Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Инфлацията под контрол, реформи в правосъдието и инвестиции в икономиката - баланс и визия за по-добро бъдеще

 

Преди половин година поехме ръководството с убеждението, че сме отговорни пред обществото за стабилно правителство, грижещо се за хората и бизнеса. Това беше заявено от премиера акад. Николай Денков по време на стандартното заседание на Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

 

"Бяхме наясно, че се изправяме срещу трудности и предизвикателства, както и срещу политически нападения, дезинформация и изборен популизъм. Въпреки трудностите, показахме, че като екип можем да преодолеем политическите атаки и да се фокусираме върху реалните проблеми," сподели Денков.

 

Първата задача, която правителството си постави, беше борбата с инфлацията. "От началото целта ни беше не само да спрем изтъняването на портфейла на гражданите, но и да подкрепим техните покупателски възможности," отбеляза премиерът.

 

Денков подчерта, че инфлацията вече е на най-ниските си равнища от две години насам. През октомври 2021 г. тя достигна 6%, а сега, през октомври, е 5,8%. Той добави, че са въведени мерки, гарантиращи ниски цени на основните продукти. "Програмата 'Достъпно за вас' подкрепя българските производители на храни и осигурява достъп до качествени и достъпни продукти," поясни Денков.

 

Президентът беше категоричен, че Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра в сравнение с предходната година. Цените на основните хранителни стоки са под равнището от миналата година, като има още по-добри перспективи в бъдеще.

 

"В Бюджет 2024 г. е предвидено повишение с 11% на доходите, което надхвърля очакваната инфлация," обяви той.

 

Денков подчерта важността на реформите в правосъдието, посочвайки, че са предприети съществени стъпки, а не само думи. "Преди половин година контролът над главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политически утопии, а сега са реалност," добави той.

 

Премиерът съобщи, че Европа премахна специалния мониторинг и призна, че България има всички основания да бъде приета в Шенген. "С увереност твърдим, че Нидерландия и Австрия споделят този становище," каза Денков.

 

Той отбеляза и въведената децентрализация на средствата за общините, като обяви, че през 2024 г. те ще получат 1 млрд. лв. за проекти, определени според приоритетите на общините, а не по партийни симпатии.

 

"През януари очакваме първите медицински хеликоптери и нови линейки за спешна помощ преди Коледа. Започнахме да финансираме проекта за 7-ми блок на АЕЦ 'Козлодуй', като гарантираме енергийна сигурност и по-ниски цени на електроенергията," заяви Денков.

 

Той подчерта, че инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо миналата година, превишавайки 6 млрд. лв. Програмите за конкурентоспособност и иновации вече са налице, предоставяйки на бизнеса възможността да получи 427 млн. лв.

 

"Когато бизнесът печели, той плаща по-високи заплати," подчерта премиерът.

 

Той завърши с акцент върху хората, като обяви мерки в бюджетите за 2023 и 2024 г., които насърчават раждаемостта и правят отглеждането на деца по-лесно за родителите. "От очакваме да приключим около 60% от 687-те мерки в програмата на правителството до края на февруари".

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee)

Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee)

Лица
ТикТок трие музика и видеата остават заглушени

ТикТок трие музика и видеата остават заглушени

Технологии