме да приключим около 60% от 687-те мерки в програмата на правителството до края на февруари".

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Протест във Франция. Блокаж на доставките на гориво

Протест във Франция. Блокаж на доставките на гориво

Политика
Сензационна археологическа находка от Римска некропол край Стражица

Сензационна археологическа находка от Римска некропол край Стражица

България