Нобелистът Шиня Яманака (Shinya Yamanaka)

Нобелистът Шиня Яманака (Shinya Yamanaka)

Шиня Яманака (Shinya Yamanaka) е човекът, който променя като цяло визията за лечението на болести (името му на български е транскрибирано и като Шиния Яманака). С опитите си научно доказва, че болестите могат завинаги да бъдат излекувани с помощта на препрограмирани клетки. Той отваря вратите на един нов свят на медицината, който изглежда като научна фантастика. И затова още през 2012 година е удостоен с Нобелова награда за медицина и физиология заедно с  Джон Б. Гърдън (John B. Gurdon) за своето откритие. 

 

Шиня Яманака провежда множество експерименти и успява да трансформира обикновени клетки от кожата на човек в ембрионални стволови клетки, способни да се развият човешкото тяло. 

 

 

Ученият през 2013 г. получава и наградата Breakthrough Prize in Life Sciences от 3 милиона долара. Той я споделя отново с John B. Gurdon от Gurdon Institute в Cambridge.

 

 

От неговите опити се поражда идеята, че стареенето, нашата биологична възраст и самия живот могат да бъдат контролирани.

 

Не е ли вълшебно, не е ли поглед към безсмъртието?

 

Детство и ученически години

 

Шиня Яманака е роден на 4 септември 1962 г. в Хигашиосака, Япония. Баща му Shozaburo е бил инженер и е управлявал малка фабрика в Higashi-Osaka за производство на компоненти за триони. Подобно на други собственици на малки компании в района, той е проектирал и изработвал нови продукти сам. Майка му Minako е гледала него и по-голямата му сестра Yumiko. В същото време е помагала  във фабриката.

 

Яманака споделя, че дължи всичко на баща си, който го е възпитал в детството да показва усърдие в работата. Според него точно той го е провокирал колко интересно е да търсиш за себе си по-добър начин за постигане на целите.

 

Детската мечта на Яманака е била да стане инженер като баща си. А природните дисциплини са били от любимите му часове в училище. 

 

Средното си образование получава в Tennoji Junior High School. През 1975 г. влиза в отбора по джудо. 

 

В училище създава група за народни песни със своите съученици, наречена Karesansui. С нея участва в ученическите фестивали. Бъдещият учен свири на китара и е вокалист. Става вицепрезидент в училищната асоциация.

 

Университетско образование

 

Идеята на Шиня да стане лекар идва от книгата на Торао Токуда. Този лекар основа група през 70-те години на миналия век, която се опитва да революционизира японската система за медицински грижи. През 1981 г. Яманака вече е приет в Медицинския факултет на университета в Кобе.

 

Там освен че учи, продължава да тренира джудо и играе ръгби. Има втори дан черен колан. Тренира усилено няколко години, но поради сериозна контузия преустановява тренировките си. Получените спортни контузии го карат да започне да се интересува от спортна медицина. Точно тогава амбициозният японец решава, че иска да стане ортопедичен хирург.  В периода 1987-1989, специализира ортопедична хирургия, но не се справя добре.

 

От лекар до учен – сложен път с много успехи

 

Във Висшето училище по медицина на градския университет в Осака през 1989 г. Яманака започва своята докторантура. Той се учи да прави опити с клетки в лабораторията на Кенджиро Ямамото. През следващите четири години овладява проектирането и провеждането на експерименти. Работи под ръководството на ментора си Katsuyuki Miura. Тогава осъзнава, че за да може да пробие в определена научна област, макар и малка, откритията си следва да публикува в списания с голям авторитет.

 

След завършване на докторската степен през 1993 г., Яманака кандидатства за постдокторантски позиции в лаборатории, занимаващи се с молекулярна генетика на мишки. 

 

Лабораторна дейност в САЩ

 

След няколко опита за работа, най-после щастието му се усмихва. Поканата идва от САЩ, Сан Франциско от Thomas Innerarity at the Gladstone Institute of Cardiovascular Diseases. Тази лаборатория бележи пътя на амбициозния млад изследовател. Това става възможно, благодарение на базата, опитите и провокативните дискусии за науката с неговите колеги.

 

 

Въпреки натоварената научната кариера той сключва брак с японката Чика и има две дъщери: Мика и Мики. Той ги взема в САЩ, когато работи в лабораторията, но през 1996 жена му Чика с децата се връща в Япония. Поводът е тривиален – трябва да се запише Мика в основно училище в Осака. Около шест месеца след като заминават и той се връща в Япония, тъй като му липсват много. В родината си, в крайна сметка, започва като assistant professor в Osaka City University Medical School. Там продължава работата си по Nat1 с мишки. 

 

Депресия и ново начало

 

В Япония Яманака изпада в постамериканска депресия. Средата за изследователите в Япония е доста различна от тази в САЩ. Това обезкуражава учения и той дори иска да се откаже от изследователската си работа. Решава да стане отново лекар. Чувства се самотен, неразбран и депресиран.

