Хусите: Пленените българи са добре и се третират като гости

Хусите: Пленените българи са добре и се третират като гости

В интервю за bTV, един от лидерите на хуситите, Мохамед ал Бухайти, заяви, че българите и целият екипаж на пленения кораб "Галакси лийдър" се третират добре и с уважение. Той подчерта, че хусите имат положително отношение към пленените и се грижат за тях като за гости.

 

"Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса", коментира Бухайти.

 

Той посочва, че не знае точното местоположение на българите, но предполага, че са в луксозни условия. "Затова искаме да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините - не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет, да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб", добави представителят на хусите.

 

Според ал Бухайти, целта на хусите е да променят курса на израелските кораби и да ги принудят да избягват Баб ел Мандеб.

 

"Нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване - това е тяхната грешка.

 

Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете", поясни той.

 

Представителят на хуситите отбеляза, че тяхната война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които, по негови думи, управляват Вашингтон и Лондон. Той подчерта, че хуситите нападат само израелски кораби или кораби, свързани с Израел, и това е единствената им цел.

 

"Искам да кажа пред всички - нашата война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Те са причина за много трагедии по целия свят, особено по нашите земи - арабските и мюсюлманските", заяви Мохамед ал Бухайти.

 

Той завърши с изявление към Америка и Британия да спрат войната и да упражнят натиск върху Израел за спиране на масовите убийства и унищожение в Газа.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 4 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени