Драстично увеличение на цените на водата от началото на 2024 година

Драстично увеличение на цените на водата от началото на 2024 година

Със скоростта, с която се развива обществото и се променя икономиката, не е изненадващо, че и цените на водата в България се подлагат на преразглеждане. От 1-ви януари 2024 година, Комисията за енергийно и водно регулиране ще внесе драстични промени в тарифите за водоснабдяване в страната.

 

Според последните разработки, вече е ясно, че гражданите ще изпитат значително увеличение в цената на ВиК-услугата. Председателят на КЕВР, Иван Иванов, обяви, че средното увеличение ще бъде около 15%, като в някои региони това число може да достигне дори до 40%.

 

Най-големите промени ще засегнат регионите на Сливен и Видин, където се очаква увеличение съответно с 41% и близо 30%. В сравнение, Кюстендил може да се похвали с минималното увеличение от 1,5%.

 

Различните региони на страната ще бъдат засегнати по-различен начин. Градове като Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана очакват увеличение от около 20%. Столичният регион, представляван от "Софийска вода", ще види увеличение от 22,5%, като цената на един кубик вода ще скочи от 2.94 на 3.60 лева.

 

При обсъждането на този въпрос, Иван Иванов от КЕВР подчерта, че увеличението е икономически обосновано. Той посочи няколко фактора, които влияят на тази промяна, включително увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, измененията в цената на тока и натрупаната инфлация.

 

Окончателното решение относно новите цени на водата за 2024 година ще бъде взето на закрито заседание днес. Според наблюдателите, това увеличение може да повлияе значително върху бюджетите на домакинствата и да предизвика обсъждания в обществото относно справедливостта на такова значително увеличение на разходите за водоснабдяване.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 26 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври

Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври

България
Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация

Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация

Технологии