Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация

Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация

Как да поставяме и постигаме цели: Съвети за ефективно планиране и мотивация



Времето е един от най-ценните ресурси. Независимо дали работим за себе си или на работно място с нормирано работно време за нас остава да можем да  изпълняваме дневните си задачи и конкретни задължения по най-добрия и успешен начин. Най-добрият начин е този, който ни помага с по-малко усилия да постигнем по-добър резултат и да бъдем ефективни в дневният си график.

 

Колкото и да е развит човешкия мозък и заедно всички тези допълнителни бустери като кафе, чай или енергийни напитки и храни от природно естество, човек има определен лимит на действия за даден период. 

 

Знаем, че има много надарени хора, както и такива, които са наистина доста чевръсти в изпълнението на задълженията си, но в крайна сметка е важна и почивката. Колкото и да сме бързи, ефективни или инциативни не поддържаме ли здравословен режим с храна и качествена почивка прегряването няма да ни подмине. 

 

Понякога също търсейки в морето от информация ни е трудно да отсеем най-важното и това, което конкретно ще ни потрябва. Четем статии, книги, допитваме се до търсачките, но какво ни предлагат те - думи, теории и понякога конкретни действия, които вървят в различни посоки. 

 

За да допълваме информацията с качествено съдържание е необходимо да излизаме от зоната си на комфорт, да потърсим достоверни източници и след като прочетем дадена информация да не я копираме, а да намерим нашия прочит и нашето мнение въз основа на вече прочетеното.   

 

За да си отговорим на въпроса “Как да си поставяме и да постигаме цели?” нека разгледаме няколко основни теории:

 

 

Поставяйте си SMART цели

Думата SMART е акроним, който описва критериите за ефективно поставяне на цели. Ето какво означава всяка буквите и към какво се отнася тя:

 

S - Specific (Специфични)

Целите трябва да бъдат ясни и конкретни. Специфичността помага да се избегне объркването и да се фокусира усилието. За да бъде целта специфична, тя трябва да отговаря на следните въпроси:

  • Кой? – Кой е участникът или кой е отговорен за постигането на целта?

  • Какво? – Какво точно искам да постигна?

  • Къде? – Къде ще се осъществи дейността?

  • Кога? – Кога трябва да се постигне целта?

  • Защо? – Защо е важна тази цел?

 

M - Measurable (Измерими)

Целите трябва да бъдат измерими, за да може да се проследи напредъкът и да се определи кога точно целта е постигната. Измеримите цели отговарят на въпросите:

  • Колко? – Колко точно (количествено измерение) е нужно за постигане на целта?

  • Как ще разбера, че целта е постигната? – Какви показатели или критерии ще използвам?

 

A - Achievable (Постижими)

Целите трябва да бъдат реалистични и постижими, като се вземат предвид наличните ресурси и ограничения. Постижимите цели отговарят на въпросите:

  • Как мога да постигна тази цел?

  • Какви стъпки трябва да предприема?

  • Имам ли необходимите ресурси и способности? 

  • Дали целта е разумна предвид моите обстоятелства?

 

R - Relevant (Релевантни)

Целите трябва да са значими и важни за вас или вашата организация. Релевантните цели отговарят на въпросите:

  • Това има ли значение за мен? – Защо е важно да постигна тази цел?

  • Съответства ли на други нужди или цели? – Дали целта е на линия с моите дългосрочни планове и цели?

 

T - Time-bound (Обвързани със срок/време)

Целите трябва да имат краен срок или времеви рамки, за да се създаде усещане за спешност и за да се улесни планирането. Времевите рамки отговарят на въпросите:

  • Кога? – Какъв е крайният срок за постигане на целта?

  • Какви са междинните етапи? – Какви са важните дати или периоди за проследяване на напредъка?

 

Пример за SMART цел

 

Да предположим, че искате да подобрите физическата си форма. Ето как може да формулирате SMART цел:

Specific: Искам да пробягам 5 километра без спиране.

Measurable: Ще измервам прогреса си чрез приложение за бягане.

Achievable: Ще тренирам три пъти седмично в продължение на три месеца.

Relevant: Това ще подобри общото ми здравословно състояние и ще повиши енергията ми.

Time-bound: Ще постигна целта до края на октомври.

 

Следвайки принципите на SMART, можете да поставите ясни, реалистични и мотивиращи цели, които ще ви помогнат да постигнете желания успех.

 

 

Извървете Допълнителната миля

 

Изразът "допълнителната миля" означава да правиш повече, отколкото се очаква от теб, за да постигнеш по-добри резултати и да надминеш останалите. Това може да бъде особено полезно в професионален, образователен или личен контекст.

 

За този принцип научаваме от книгите на Наполеон Хил „Мисли и забогатявай“ и „Ключът към богатството“. Той се описва ситуацията, в която да извървиш допълнителната миля (extra mile от английски език) и това означава винаги да надминаваш очакванията на останалите към теб и да направиш онова допълнително (екстра) усилие, когато вече си свършил задачата и може да се отдадеш на заслужена почивка.

 

Може да се отдадеш на допълнителна почивка, но в теб гори искрицата на мотивацията за успех. Този огън търсещ и будуващ вътре дълбоко в съзнанието ти. 

 

Тук не става дума да удължитте работния си ден, а умно и стратегически да направите още няколко стъпки, които ще ви заведат там, където сте си  пожелали. 

 

В момента, в който сте осъзнали какво искате да постигнете и сте идентифицирали точните си нужди можете да действате. А какво по-хубаво от действие плюс една допълнителна миля. 

 

Милята на успеха ви. 

 

Какво да направим обаче, ако на работното ни място, там където просто работим, а то не е нашата цел ни зададат въпроса: “Би ли останал още малко, за да свършим нещо допълнително?” 

 

Ако сте в позиция с платено допълнително време е добре да останете, защото това може да финансира по-бързо вашата мечта. Но ако това е въпрос, който чувате прекалено често, преди да отговорите е редно да се запитате:

Какво е по-важно за мен в този настоящ момент? Да взема повече пари или да си отида и да работя за мечтата си?

 

Ако за вас е по-важното второто ви съветваме да се научите да казвате обосновано НЕ.

 

Казването на "Не!" на работодателя, когато бихте искали да запазите професионализма и добрите отношения, може да бъде истинско предизвикателство. Ето идеи, които ще ви помогнат да кажете "не" по обоснован и учтив начин. 

 

Бъдете благодарни за възможността, но директни и ясни. Обяснете причината си, за да не останете с не повече от едно конкретно изречение. “Имам поет ангажиммент.” Това ще остави у работодателя ви впечатлението, че сте отговорни към всеки ваш поет ангажимент сега и в бъдеще той може да разчита на вашата дума.

 

Предложете алтернатива да свършите тази задачата утре сутрин. Това ще е вашият начин да сте продуктивни, защото сутрин сте по-мобилизран и по-ефективен.



 


 

Бонус съвет:

Ето и някои конкретни приложения, които ще ви помогнат в планирането на задачите ви онлайн и по всяко време. Използвайте инструменти като Todoist, Trello, Asana или Microsoft To Do.

 


 



Тъй като няма по-голям мотиватор от удовлетворението от добре свършената задача, проследявайте напредъка си от време на време през определени периоди. Така ще знаете къде сте били, до къде сте стигнали и колко още ви остава. Понякога първоначалните ни идеи и конкретно планиране имат нужда и от корекция, тя ще ви доведе до ефективност.



Както знаете Алберт Айнщайн е казал:

"Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати."

За това коригирайте, реагирайте и бъдете активни през целия процес.




Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 8 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Надежда е Големият победител в Гласът на България

Надежда е Големият победител в Гласът на България

Репортажи
Невъзможното щастие в любовта в “Дон Жуан” от Джордж Байрон

Невъзможното щастие в любовта в “Дон Жуан” от Джордж Байрон

Образование
Старт на Предизборната Кампания 2024

Старт на Предизборната Кампания 2024

България