Instagram travel influencer: Мурад Осман (Murad Osman)

Instagram travel influencer: Мурад Осман (Murad Osman)

Едва ли всеки е запознат с името Мурад Осман. Той е пътешественик фотограф, чиято новаторска снимка в Instagram поставя началото на една широко разпространена тенденция в социалните медии. Тя реално продължава и до днес. От публикуването на една нестандартна фотография в Instagram и последващите дейности Мурад става супер известен. 

 

Той е не просто руски филмов продуцент, телевизионен водещ и фотограф. Младият мъж е водещ инфлуенсър пътешественик, който има безброй последователи. Става дума за проекта #FollowMeTo. Мурад успешно съчетава международна медийна кариера и звездно семейство. Той и съпругата му Наталия са една от водещите фигури сред инфлуенсърите в социалните медии.

 

 

Тази история е толкова вдъхновяваща и емоционална, че днес искаме да ви я разкажем. Заслужава си наистина!

 

Семейство и образование

 

Мурад Османов е роден на 15 май 1985 г. в Каспийск (Дагестан, СССР). Да поясним, че Дагестан е автономна република на юг в съвременна Русия, граничеща с Грузия и Азербайджан. Само на няколкостотин километра от турската граница. Баща му Юсуп Магомедович е бизнесмен и музикант, а майка му Гулнара Сулеймановна е дизайнер. Несъмнено творческите професии за изиграли важна роля в бъдещата кариера на Мурад. 

 

1990 г. семейството се мести в Москва. Още в училище Мурад се интересува от фотография. През 2001 г. след като завършва гимназия като частен ученик, отива да учи 2 години в Кеймбридж, Обединеното кралство. В крайна сметка завършва Imperial College London с бакалавърска степен по строително инженерство и много добри фотографски умения от университета.

 

Напуска Лондон 2008 година и се връща в Москва, за да започне работа като фотограф. Идва времето на големите проекти

 

#FollowMeTo – избухването

 

Фотографията е отправната точка, която прави Мурад толкова популярен. Той е най-известен с проекта #FollowMeTo („Следвай ме до“). Той стартира със случаен забавен и нестандартен кадър в Барселона на 18 октомври 2011 г., който заснема с iPhone!

 

Сещате ли се за тази снимка? 

 

Фотографът е застанал зад обектива и се вижда как протяга ръка към красива жена, която е на фона на красив пейзаж.  Да поясним, че тази жена тогава му е приятелка. Наталия Захарова по-късно става негова законна съпруга и носи името вече  Османова, 

 

 

Снимката, публикувана в Instagram, с надпис „Следвайте ме в Барселона“, мигновено става тотален хит в платформата. Тя веднага му гарантира над 100 000 последователи.

 

Не след дълго и други двойки в Instagram се запалват по новата мода. 

Може би и вие сте копирали вече този похват за свои емблематични снимки в Instagram?

След този успех Осман започва да прави снимки с DSLR за по-високо качество. 

 

#FollowMeTo – истерията продължава

 

Проектът със снимките набира скорост през 2012 г., тъй като има и статии за автора им в Reddit и Daily Mail.

 

Успехите следват един след друг. Мурад Осман 2013 г. прави авангардни снимки #FollowMeTo на Таймс Скуеър в Ню Йорк в сътрудничеството с Michael Kors. 

 

 

Мурад и Наталия продават успешно историята на проекта си на британския издател Skyhorse Publishing. Тя е озаглавена Follow Me To: A Journey Around the World Through the Eyes of Two Ordinary Travellers. Излиза на пазара  януари 2015 г., включвайки някои от най-добрите им снимки от пътувания по света. 

 

Фотографии от проект им участват в международни изложби в Лондон, Хонконг, Сингапур, Делхи, Ню Йорк и Тайван. 

 

През 2014 г. #FollowMeTo е в рекламна колаборация с гиганта Google, посветена на всички талантливи хора и пътя на тяхното творческо развитие. 

 

 

2017 година творческият тандем е на трето място в престижната класация на Forbes в ТОП 10 на пътешествениците инфлуенсъри.

 

Сватбена фотосесия, много любов и дете

 

Лятото на 2015 година Осман и Наталия узаконяват връзката си. Фотосесията е убийствена. Осман й предлага брак юли 2014 г. Новината е фиксирана с романтична снимка в Instagram как той посяга към ръката й, докато държи пръстен. Заглавието й е: „Тя каза ДА!!!“. Фотографията е с цели 475 000 харесвания в Instagram. Сватбеното тържество е двойно – и в Москва, и в Дагестан. Булката е с рокля на дизайнерката Vera Wang

 

В края на 2020 г. се ражда сина им Соломон. Звездните родители веднага го включват в своя приключенски начин на живот. Малкото дете пътува с тях и естествено забавните снимки вдигат рейтинга на проекта.

 

Пътешествениците продължават да радват своите фенове с уникални снимки от Европа, Източна и Югоизточна Азия, Близкия изток и Южна Америка.

 

Професионални изяви в други сфери

 

Мурад Осман печели наградата за инфлуенсъри 2019 година, но работи и в други бизнес и творчески насоки. 

 

Още през 2010 г. той основа своя продуцентската компания Hype Production със своя приятел Иля Стюарт, който е в роля на продуцент. Тя се развива също. Става водеща в Русия, като участва в режисирането на награждавани музикални видеоклипове и игрални филми. Някои от тях печелят престижни филмови награди: Cannes Lions и Berlin Music Video Awards.

 

Наталия също работи като журналист и блогър, режисира поредица от видео проекти за пътуване. 

 

Тя и Мурат не се задоволяват само с това, но и пускат собствена марка за бижута и си партнират с няколко бранда в сферата на туризма за аксесоари за пътуване. 2018 г. отварят и онлайн магазин - Follow Me To Shop с оригинални картини и брандирани стоки.

 

През 2019 г. на база на проекта #FollowMeTo, двойката учредява творческа агенция FMT.JETLAG за видео и реклама.

 

Благотворителността не им е чужда

 

Мурад и Наталия работят не само за пари, но и се отдават на значими благотворителни каузи. 

 

Те предоставят 10 снимки за благотворителното събитие Watch hunger stop. Средствата са дарени за закуска на африкански деца. 

 

Мурад Османов активно подкрепя и благотворителния проект Charity: Water. Той цели да се осигури чиста питейна вода на хората в развиващите се страни. Като част от проекта Мурад, заедно със съпругата си, набира средства за изграждането на кладенци с чиста питейна вода за жителите на Етиопия, Кения, Танзания, Уганда и други страни. За периода на кампанията двамата събират над 32 184 долара и осигуряват питейна вода на над 804 души.

 

Пандемията не спира работата на двойката

 

Ковид 19 по целия свят като цяло силно ограничи възможностите за пътувания. Въпреки това Мурад и Наталия Осман се задържат в социалните мрежи със своя ефирен свят. В него пътешествията, въображението и творчеството са в перфектна хармония. 

 

През август 2020 г. печелят Голямата награда „Продуцентска компания на годината“ на Big Picture Festival.

 

#FollowMeTo към момента е с над  5,3 милиона абонати и присъства в социалните мрежи Instagram, Facebook, Vkontakte, Tik Tok и YouTubе. 

 

Забележително, нали? 

А и приключенията продължават…

 

Автор: Мирослава Петърчева

 

Източници:

Forbes, Murad and Nataly Osmann

MURAD OSMANN, Photographer

Murad Osmann: Creator of the iconic "Follow me to" picture




Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 49 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: