Сър Никълъс Уинтън - героят, жертвал своя живот, за да спаси нечии други

Сър Никълъс Уинтън - героят, жертвал своя живот, за да спаси нечии други

Сър Никълъс Уинтън - героят, жертвал своя живот, за да спаси нечии други

 

Какво е значението на добротата по време на Втората световна война

  1. С какво свързваме Втората световна война?

  2. Кой е победител във Втората световна война?

  3. Кой е Никълъс Уинтън?

  4. По какъв начин успява да окаже помощ на 669 души по време на войната?

  5. Как светът разбира за неговия героизъм?

  6. С какви почести е удостоен Никълъс Уинтън?

  7. Защо Уинтън се превръща в образец на подражание?

 

 

Втората световна война

 

Втората световна война е най-мащабният и трагичен епизод в историята на целия свят. Свързва се с даването на много жертви, глад, епидемии, безмилостни кланета и бомбардировки, като  оставя след себе си само пепел и прах. Тя започва през 1939 г. и продължава до 1945 г, като се води между два военни съюза - Антихитлеристка коалиция (Англия, САЩ и СССР) и Тристранния пакт (Германия, Италия, Япония).

 

Последното мащабно действие е падането на Берлин, последвано от зверските бомбардировки над Хирошима и Нагазаки, а на 9 май 1945 г. Германия окончателно капитулира (признава се за победена). Така Тристранният пакт се оказва победител в 6-годишната война.

 

След нейното приключване хората от една страна чувстват облекчение, защото най-накрая се слага край на това зверство, но от друга страна били изправени пред много трудности - изграждането на нов свят из основи. 

 

 

Историята на Никълъс Уинтън

 

Измежду ужасите по времето на Втората световна война живял един човек, за когото качествата милосърдие и безгранична доброта са крайно недостатъчни, за да опишат неговата изключителна жертвоготовност. Това е Сър Никълъс Уинтън - мъжът, спасил 669 еврейски деца от сигурна смърт. Преди да уточним в какво се изразява неговата достойна за почит и уважение постъпка, нека да се запознаем малко с неговата лична история.

 

Никълъс Уинстън е роден на  9 май 1909 година в Лондон. Родителите му са евреи емигранти, които принудително приемат християнската вяра. 

 

Бащата на Никълъс е прочут банкер и затова той решава да тръгне по неговите стъпки. След като завършва училище, има два по-дълги престоя, в които кара и стаж - първо е в Хамбург, а след това в Париж. След години, прекарани в различни държави, Никълъс се връща в Лондон и започва работа на Лондонската стокова борса, като бързо успява да стане квалифициран банков мениджър.Освен кариерен растеж бизнесменът е високо ерудиран и се интересува от политическата обстановка, като забелязва как Националсоциалистическата партия (малки групи, които се обединяват през последните години на Първата световна война) набира все повече популярност, като неин пряк ръководител е Адолф Хитлер. Това силно го притеснява и сякаш предусеща, че ще се случи нещо. 

 

През 1938 г. по случай наближаването на Коледните празници Никълъс планира ски ваканция в Швейцария. Неговите намерения обаче се провалят, тъй като получава обаждане от  Мартин Блейк - негов много добър приятел. Той го моли да отиде при него в Прага, за да окаже помощ на еврейски деца, чийто живот е застрашен от действията на Хитлер. Това се случва в момент, в който Хитлер започва да анексира Судетската област (насилствено присъединяване), в резултат на което много бежанци най-вече от еврейски произход бягат в столицата да търсят препитание, а самият Мартин Блейк пък е член на комитет за прием на бежанци от Чехословакия.

 

 

Спасителната акция 

 

Уинстън приема присърце този труден момент и без да се замисли  нито за секунда се заема с план за осъществяването на спасителната акция. Решава, че децата трябва да заминат за Великобритания, но преди това е нужно да се уредят различни документи, както и да бъде платена гаранция за тях от 50 паунда, която служи за доказателство, че има къде да бъдат настанени и че след приключването на войната ще се завърнат в родината си.