 

Но... краят на този мрачен период идва с постижението на Джеймс Томсън от Университета на Уисконсин-Медисън. Той обявява, че  е успял да генерират човешки ES клетки през 1998 г. 

 

 

Яманака се чувства окрилен и продължава изследванията си. В същото време, декември 1999 г. получава нова позиция като доцент със собствена лаборатория за първи път в кариерата си в Nara Institute of Science and Technology (NAIST) в префектура Нара. Този институт разполага с брилянтни изследователи в областта на фундаменталните и приложните науки, отлична изследователска среда и талантливи учени и студенти.

 

Нобелова награда с предистория

 

Американският професор Джон Б. Гърдън открива през 1962 г., че специализацията на клетките е обратима. В класически експеримент той заменя незрялото клетъчно ядро в яйцеклетка на жаба с ядрото от зряла чревна клетка. Тази модифицирана яйцеклетка се развива в нормална попова лъжица. 

 

Shinya Yamanaka 40 години по-късно, през 2006 г., как непокътнати зрели клетки в мишки могат да бъдат препрограмирани, за да станат незрели стволови клетки. Изненадващо, чрез въвеждане само на няколко гена, той препрограмира зрели клетки, за да станат плурипотентни стволови клетки.

 

Професорът и екипът му създават индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS клетки) от фибробласти на възрастни мишки. Забележете – това са клетки, които са със способност да се превърнат във всяка клетка в тялото. Те извършват контрол как ДНК се копира за транслация в други протеини.

 

Големият пробив е направен

 

Яманака се отказва от кариерата си на хирург, но с откритието си дава шанс на страдащи от тежки заболявания и наранявания. С iPS клетъчната технология тази цел е напълно постижима.

 

Това е изцяло нова платформа за фундаментални изследвания на човешките заболявания. Тя служи и за разработването на терапии за преодоляването им. Вместо да използва модели, направени в дрожди, мухи или мишки за изследване на болести, iPS технологията позволява да се създават човешки стволови клетки от пациенти със специфично заболяване. В резултат на това клетките съдържат пълен набор от гени, които са довели до това заболяване. 

 

Откритието се възприема от учени от целия свят

 

Първоначално простотата на технологията на Яманака е посрещната от учените със скептицизъм. По тази причина той прави своите изследвания публично достъпни, за да позволи на всеки учен да работи с тези нови клетки. В рамките на месеци след пробива през 2006 г. учени от цял свят възпроизвеждат и възприемат този нов подход за генериране и изучаване на стволови клетки.

 

Научно обяснено всичко се свежда до факторите, които Yamanaka използва: Oct3/4, Sox2, Klf4, c-Myc. Те, по своята същност, са група протеинови транскрипционни фактори. И са отговорни за създаването на индуцирани плурипотентни стволови клетки. 

 

Любопитно! За да има средства за своите изследвания, ученият участва благотворително  в първия маратон в Осака през 2011 г. с резултат 4:29:53. Яманака също така се включва и  в други спортни състезания, за да събере пари за IPS-изследванията си.

 

Отличията не закъсняват

 

Списание Time 2007 го определя като „Човек от значение“. 2011 Shinya Yamanaka става член на U.S. National Academy of Sciences. Той печели заедно с Линус Торвалдс (Linus Torvalds), създател Linux software, едно от най-високите отличия за учени и инженери в САЩ. Това е Millennium Technology Award Grand Prize. Става дума за най-голямата и най-известна технологична награда в света, която е на стойност 1.2 милиона евро.

 

До обявяването на Нобеловата награда  в Столкхолм 2012 Яманака получава множество други отличия, признаващи важността на неговото откритие за iPS. Такива са: lbert Lasker Basic Medical Research Award, Wolf Prize in Medicine, Shaw Prize и Kyoto Prize for Advanced Technology. Ученият е бивш президент на Международното общество за изследвания на стволови клетки (ISSCR).

 

 

Клетките, които променят живота на човека

 

Откритието на професор Яманака е спиращо дъха!

 

То е пример за потенциала на фундаменталните изследвания за трансформиране на нашето разбиране за човешката клетъчна и молекулярна биология.

 

Човечеството вече има базата, за да може нови изследователи да работят за разработването на лечения за понастоящем нелечими болести.

 

Един безкрайно устремен японец открива изцяло нова област за ролята на клетките и полага основите на медицината на бъдещето. Никак не е случайно, че той е един от 15-те основни азиатски учени, включени  в регистъра от 15 май 2011 г.

 

Не просто гениален, а човек, който следва мечтите си!

 

Автор: Мирослава Петърчева

 

Източници:

Nobel Price Press release, 2012-10-08

Shinya Yamanaka Biographical

Shinya Yamanaka Wins 2012 Nobel Prize in Medicine, October 8, 2012, 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 70 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени