Тави Гевинсон (Tavi Gevinson)

Тави Гевинсон (Tavi Gevinson)

Ако сте родени в средата на 90-те или началото на 2000-те, то вашият живот е вървял паралелно с този на американката Тави Гевинсън. Тя е световна модна икона за тийнейджърите, известен моден автор и редактор. 

 

Тави не красавица, но е амбициозна и иска да успее. 

 

И го прави. От ранна детска възраст запознава младите хора със света и как да бъдат себе си. И прави кариера в киното, театъра и музиката.

 

Еврейско семейството в основата на нейния успех

 

Тави се ражда в Чикаго на  21 април 1996 г. в светско еврейско семейство в предградието Оук Парк. Баща й Стив е пенсиониран учител по английски в гимназията. Той е възпитан в ортодоксална еврейска синагога, но по-късно преминава в реформистка синагога. Нейната майка, Берит Енген, е лутеранка  от Осло, Норвегия. Работи като тъкачка и преподавател по иврит на непълно работно време Тя приема юдаизма през 2001 г.. Семейството е голямо и задружно. Гевинсън има две по-големи сестри: Ривка и Мириам. 

 

Малко преди да навърши 12 години Гевинсън стартира  първия си блог Style Rookie. И той скоро става известен. В центъра му са не само модните приумици на момичето, но и нейните критики към новите модни течения. Тави разказва в блога си за своето еврейско възпитание: „Сестрите ми и аз всички ходехме на еврейско училище и имахме B’not Mitzvah. Правехме Шабат у дома всеки петък вечер.”

 

Началото е положено. Style Rookie започва да привлича около 30 000 посетители на ден. Гевинсън е забелязана от модния елит. Дори получава лична покана за Седмицата на модата в Ню Йорк и Париж. А списание Pop я изпраща да търси модни находки в Токио и Антверпен, за да ги публикува.

 

Първи скандали и нови успехи

 

Твърде малка Тави вече пише статии за модни прояви и тенденции  в Harper's Bazaar и Barneys.com. Става  модел за Rodarte. Светът на модата се възторгва пред таланта й. но в същото време започва и негативна критика към нея.

 

Журналистка от списание  Elle заклеймява успеха й като "трик". В The Daily Telegraph се появява статия за баща й, че вместо да учи, я праща да  да ходи на шоута за висша мода. това не е съвсем вярно. Нека да припомним, че през 2014 г. Тави завършва гимназията Oak Park and River Forest.

 

Статия в списание New York  я определя като тотален измамник. Тоест има съмнение, че тя не пише сама блога си, а с помощта на своята майка и по-голяма сестра.

 

Въпреки тези скандални нападки, Тави продължава все по-уверено да се бори за място модния елит. Блогърката става известна – канят я през 2012 г. за лекция в TEDxTeen, на фестивала The Economist's World - 2012 г. И това не  е всичко – две поредни години тя е в списъка на Forbes 30 под 30 в медиите.

 

Rookie й дава страхотно поле за изява

 

Есента на 2011 г. Тави основава списание Rookie. Уебсайтът отделя много голямо внимание на проблемите на  тийнейджърките с интересни статии. „Rookie не просто наръчник за тийнейджъри. Това не е брошура за това как да бъдеш млада жена“, отбелязва Тави в първата публикация на списанието. Гевинсън кани за ментор Айра Глас от This American Life в ранните дни на уебсайта. 2018 г. бележи края на една ера: на 30 ноември тя обявява, че Rookie спира да излиза.  В цели шест страници неговата създателка пояснява, че дигиталните медии стават все по-труден бизнес. Тоест в този си вид  Rookie не може да продължи. 

 

Филмова и театрална кариера

 

Тави не си губи времето. Тя смело атакува театралната и филмовата сцена. Прави своя филмов дебют с малка поддържаща роля в романтичната комедия на Никол Холофсенър „Достатъчно казано“ (2013). Започват да й възлагат различни роли в киното от 2013 г. Интересно е нейното участие в ТВ комедийния хорър сериал Scream Queens. Очертава се като много добра американска актриса.  

 

В периода 2021-2022 има и запомняща се роля в сезон 1 и 2 на сериала Gossip Girl на CW/HBO Max. В „Клюкарката“ Тави Гевинсън играе учителката Кейт Милър (Kate Miller), на която й е омръзнало да бъде тормозена от Upper East Siders. Но в действителност Тави е един от тези тийнейджъри. 

 

Амбициозната млада жена прави дебют на Бродуей в класическата пиеса на Кенет Лонерган (Kenneth Lonergan) This Is Our Youth (2014-2015). През годините участва в различни успешни театрални постановки.

 

Въпреки че е предимно писателка и актриса, Тави развива и певческите си способности. През 2016 г. Gevinson записва дует с Hunx и фронтмена на His Punx Seth Bogart, пеейки в „Barely 21“ от едноименния дебютен солов албум на Bogart.

 

Животът на Габи е бляскав, но всичко постига с много труд и постоянство.

 

Какво прави днес Queen of the Millennials

 

Тави Гевинсон е една широкоспектърна и уникална личност. Тя започва своя път от първите места в модни дефилета за висша мода. Нейният уникален поглед върху модата определя кариерата й. Срещала се е с Джон Галиано и Карл Лагерфелд. 

 

Била е и продължава да е на първа страница на различни списания.  Участва в телевизионни предавания и филми, печелейки нови последователи. 

 

Една от последните й роли е от 2022 година в  Assassins на Sondheim като момиче на Менсън.  Очакваме да я видим в комедията Shortcomings. Световната премиера на лентата беше на филмовия фестивал Sundance 2023 на 21 януари 2023 г. Sony Pictures Classics възнамерява да пусне филма на 4 август 2023 г.

 

Със сигурност има още какво да ни покаже Кралицата на хилядолетието! 

 

Автор: Мирослава Петърчева

http://sunrises-mira.blogspot.com/

Източници:

Chetty, D. Fashion Claws are out for teen fashion blogger, Thu. Feb. 18, 2010,https://www.thestar.com/life/fashion_style/2010/02/18/claws_are_out_for_teen_fashion_blogger.html

Frick, E., 18 Things to Know About Tavi Gevinson, November 26, 2021, https://www.heyalma.com/18-things-to-know-about-tavi-gevinson/

TAVI GEVINSON, https://www.tvinsider.com/people/tavi-gevinson

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 17 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Разстрелът на Мартин Божанов - Нотариуса на фокус

Разстрелът на Мартин Божанов - Нотариуса на фокус

Разследване
Борба с комарите: Най-добрите растения за вашата градина

Борба с комарите: Най-добрите растения за вашата градина

Здраве