 

В случай че има несъответствие или нещо липсващо по документалната част, на границата в Нидерландия ги грози опасност да бъдат върнати в Германия. Всичко е добре обмислено до последния детайл и така всички деца успяват да преминат успешно през границата, като за тази цел банкерът подсигурява закупуването на билети за влак, който да ги придвижи до Англия. Там ги посреща неговата майка, която да се погрижи за настаняването им. 

 

 

Така в продължение на 5 месеца (от март до август) Никълъс успява да извози няколко групи, като междувременно работи  усилено в лондонската банка, а всички разходи, свързани с плащането на квартири, билети и гаранции на децата, плаща сам. За да може да събере нужните средства, за да бъде максимално полезен, организира благотворителна кампания, като се обръща към местните вестници и църкви за помощ.

 

Последната група от около 200 души, която предстои да премине границата на Нидерландия, не успява да се качи във влака, тъй като вече избухва Втората световна война, а Хитлер атакува Полша. 

 

По време на войната банкерът започва да служи в Кралските въздушни сили, за да продължи да подпомага бежанците, а всичко, което е правил за тях, по никакъв начин не става публично достояние. 

 

 

Деяние, превърнало се в героизъм

 

Минава време, когато един ден неговата съпруга Грете случайно се натъква на негови записки, в които подробно са упоменати имената на всички деца. Тя била изумена - 669 деца, спасени от него. Поема инициативата, тъй като смята, че благородната постъпка на съпруга й трябва да види бял свят, а той да бъде признат и удостоен заради хуманната му същност. Свързва се с популярната изследователка Елизабет Максуел, която тогава събира материали и спомени по време на Холокоста, като след няколко дни банкерът е поканен в предаването “Това е животът” на BBC.

 

Неочаквано по време на шоуто водещата Естер Ранцен се обръща към Уинстън, като му казва, че сред публиката присъстват спасени от него деца. В този миг десетки души се изправят на крака, за да го аплодират и да отправят своите благодарности, а Никълъс се просълзява от щастие. Водещата пък изкарва неговия стар бележник и зачита имената на всичките 669 деца. От този момент нататък неговото скрито и тихо действие става обществено достояние и се превръща в героичен подвиг.



 

Отдаване на заслужена почит

 

През 2003 г. кралица Елизабет II го посвещава в рицарство, като го удостоява с титлата “Сър”, а през 2004 г. получава орден Бял лъв, първа степен - признания, достойно получени заради всичките му благородни постъпки. 

 

 

Сър Никълъс Уинтън напуска достойно този свят на 106-годишна възраст на 1 юли 2015 година, а интересен факт е, че на същата дата през 1939 г. успява да спаси 214 деца от сигурна смърт. До ден днешен някои измежду спасените 669 души всяка година се събират, за да си припомнят годините на войната и за да отдадат нужната почит на своя спасител.

 

 

Какъв пример ни дава Никълъс Уинтън

 

Несъмнено Никълъс Уинтън остава значима следа в историята с огромното си великодушие и смелост. Той е абсолютният пример за човек, който има голямо сърце и безгранична доброта, а скромният му характер е доказателство за неговата красива душа, която нито търси, нито иска отплата за стореното.

 

За да се докоснете още по-близо до неговата същност, гледайте “One life”- филм, който пресъздава цялата му история и саможертвеност.  

 

 

По статията работи: 

Василена Петкова

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 46 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Русия продължава да настъпва в Украйна

Русия продължава да настъпва в Украйна

Свят
Делян Пеевски от ДПС за изявлението на Радев

Делян Пеевски от ДПС за изявлението на Радев

Политика
Защо Мария Габриел си тръгна от ОССЕ

Защо Мария Габриел си тръгна от ОССЕ

България